středa 17. července 2019

Tipy na letní čtení


Prázdniny jsou v plném proudu a já , jako každý rok, řeším, co si zabalit s sebou na dovolenou na čtení. Ono, strávit týden někde v cizině s knížkou, která vás nebude bavit, to je noční můra, kterou žádný knihomol prostě zažít nechce. Proto jsem si pro vás připravila pár menších knižních tipů na čtení. 



Na dovolenou pod stan pro fanoušky "foglarovek"


Prašina
Začnu trošku netradičně, knížkou pro trošku odrostlejší drobotinu. Je od českého autora Vojtěcha Matochy a i když je to jeho prvotina, zaujala čtenáře natolik, že byla nominovaná na letošní Magnesii literu v kategorii literatura pro děti a mládež.
Příběh se odehrává v Praze a hlavními hrdiny jsou Jirka, Anastázie a Tonda. Klíčovou roli hraje záhadná pražská čtvrť, Prašina, kde nefunguje elektřina, nedosáhne tam žádný telefonní signál a baterky se vybíjí zatraceně rychle. Jednoho dne se Prašina začne z neznámého důvodu rozšiřovat. Stopy vedou k záhadnému vynálezci Hanuši Nápravníkovi a Jirkovu dědečkovi. Abych to shrnula, Prašina je něco mezi Šifrou mistra Leonarda a Záhadou hlavolamu.
Tuhle knížku jsem si naplánovala pro společné večerní čtení s dětmi, ale musím se přiznat, že ty se u ní ještě trochu bály. Viděla bych to spíš na věkovou skupinu 15 + . Celkově je to dost temné, ale zároveň i velice napínavé a chytlavé, takže poté, co jsem miláčky uspala, jsem potají hltala jednu kapitolu za druhou. Jsem zvědavá, jak dopadne chystané filmové zpracování. 

Na dovolenou do Japonska pro milovníky kávy a lehkého ezoterična


Poslední dobou mě hodně baví japonští autoři nebo alespoň příběhy, které mají něco společného s Japonskem. Je sice jasné, že od těchto knížek se nějakého mega happyendu čtenář nedočká, ale zas dokáží i do zdánlivě obyčejného příběhu nacpat takovou hromadu emocí, že se tím absence závěrečného juchání "vzali se a žili šťastně až do smrti" vynahradí. 
Kniha Než vystydne káva vypráví příběh zvláštní kavárny Funiculi Funicula, ve které se můžete za určitých přísných podmínek přenést na chvíli do minulosti.
Pokud vás tato myšlenka zaujala a nebojíte se hromady cizokrajně znějících jmen a strašidel, jděte do ní. Odměnou vám budou čtyři lidské příběhy, které vám dají naději, že z minulosti se přece jen můžete poučit a je jen na vás, zda dokážete změnit přítomnost.


Podobné tituly



Na pracovní dovolenou a pro ty, které zajímá psychologie obětí (čerstvé maminky se vyhnou obloukem)


Když bylo Elišce 9 let, zabila její matka nejdřív svého čtyřletého syna a pak sebe. Eliška byla ta, která maminku i s bráškou našla. Tak nějak začíná nejnovější kniha Viktorie Hanišové, Rekonstrukce. 
Tato opravdu děsivá událost změní Elišce život. Otec, který utápí svůj žal v alkoholu, se o ni odmítne starat a tak se dostane do péče staré podivínské tety. 
Autorka se pokusila popsat, co může v lidském podvědomí způsobit takový hluboký otřes. Dokáže se Eliška v dospělosti vyrovnat s tak těžkým traumatem, nebo to nějak ovlivní její chování? 
Těžký, děsivý psychologický příběh, který v sobě ukrývá i jistou naději na rozhřešení. Na každý pád po něm budete mít svoje děti rády, i kdyby vám lezly po hlavě. Pokud se vám líbila Houbařka, bude vás určitě bavit i Rekonstrukce.


Podobné tituly



Na dovolenou u vody pro milovníky klasických detektivek


Bryndza. Slovenský spisovatel anglického původu má za sebou kopu skvělých detektivek a několik mých kamarádek na něj nedá dopustit. Pokud i vám, stejně jako mě, tento detektivkář unikal mezi prsty, je na čase to hodně rychle napravit. 
Hlavní hrdinka této knižní série je inspektorka Erika Fosterová a my ji potkáváme v momentě, kdy ji krutě zasáhla smrt jejího manžela a snaží se s tím nějak vyrovnat. Vraždící maniaci však neberou na city vyšetřovatelů žádné ohledy a tak místo truchlení musí řešit mediálně horkou vraždu dívky z lepší společnosti. 
Nejdřív jsem nechápala, co na tom Bryndzovi všichni vidí. Fosterová mi přišla jako totální kráva, která to nemá v hlavně v pořádku. Postupně se mi však začala tahle paličatá čůza líbit a na konci už jsem jí vyloženě fandila. 
Pokud tedy hledáte novou detektivní sérii v trošku drsnějším stylu nebo nevíte čím si ukrátit chvíli než vyjde nový Nesbo, zkuste Bryndzu.  Třeba vás mile překvapí stejně jako mě.


Podobné tituly



Na dovolenou do chladnějších destinací pro náročnější čtenáře, kteří se nebojí lehkého surrealismu


Pohyby ledu
Neobvyklý detektivní příběh od tajemného českého autora Gravensteena. Kdo se skrývá pod tímto jménem můžete jen hádat. Co se však ukrývá pod krásně graficky vyvedenou obálkou?
Miroslav Hammer alias Rosli je ne moc úspěšný novinář a dostal za úkol napsat článek o slavnostním otevření pražského skleníku.  Na tom by nebylo nic neobvyklého, kdyby tato událost nebyla pro děj knihy zásadní. Na večírku totiž potká dívku a ta mu zcela změní život.
Neobvyklý příběh odehrávající se částečně v Praze a částečně v Grónsku mate čtenáře jak obsahem, tak svojí formou. Autor míchá suchá fakta, snové pasáže, alternativní realitu.
Tento neobvyklý koktejl není nic pro prvoplánové slečinky, ale zkušenější čtenáři ho jistě ocení.

Podobné tituly



Na dovolenou na chalupu pro milovníky prostého venkovského života


Další trošku hloubavější příběh od české autorky, který se dotýká nedávné temné minulosti naší země.
Hlavní hrdinkou je malá Viktorka. Její tatínek je politický vězeň a tak žije s maminkou v Bohem zapomenuté vesnici na malé faře.
Příběh malé Viktorky je na jednu stranu velice teskný. Je jí smutno po tatínkovi, nerozumí tomu, proč je na ni maminka kolikrát nazlobená, proč nemůže být s bráškou, nechápe starosti dospělých. Na stranu druhou celou knihou prosvítá Viktorčino krásně naivní vidění světa, radost z drobností z života na venkově, které dospělí nemohou chápat.
Je to smutné, je to něžné a vydané v sympatickém formátu, který se vejde do malého batůžku.

Podobné tituly



Na wellness pobyt s kámoškama pro maminky, které berou život s nadhledem a sklenkou ruce


Mami, přidej
Barbora Vajsejtlová je další českou autorkou, která mě hrozně mile překvapila a nesmírně bavila.
Mami, přidej je deníkový záznam jedné pracující matky s malými dětmi, která divoce kličkuje mezi kariérou, osobním a rodinným životem. Je to svižné, zábavné a taky je to o běhání.
Zpočátku jsem měla při čtení trochu pocit, že autorka vzala knížku Proč máma pije a hodila ji přes kopírák. Ano, obsahově jsou si hodně podobné, ale tahle mi byla o hodně bližší.
Příběh je z českého prostředí a co se týče vztahů, šly víc do hloubky. No a v neposlední řadě má celá tato knížka hlavu a patu a hlavně směr a není to je bohapusté hudrování o tom, jak to mají mamky těžký.
Krásná, pohodová, ideální na vyčištění hlavy. Jen pozor, čtení knihy má vedlejší účinek - budete mít chuť začít běhat ;-)


Podobné tituly




Na dovolenou do města pro ty, co se nebojí podívat do hlavy šílence


Svatá hlava
Trošku "jiná" kniha od Hany Lehečkové z nakladatelství Vyšehrad.
Hlavní hrdina nemá otce, nemá práci, nemá přátele a nemá taky rozum. Příběh mentálně postiženého dospělého chlapce, jeho zoufalé matky a na smrt nemocné babičky vás zároveň vyděsí i dojme. Svatá hlava je velice komorní a zvláštní příběh, z kterého budete mít tak trochu divný pocit. Neobvyklý styl psaní nemusí sedět každému. Rozhodně knížku nejde číst rychle, chce jí dát trošku víc prostoru. Přesto je to zajímavý vhled do života lidí s mentální postižením a určitě stojí za pozornost.
Neobvyklou drobností jsou koláže, které knihu doplňují. Když se na ně pozorně zadíváte zjistíte, že je to vždy rozřezaný a znovu seskládaný portrét hlavní postavy.


Podobné knihy





Na dovolenou do přírody pro milovníky povídek a střediskových vesniček 


Mezi svými
Kibuc je označení pro zemědělskou nebo průmyslovou osadu v Izraeli, kde se hospodaří formou kolektivního vlastnictví. O všem rozhoduje rada. Kdo co bude dělat, co se pořídí, co se opraví, jestli vaše dítě půjde nebo nepůjde studovat. Takový komunismus po židovsku šmrncnutý vojenským táborem. Někomu může toto zřízení vyhovovat a někomu je proti srsti. Autor vyčleňuje z kolektivu jednotlivé muže a ženy a ukazuje čtenáři jejich jedinečnost.
Vypráví o nich jako o starých přátelích. S pochopením a s něhou představuje muže, jehož dcera se zamilovala do jeho stejně starého přítele. Vykládá o ženě, kterou opustil muž a která se s tím snaží smířit. V příbězích najdete pokušení, smíření, lásku i víru.
Ze všeho nejvíc mi knížka připomínala Zvonokosy nebo film Vesničko má středisková. Laskavé krátké příběhy a sympatická velikost z ní dělají ideálního společníka pro netrpělivého čtenáře.


Podobné tituly



Na rodinnou dovolenou pro fanoušky románů o mezilidských vztazích


Tiché roky
Snad nejostřeji sledovaná česká novinka letošního roku. Neznám nikoho, kdo by po Haně nebyl napnutý a nekladl si otázku, čím nás autorka ohromí tentokrát.
Děj je zasazen do období komunismu. Ve vyprávění se střídají otec a dcera a pomalu, po špičkách, odkrývají svoje osudy. Víc asi prozrazovat tentokrát nebudu. Snad jen to, že Tiché roky v sobě nemají nic politického a ani židovská otázka se zde neprobírá. V knížce nenajdete žádné erotické scény. Autorka se zaměřila jen a pouze na vztah otce a dcery a jejich neporozumnění si.
Velice komorní a hloubavý příběh s pár divokými zvraty o tom, co vše může zapadnout v mezilidské komunikaci a jak někdy nevyřčené věci bolí víc, než když je vyslovíte.


Podobné tituly




Na dovolenou s dětmi pro rodiče které už nudí klasika


Hilda a parádní slavnost 
Začala jsem literaturou pro mládež a končím knížkou pro děti. Volné pokračování knihy Hilda a pidilidi bude bavit nejenom vaše děti, ale i vás.
Opět se setkáváme s malou drzou holčičkou s modrými vlasy Hildou, liškolouškem Větvíkem a jejich kamarádem elfem Alfurem. Ve městě Trolbergu je čekají nové výzvy a dobrodružství. Nebudou chybět ani noví přátelé a samozřejmě nějaká ta zapeklitost, kterou nikdo jiný než Hilda vyřešit nemůže.
Veselá sympatická taškařice plná fantazie, kterou budete číst s chutí i ve čtyřiceti. Jako předčítací maminka oceňuji skvělý rytmus a rychlý spád děje. Příběhy na sebe navazují jen velice volně, takže můžete v klidu číst i bez znalosti prvního dílu. Text je doplněn krásnými ilustracemi, z kterých budou prťata na větvi.
Velikost tak akorát do dětského baťůžku. Prostě jasná volba na dovolenou s potomky.


Podobné tituly



10 komentářů:

  1. Krásně zpracované tipy na letní čtení. Hned bych si vybrala. :)

    OdpovědětVymazat
  2. Prašina mě moc zaujala, jelikož miluju Foglara a pokud to je v podobným stylu, tak si to nenechám ujít. Budu se na to muset mrknout :)

    Korea v Česku

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je fakt dobrá, ale fakt dost temná. Užij si čtení 😉

      Vymazat
  3. Mne teraz učaroval švédsky spisovateľ Anders de la Motte, vďaka ktorému ma ešte väčšmi lákajú detektívky...nuž a Bryndza je podľa mňa skvelá voľba skúsiť nového autora tohto žánru. Viem, že je veľmi populárny, no ja som sa kriminálkam akosi vyhýbala a preto som sa s ním ešte "nestretla"...ale napravím to! :D
    Naozaj výborne spracovaný článok, klobúk dole ;)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky ;-) Další na řadě je Jussi Adler-Olsen. Filmy podle jeho detektivek miluju, ale nechce se mi ty bichle číst. Snad jednou 😇

      Vymazat
  4. Díky za super tipy, hned jsem si několik knížek zapsala. Super inspirace, hezky sepsané :)

    OdpovědětVymazat
  5. Veľmi zaujímavý výber, super tipy! :) Mňa najviac zaujala tá Rekonstrukce, to je presne druh kníh, ktoré mám najradšej :)
    What A Fancy World

    OdpovědětVymazat