středa 3. dubna 2019

Případ Kukockij

Název: Případ Kukockij
Autor: Ljudmila Ulická
Nakladatelství: Paseka
Rok vydání: 2019 
Počet stránek: 408








Celkové hodnocení: *****



Právo na vlastní život, právo svobodně rozhodovat o svém těle, o svém osudu. Ne vždy byla tato skutečnost ženám umožněna. Za legalizaci potratů, ale také za vlastní šťastný život, bojuje ruský lékař Pavel Alexejevič Kukockij.

V roce 1936 přišly sovětské ženy Stalinovým nařízením o právo přerušit těhotenství. Nadaný gynekolog denně řeší nelegální zákroky, které nedopadly tak, jak měly. Desítky žen pokoutně provedené operace nepřežilo a zůstaly po nich nezaopatření sirotci. Tuto situaci by rád Pavel Alexejevič změnil a ke svému cíli se nebojí použít drsné argumenty.


"Co jste to sem přitáhl?"
Byla to vyříznutá děloha, nejmohutnější a nejsložitěji uspořádaný sval v ženském organismu. Byla podélně rozříznutá a rozevřená, barvou připomínala vařenou hnědožlutou krmnou řepu, ještě v silném formalinu nestačila vyblednout. Uvnitř dělohy se nacházela klíčící cibule. Otřesná bitva mezi plodem omotaným pevnými bezbarvými nitěmi a poloprůsvitným dravým váčkem, který připomínal spíš tělo mořského živočicha než obyčejnou cibuli vhodnou do polévky nebo salátu z červené řepy, už skončila.
"Všimněte si prosím, toto je těhotná děloha s klíčící cibulí. Cibule se zavede do děložního hrdla a začne tam klíčit. Kořeny prorostou plodem a cibule se pak vyjme i s ním. Pochopitelně, pokud se všechno povede. Nepovedené případy putují ke mě na stůl, nebo rovnou na Vagaňkovský hřbitov... Těch nepovedených je víc..."
"Děláte si legraci..." odvrátil se stranický funkcionář. 
"Mohl bych vám přivézt kilo takových cibulí," odpověděl slušně Pavel Alexejevič bledému funkcionáři. "Oficiální statistika, což nemohu skrývat, absolutně neodpovídá pravdě."
(Str. 33)


Jeho boj proti ruské byrokracii zasáhne i jeho rodinu. K jeho ženě a nevlastní dceři přibude sirotek po jedné z jeho pacientek, kterou se bohužel nepodařilo zachránit. 


Autorka rozehrála na stránkách knihy zajímavý a silný rodinný příběh zasazený do komplikovaného období ruských dějin. Země se jen velice těžko zotavovala ze světové války a bída vykukovala doslova z každého rohu. Přesto se lidé snažili nějak přežít. S pomocí boží a Stalinovým přikázáním navzdory.

Zajímavým prvkem byly určité neobvyklé schopnosti Pavla i jeho ženy Jeleny. Pomáhaly jim v jejich práci, usnadňovaly a zároveň komplikovaly jejich životy. Nedokázali o nich spolu mluvit a tak každý měl svoje tajemství, které nahlodávalo jejich soukromý život a zároveň mu dodávalo na osudovosti.

Další zajímavou postavou byla jejich pomocnice v domácnosti, Vasilisa. Byla zpodobněním staré generace, která dodržuje tradice a rituály. Nebyla nijak vzdělaná a spoustu věcí si vysvětlovala svým jednoduchým způsobem. Její prostota a urputnost byla skoro až dojemná.

Jejím pravým opakem byla Jelenina dcera Táňa. Ta představovala moderně smýšlející mládí, která je bezstarostné a nemá žádné zábrany a ni předsudky.

Posledním členem domácnosti byla podivínská Toma, která dávala přednost společnosti rostlin než lidí. Její matka zemřela a rodina se jí ujala. Je Tániným zakřiknutým protikladem a zdůrazňuje tak její bezstarostnost a volnost.

Na osudech pěti hlavních postav vykreslila Ulická nesmírně pestrý a plastický obraz Sovětského svazu 40. - 50. let a stvořila tak alternativu mezi klasickým ruským románem a moderně pojatou beletrií. Děj se odehrává především v Moskvě a Petrohradu, ale i na černomořském pobřeží.

V knize se navíc zrcadlí autorčina vášeň pro vědu. Celkem mě zaujala milostná scéna Pavla a Jeleny, která je popisovaná latinskými názvy. Bylo to velice neobvyklé, výrazně technické a zároveň silně intimní a něžné.

Případ Kukockij je další perlou nakladatelství Paseka. Neobvyklé téma zkombinované s lehkým mystičnem na pozadí historických událostí, bídy a lékařské praxe mě bezezbytku pohltilo. I když rodinné ságy zrovna nevyhledávám, tahle mě neskutečně bavila.



Kdy knihu Případ Kukockij rozhodně číst
  • máte blízko k přírodním vědám
  • máte rádi historické rodinné ságy
  • líbí se vám, když má hlavní hrdina, neobvyklé schopnosti

Kdy knihu Případ Kukockij rozhodně nečíst
  • nesnášíte gynekology
  • žádné mystično
  • poválečné Rusko vás nezajímá

Za opravdu zajímavé a příjemné čtení děkuji nakladatelství Paseka v jejichž nabídce najdete i knihu Případ Kukockij.


O autorce 


Ljudmila Ulická se narodila v Roce 1943. Její otec byl doktor přírodních věd a matka biochemička. Oba její dědečci zažili stalinské tábory. Ulická vždy věděla, že chce věnovat vědě. Nesouhlasila však s politickým systémem a ostře proti němu vystoupila. Sice ji neuvěznili, ale od té doby nesměla pracovat ve státních podnicích. Toto období bylo pro ni obzvlášť obtížné. Rozváděla se, její matka byla nemocná, měla na starost dvě malé děti a k tomu hledání práce. Právě tehdy Ulická začala psát svoje první povídky, scénáře a rozhlasové inscenace. Všechny její příběhy jsou inspirované životními osudy jejích přátel a známých. Nic nepřikrašluje, její hrdinové nejsou dokonalí. Její první kniha, Sonička, vyšla v roce 1993 (bylo jí 50). Případ Kukocky napsala v roce 2001 nejdřív rukou, pak na psacím stroji a svoje dílo ukončila na počítači. Za svoje dílo obdržela prestižní ocenění Ruský Booker. Kniha byla přeložena do 25 jazyků. V současnosti je potřetí vdaná. Má dva syny a čtyři vnuky. 


Žádné komentáře:

Okomentovat