pátek 22. dubna 2016

Deník fejsbukové matky

Název: Deník fejsbukové matky
Autor: Lucie Nachtigallová
Nakladatelství: Dobrovský s.r.o. v edici Knihy Omega
Rok vydání: 2016 
Počet stránek: 159









Celkové hodnocení: *****




Co si budeme nalhávat, internet se čím dál víc stává jedním ze způsobů mezilidské komunikace. A proniká i do knih. Už tu byla Googlezie (poezie tvořená náhodně internetovým vyhledávačem), bloggeři vydávají svoje knihy jak na běžícím pásu (Kafe a cigárko, Vstupte bez klepání, K čemu ženy mají muže). A to nemluvím o youtuberech. Takže proč ne. Proč nevydat knihu, která je tvořená jen a pouze facebookovými statusy. Notabene, když je píše taková sympatická maminka, jakou Lucie Nachtigallová rozhodně je.


zdroj Deník fejsbukové matky

Deník fejsbukové matky je náhledem do života mámy od tří dětí, Viktorky, Fandy a Bětušky, manželky Františka zvaného Mačeta a majitelky megapsiska Rozinky. Facebook objevila před sedmi lety a od té doby přispívá do této sociální sítě svými statusy a dělí se o nejrůznější příhody ze svého hektického života. Knížka, která z těchto záznamů nakonec vznikla, mapuje autorčiny rodinné peripetie z období 2009 - 2011. U každého statusu je uvedeno datum, takže se snadno zorientujete, co se roční doby týče.


"Matka: "Viktorko, jsi si jistá, že Ježíška musí k našemu betlémku přijít pozdravit i plastový krokodýl, klokan a žralok?"
Tříletá dcera: "Víš co, mami? Mě už to tvoje blbnutí nebaví. Hraj si tady sama!" 


Lucie využila svůj novinářský talent, spojila ho s optimistickým pohledem na svět, přidala velký kus lásky, špetku jízlivosti a zoufalství a umíchala z toho pestrý koktejl, který zredukovala na výživné statusy. Co slovo, to perla.


"Horší den na zabouchnutí si klíčů doma v tomto roce už určitě nebude. Tři děti, pes, dvoje boby, kočár (ten se poponášel, sněhem neprojede), odpoledne, liduprázdné ulice, manžel v plném pracovním nasazení, venku mráz, zapomněli jsme rukavice. A klíče doma na stole... hned vedle mobilu."


Inu, mateřská dovolená jak vyšitá. Znají a zažily to snad všechny maminky. Kromě toho, že si místy připadáte jak po lobotomii, máte neodbytný pocit, že naprosto nic nestíháte a všechno se proti vám spiklo. Často si sáhnete až na samé dno. 


zdroj Deník fejsbukové matky


Vím o čem mluvím. Kolikrát jsem musela řešit nějakou podobnou šílenou situaci! Sama mám dva caparty, zažila jsem si dvakrát mateřskou, pak rodičovskou dovolenou i návrat do práce. Neustále něco nestíháte, řešíte nestandartní situace a ať se snažíte sebevíc, málokdy se vám povede vypadat jako rozkošná maminka s nadmíru spokojeným kojencem jak z televizní reklamy na papírové plenky. A právě o té divoké realitě ve zkratkách vypráví "fejsbuková matka". Její statusy a připomínky mají vtip, šťávu a tak nějak si u nich nepřipadáte jako jediná neschopná matka na světě.


zdroj Deník fejsbukové matky


Po přečtení její knížky jsem dospěla k definitivnímu závěru - autorka je superžena. Prostě musí být, protože normální člověk by tohle nezvládl. Starat se o tři děti, manžela, psa velikosti poníka, do toho pracovat, chalupařit, mít osobní a společenský život, vydat knihu a k tomu vypadat přitažlivě... jak to sakra dělá?!!!

Pokud máte rádi filmy Marie Poledňákové S tebou mě baví svět nebo Jak vytrhnout velrybě stoličku, budete z Deníku fejsbukové matky nadšení. Autorka má dar laskavého humoru, patřičný nadhled a obrovské množství energie, kterou je schopná a hlavně ochotná posílat dál. 

Musím se přiznat, že než se mi kniha dostala do rukou, tak jsem o existenci nějaké fejsbukové matky neměla ani páru. Teď už patřím mezi její fanoušky a jsem moc ráda, že jsem ji objevila. Díky ní mám pocit, že v tom nejsem sama a že se některé věci nedějí jen v naší domácnosti. 


Kdy knihu Deník fejsbukové matky rozhodně číst
  • jste na mateřské dovolené
  • Mimibazar považujete za zlo 
  • ujíždíte na filmech Marie Poledňákové


Kdy knihu Deník fejsbukové matky rozhodně nečíst
  • nesnášíte děti
  • myslíte si o matkách na mateřské, že to jsou tupé slepice
  • facebook a podobné sociální sítě vás nezajímají 


Podobné knihy


Za výbuchy smíchu při čtení děkuji nakladatelství Omega, které mi knihu Deník fejsbukové matky poskytlo k recenzi a kterou si můžete zakoupit v  knihkupectví Knihy Dobrovský.


O autorce


Lucie Nachtigallová se narodila v roce 1977. Absolvovala Fakultu sociálních věd UK. Do tištěných médií přispívala jako novinářka už od šestnácti let. Postupně zastávala post produkční, dramaturgyně a šéfredaktorky pro řadu českých deníků, časopisů a televizí. Mnoho let žila a pracovala ve Velké Británii, Španělsku a Itálii. Mimo jiné natáčela pro americkou televizní společnost CNBC dokumentární sérii The Players o nejbohatších podnikatelích světa. Je spolumajitelkou firmy Velká dobrodružství. Z manželství s Františkem Nachtigallem, který působí v médiích, má tři děti (osmiletá dvojčata a sedmiletou dcerku). Pokud zrovna neleze s dětmi po horách, cvičí pilates a jezdí na koni. Peripetie z jejího života sledují denně desítky tisíc lidí na FB stránce Deník fejsbukové matky.


4 komentáře:

  1. Děkujiiiiiiii, jste moc hodná a laskavá!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Není za co, ale nemyslím si že jsem hodná nebo laskavá. Prostě když se mi něco líbí, nemám problém to pochválit ;-)

      Vymazat
  2. Super recenze... Čtu na tento titul samou chválu, takže ho plánují na léto na dovolenou :) Hezké pondělí :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky :-) Mě knížka příjemně pobavila a osvěžila, na dovolenou určitě doporučuji ;-)

      Vymazat