pátek 29. dubna 2016

Bellagrand

Název: Bellagrand
Autor: Paullina Simnosová
Nakladatelství: Euromedia Group k.s. - Ikar
Rok vydání: 2016 
Počet stránek: 160









Celkové hodnocení: *****




Kdysi dávno, pradávno, kdy ještě neexistovala young adult literatura, tady toho pro romantiky chtivé puberťačky ke čtení moc nebylo. Upíři a vlkodlaci byli zkrátka zlí, vraždili lidi a nikoho nenapadlo, že by mohli být sexy. A tenkrát, kdy neexistovaly knížky tipu Harlequin a o Stmívání nebo 50 odstínech šedi jsme si mohli nechat jen zdát, jsem si přečetla svoji první zamilovanou ságu. Jmenovala se Zámožná žena a byla to moje první knížka, která mě svým dějem opravdu pohltila. Nebyla v ní žádná erotika, na to se tenkrát moc nehrálo. I přesto to byl velkolepý příběh. Ona chudá, on bohatý, rodina jim nepřála, donutila ho se s ní rozejít a vzít si jinou. Ona tvrdě pracovala, postupně se stala bohatou a úspěšnou ženou, zatím co on zkrachoval. Mělo to několik pokračování a tenkrát to byl fakt bestseller. Něco jako Mladí a neklidní ze Skotské vysočiny. Bellagrand mi tuto knížku svým stylem připomněl a já si tak mohla opět prožít ten pocit, který jsem měla, když jsem se poprvé v životě zamilovala do čtení.

Hlavními postavami jsou Gina a Harry. Ona je chudá Italka, ale poctivé děvče. On je bohatý Američan, rozmazlený synek z bohaté rodiny. Kvůli lásce k Gině opustil svoji snoubenku a vzal si ji, i když riskoval, že ho otec a celá rodina zavrhne. K čemuž nakonec opravdu došlo. Oba potkáváme v nezávidění hodné situaci. Ona těžce pracuje v přádelně, aby uživila je i svoji starou matku. On nepracuje. Je to idealista, komunista, organizuje stávky, několikrát skončí ve vězení. Ona touží po klidném rodinném životě, po miminku. On pořádně nepracuje, má neustále hlavu v oblacích, odmítá přijmout realitu. Když situace vypadá opravdu beznadějně, vynoří se jako zázrak Bellagrand....


"Nevím, o čem mluvíš."
"Matka ti v pooslední vůli nechala nemovitost, jež patřila výhradně jí. Ustanovila, aby byla součástí svěreneckého fondu, který budu spravovat až do své smrti. Vzhledem k tomu, že jsem bohužel ještě naživu, majitelem tohoto domu se stát nemůžeš." Herman se na chvilku odmlčel. "Už mnoho let v něm nikdo nebydlel, ale přijmeš-li podmínky propuštění, dám ho do pořádku."
"Matka mi odkázala dům?" Harry krátce pohlédl na Ester. "


Polepší se Harry? Přijme Bellagrand jako novou šanci začít se svojí ženou lepší život, nebo sklouzne zpátky k životu revolucionáře? Usmíří se s rodinou a bývalou snoubenkou?

Kniha mapuje osudy Giny a Harryho v letech 1911-1936. Je velkolepou rodinnou ságou odehrávající se hned na několika kontinentech. Příběh vás zavede do Bostonu, na Floridu a nakonec i do Ruska.  Autorka v ní popisuje události, které dějově předchází trilogii Měděný jezdec, Taťána a Alexandr a Letní zahrada.

V knize se proplétají osudy Giny a Harryho s jejich rodinou i přáteli z minulosti. Vztahy mezi jednotlivými postavami ze dozvídáte za pochodu. Je to, jako byste se náhle ocitli uprostřed rozjetého večírku a nikdo vám nikoho pořádně nepředstavil. 

Postava Harryho mi lezla příšerně na nervy. Vášnivý komunista, naivní snílek, absolutně nepraktický chlap, který svým jednáním ubližuje svojí rodině. Fandila jsem naopak Gině. Temperamentní Italka, která spoustu věcí svému muži vyčetla a ještě víc odpustila. Milovala ho a on miloval ji. Byl to takový ten obrovský cit, který dokázal přestát všechny hádky a neshody a nic ho nedokázalo zničit.

Knížka se mi četla lehce, děj měl velice příjemné tempo a rytmus. Myslím, že jednou za čas je potřeba si pročistit hlavu a přečíst si klasický příběh velké lásky. Takové té opravdové, ztrápené, co přetrvá roky, roste, inspiruje a navždy v nás zanechá hlubokou stopu. Ginin manžel měl neskutečně mnoho chyb, ale ona ho nikdy neopustila. Vždy stála pevně při něm, i když zrovna nebyla s ním, tak jak už to milující ženy dělají. Je škoda, že v současné době nám takovéto příběhy znějí spíš jako pohádka než realita. Někdy však právě pohádky pomáhají lidem věřit, že jednou bude líp.


Kdy Bellagrand rozhodně číst
  • líbí se vám velkolepé milostné příběhy
  • věříte na lásku a dobré konce
  • máte slabost pro seriály tipu Dallas nebo Mladí a neklidní

Kdy Bellagrand rozhodně nečíst
  • čtení o lásce bez sexu není ono
  • zastáváte názor, že odpouštět se nemá nic a nikomu
  • nevěříte na lásku na celý život

Podobné knihy
Za zajímavý čtenářský zážitek děkuji internetovému knihkupectví Bux.cz, kde najdete jak Bellagrand, tak i další skvělé knihy od Paulliny Simons

O autorce

Paullina Simons se narodila v roce 1963 v Leningradě. V deseti letech se přestěhovala s rodinou do Spojených států. Svůj první pokus o psaní realizovala ve 12 letech v angličtině. Studovala v New Yorku, v Kansasu a Anglii. Nějakou dobu pracovala jako novinářka a překladatelka. Je autorkou deseti románů, přičemž největšího úspěchu dosáhla Měděným jezdcem z roku 2001, který se stal mezinárodním bestsellerem. V sérii vyšly ještě knihy Taťána a Alexandr a Letní zahrada. Bellagrand se odehrává před touto sérií a popisuje osudy rodičů Alexandra.
V současnosti žije se svým druhým manželem Kevinem Ryanem v New Yorku a má čtyři děti.

2 komentáře:

  1. Ooooo, tak to si musím přečíst! Zámožnou ženu jsem taky četla a měla jsem ji moc ráda :) Děkuji za doporučení.
    Kateřina
    trojtecka.blogspot.cz

    OdpovědětVymazat