čtvrtek 4. října 2018

Devátý hrob

Název: Devátý hrob
Autor: Stefan Ahnhem
Nakladatelství: Euromedia Group, a.s.
Rok vydání: 2018 
Počet stránek: 496










Celkové hodnocení: *****



Podzim kromě chladného počasí přinesl i pěknou nálož severských thrillerů. Jednou z pecek, které byste si rozhodně neměli nechat ujít je i Devátý hrob. Jedná se o další pokračování příběhů Fabiana Riska, kterého jsme poznali v knize Oběť bez tváře. Devátý hrob je sice druhým dílem, ale dějově se odehrává před dílem prvním a odhaluje, proč Fabian ve Stockholmu sekl s prací vyšetřovatele a proč odešel pracovat do svého rodného města.

Švédsko a Dánsko. Dvě země sevřené v ledovém obětí zimy. V obou dojde v jednom dni ke dvěma závažným zločinům. Zmizí švédský ministr spravedlnosti a manželka dánské televizní celebrity je nalezena v ložnici s vykuchaným břichem. Začíná vyšetřování. Dva týmy, dva schopní vedoucí vyšetřovatelé. Fabian Risk na švédské straně, na straně Dánska po vrahovi pátrá atraktivní a všeho schopná Dunja Hougaardová. I když se to zpočátku nezdá pravděpodobné, oba případy spolu mají mnoho společného. Celý příběh však začíná o několik let dříve v dalekém Izraeli. 

"Byla taková tma, že neviděl téměř nic. Vězeňský transport se při jízdě nepřístupným terénem silně otřásal a on přes veškerou snahu nedokázal psát čitelně. Ale nedalo se nic dělat. tohle byla jeho poslední příležitost všechno zapsat, než se kaluž krve pod ním zvětší na únosnou mez. Zaznamenat příběh o lásce, kvůli níž všechno opustil a vrhl se do neznáma. Příběh o tom, jak ho jeho vlastní lidé postřelili a zajali a on teď míří vstříc téměř jisté smrti."

Dva mediálně sledované případy, dva špičkové vyšetřovací týmy, které dělají pro dopadení vraha takřka nemožné. Pachatel je však chytře jako liška svádí ze své stopy a předhazuje jim návnadu v podobě již trestaných psychopatů. Jenže Fabian ani Dunja nejsou žádní policejní nováčci a všímají si drobností, které jiní přehlíží... 


Děj se odehrává na obou stranách kanálu a osudy všech se vzájemně proplétají. Vyznat se ve všech lokacích a pamatovat si cize znějící jménech bylo místy celkem náročné. Pokud jste ale vytrvali, čekalo vás překvapivé rozuzlení a vskutku nečekaný a dechberoucí závěr.

Hlavní postavy byly opravdu výrazné. Ambicionzí Dunja mi přišla přes svůj vysoký intelekt a pracovní nasazení trošku naivní. Snažila se stoupat po kariérním žebříku a dosáhnout lepší pracovní pozice, když ji ale začal šéf oddělení protěžovat, zaskočilo ji to zcela nepřipravenou. Na jednu stranu se snažila pomocí svých "ženských zbraní" vymámit z něj pro sebe výhody, na stranu druhou jí vadilo, že chce za to něco na oplátku. Ta holka zkrátka a dobře pořádně nevěděla co chce a i když jako vyšetřovatelka byla opravdu dobrá, pár věcí trochu nedomyslela.

Fabian toho měl na sobě také naloženo celkem dost. Na své straně moře musel kromě mrtvol, politických čachrů a prolhaného šéfa řešit i stoupající napětí v domácnosti. Manželka, malířka, se zcela ponořila do přípravy na vernisáž a na rodinu neměla ani pomyšlení. Malá dcerka si snažila vynutit víc pozornosti a dvanáctiletý syn začal utíkat z domova. A aby toho nebylo málo, snažila se ho svést bývalá kolegyně, kterou k řešení případu bohužel potřeboval. 

Fabian a Dunja mají až podezřele moc společného. Chytré kriminalistické mozky řeší kromě případu i osobní problémy a pro dopadení vraha jsou ochotni překročit  nejednu hranici. Vtipné je, že i když pracují na stejném případu, v knížce na sebe skoro nenarazí. Jediné jejich pojítko je Fabianova těhotná kolegyně Malin, která je taky pěkné kvítko. Je v sedmém měsíci, čeká dvojčata a ani zdravotní problémy a naštvaný manžel jí nezabrání, aby Fabianovi pomáhala při řešení případu.

Příběh bych jedním slovem označila jako hutný. Mrtvol a nervy drásajících chvilek bylo hned dvakrát tolik než normálně. Začátek byl trošku zmatený, nakonec ale do sebe všechno pěkně zapadlo. Konec sice nebyl úplně podle mého gusta, ale tak to někdy už bohužel v životě chodí, že ne vždy je zlo stoprocentně potrestáno.

Nedivím se, že trilogie s Fabianem Riskem se stala ve své domovině bestselerem a její autor je nazývaný druhým Larssonem. Precizně zpracovaný příběh v sobě spojil jak děsivé scény (minimálně po třech jsem se bála jít večer sama na záchod), tak chytré a vtipné momenty (těhotná Malin byla prostě rozkošná) i erotiku. Jak už to v severských detektivkách bývá, nechyběl ani sociální aspekt příběhu. Tentokrát autor poukazoval na nelegální obchodování s lidskými orgány.

Na úplném konci se dočkáte upoutávky na třetí a závěrečný díl série s Fabianem Riskem. Jsem nesmírně zvědavá, jestli se osudy Dunji a Fabiana propojí a vůbec, jak to všechno skončí.


Kdy knihu Devátý hrob rozhodně číst
  • zajímají vás sérioví vrazi
  • milujete severské kriminálky
  • máte rádi romány, kde je i špetka politických čachrů


Kdy knihu Devátý hrob rozhodně nečíst
  • zastáváte názor, že těhotné ženy by neměly pracovat
  • obchod s lidskými orgány vás nechává chladným
  • nevěříte na lásku až za hrob



Za neobyčejně mrazivý čtenářský zážitek děkuji Knižnímu klubu v jejichž nabídce najdete i knihu Devátý hrob.


O autorovi


Stefan Ahnhem se narodil ve Stockholmu, kde dodnes žije s manželkou a čtyřmi dětmi. Má za sebou více než dvacet let zkušeností uznávaného televizního i filmového scénáristy, podílel se mimo jiné například na filmové sérii Wallander, mnoha původních i adaptovaných scénářů různých žánrů, od komedií po thrillery. 

Jeho debutem na poli literatury se stal v roce 2014 1. díl série Fabian Risk - Oběť bez tváře. Pak následoval Devátý hrob a Osmnáct pod nulou. Celá trilogie se stala mezinárodním bestselerem. 

2 komentáře: