sobota 30. března 2019

Absolutní miláček

Název: Absolutní miláček
Autor: Gabriel Tallent
Nakladatelství: Odeon
Rok vydání: 2019 
Počet stránek: 441









Celkové hodnocení: ***


Říká se, že dobrá kniha ve čtenáři vyvolá silné emoce. Rčení už ale nezmiňuje, jestli se jedná o emoce kladné nebo záporné... 

Turtle je čtrnáct a žije se svým despotickým otcem v polorozpadlém domě na kalifornském pobřeží. Její táta je posedlý koncem světa a snaží se ze své dcery vychovat správnou zálesačku. Turtle dokáže se zbraní zacházet i poslepu. Místo domácích úkolů trénuje únikové scénáře. Ani s přežitím v divočině nemá tahle divoženka ten nejmenší problém. Kromě toho, že se z ní otec pokouší vychovat Ramba, tak ji psychicky týrá a po večerech sexuálně zneužívá.


"Když Martin usne, Turtle vstane a sama prochází domem, drží se za oteklé pohlaví a zachycuje odtékající horkost. Dřepne si ve vaně, s pohledem na mosaznou armaturu na sebe naběračkou lije studenou vodu, drsná pavučinovitá tkáň spermatu jí i pod tekoucí vodou ulpívá na prstech a dokonce vypadá, že houstne. Turtle stojí u porcelánového umyvadla, umývá si ruce a ze zrcadla na ni hledí otcovy oči. domyje se, zatáhne křížový kohoutek z mědi, zahledí se na naprasklou, bílými nitkami propletenou modř a černá pupila se jí samovolně roztahuje a stahuje."
(Str. 29)


Knížka Absolutní miláček je určitou demonstrací lásky. Není to však láska normální. Je to něco neskutečně pokřiveného a zvrhlého. Hlavní hrdince je teprve 14 let a bere chování otce jako něco zcela běžného, jako určitý trest. Neustále se podhodnocuje, zavrhuje samu sebe jako špatnou, přenáší na sebe otcovu vinu. Její okolí nic netuší, nebo je vůči varovným signálům slepé a hluché. Když se pak objeví chlapec jejího věku, najednou Turtle neví, jak svým citům čelit. Je sice neskutečně tvrdá a houževnatá, ale je otázkou, zda se dokáže vzepřít svému otci a vymanit se z jeho područí.

Zpočátku jsem měla při čtení trošku problém rozeznat hlavní postavu. V knize totiž vystupuje pod třemi jmény. Někdo jí říká Turtle (želva), otec na ni volá Kibble, ale její civilní jméno je Julie.

Zajímavé mi přišly popisy místní fauny a flory, i když jich pravda mohlo být o trošku méně. Bylo vidět, že autor se o kalifornskou přírodu hodně zajímá a je mu blízká.

Jediné, co mi bylo u této knihy opravdu proti srsti, byl příval sprostých slov. Hrubé výrazy, když jsou vhodně použity, mi nevadí. Tady to však byl úplný vodopád a i když tímto způsobem nejspíš chtěl autor vyjádřit hrubost a neotesanost Martina i jeho dcery, bylo to prostě příliš.  

U Absolutního miláčka jsem byla v jednom kuse zhnusená a vyděšená. Kniha byla plná vyhrocených scén a neustále balancovala mezi děsivým thrillerem a hodně perverzním pornem.  Když pak přišla chvíle, kdy se Turtle musela za prsty přitahovat k trámu, zatímco jí její otec mezi nohama držel nůž, přemýšlela jsem, zda opravdu chci pokračovat dál.

Nakonec jsem to dala, ale čtení této knihy bylo pro mě něco jako sebemrskačství. Někdy si říkám, proč lidi tuto literaturu vyhledávají a čtou. Mám takovou teorii, že tento typ příběhů dává čtenářům pocit, že jejich vesmír není zase až tak zoufalý a může být daleko hůř. Něco jako když se díváte na horor a máte radost, že vás nenahání žádný masový vrah. 

Absolutní miláček se vymyká veškerým konvencím a překračuje spoustu hranic. I když bylo téma zneužívání mladé dívky zajímavě a neotřele zpracované, není to příběh pro každého a slabší povahy by se této knize měly vyhnout obloukem.



Kdy knihu Absolutní miláček rozhodně číst
  • baví vás knihy o týrání jiných lidí
  • zajímáte se o kalifornskou přírodu
  • rádi se bojíte v pohodlí bojíte

Kdy knihu Absolutní miláček rozhodně nečíst
  • vadí vám sprosté výrazy
  • příčí se vám násilí
  • hnusí se vám, když někdo chroupe štíry


Za opravdu děsivé čtení děkuji nakladatelství Odeon v jejichž nabídce najdete i knihu Absolutní miláček


O autorovi 


Gabriel Tallent se narodil v roce 1987 v Novém Mexiku a vyrostl na pobřeží v Kalifornii. V roce 2010 získal titul na Willamette University a po studiu absolvoval dvě sezony jako vedoucí posádky mládežnických stezek v backcoutry pacifického severozápadu. V současnosti žije v Salt Lake City.

  




2 komentáře:

  1. Wau, tak toto znie poriadne kruto...Trošku mi to v nejakom ohľade pripomína Lolitu, takže ma to celkom zaujalo - mám rada knihy, ktoré sú iné, nezvyčajné...Inak, vyberáš si na recenzie skvelé knihy, stále po dočítaní tvojho článku si chcem tú knihu hneď kúpiť! :D :)
    What A Fancy World

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky, to mě těší ;-) No fakt hodně hustý. Tohle byla taková zálesácká Lolita, co je sprostá jak dlaždič a kouše štírům zadečky :-D

      Vymazat