pondělí 15. dubna 2019

Seznam hostů

Název: Seznam Hostů
Autor: Sanne Averbeck
Nakladatelství: Dobrovský s.r.o, edice Knihy Omega
Rok vydání: 2019 
Počet stránek: 448









Celkové hodnocení: ***



O knížkách bloguji už několik let a za tu dobu, co jsem v "branži" jsem už pár knihomolských setkání a merend zažila. Možná je to tím, že psaní recenzí není moje práce, ale koníček, možná jsou jen lidé od knih víc otevření diskusím, ale nikdy jsem nenarazila na nějakou rivalitu nebo zlou krev. Nebo mám jen prostě štěstí na fajn lidi. Dokáži si však představit, že ti, kdo se blogováním a životem na sociálních sítích živí, to vnímají jinak a jsou i tací, kteří by pro spolupráci se známými značkami zabíjeli. Doslova.

Carola Martins je hvězdou internetu. Na co sáhne, to mění ve zlato. Je krásná, úspěšná a dokáže lidi inspirovat. Proplouvá mořem společenské smetánky s elegancí lidožravého žraloka. Její večírky jsou vyhlášené. Dostat se na seznam hostů není jen tak. Je tu však i určité riziko, neboť její známé v poslední době někdo systematicky likviduje.


"Přitlačil ji k posteli a klekl si vedle ní. Prsty ji hladil po břiše. Bianca vzdychla. To, co se předtím odehrálo v opojení se nyní opakovalo a ona vědomě prožívala každý jeho dotek. Nejprve ji políbil mezi ňadra, pak se přiblížil k jejímu obličeji. Rukou ji hladil zase o něco výš a Bianca s rozevřenými rty očekávala, až ji políbí, ale místo toho ji druhou rukou zakryl ústa.
Mezi zuby se jí rozsypaly malé pilulky. Bianca byla zaskočená, snažila se mu vykroutit, chytila ho za ruku, ale byl mnohem silnější než ona.
Změnil svou pozici a brutálně ji strhl s sebou.
Chtěla křičet, ale pilulky se pomalu rozpouštěly a mísily se s jejími slinami. Násilně ji otočil a chytil ji pod krkem. Dlaní jí pevně svíral rty.
Bianca kopala nohama, škrábala svého trýznitele do rukou, ten jí však držel i nos. Tlak na jejím krku vzrůstal. Ze strachu bojovala bez rozmyslu, kopala nohama, ale nic nepomáhala.
Musela polknout."
(Str. 57)


Kdo chce Carole zničit život? Dagmar, kterou Carola bezostyšně pomluvila? Nebo snad někdo jiný? Kdo se skrývá pod záhadnou přezdívkou Přítel Amié?


Osudy hlavních hrdinů se točí kolem luxusních večírků a intrik na sociálních sítích. Příběh je vyprávěný ich formou převážně z pohledu Caroly. Hodně však toho má na srdci i její přítelkyně Bianca a další aktéři. Zajímavým prvkem jsou konverzace na facebooku a tematické citáty záhadné  socioložky Lydie Raymond, kterými začíná každá kapitola. 

Kromě vypjatých vražedných scén, přináší knížka zajímavé zamyšlení a sondu do soukromí úspěšné influencerky. Ukazuje její život bez pozlátka. Odhaluje intriky, pomocí kterých se dostala na výsluní, rozbíjí její masku a ukazuje, že v první řadě jde vždy o peníze a moc. 

Knížku bych charakterizovala jako telenovelu s prvky thrilleru. Najdete v ní jak vztahové bouře, citové výlevy, zákulisní intriky, tak i scény, při kterých vám tuhne krev v žilách a jste na pochybách, kdo je přítel a kdo darebák. 

Ze začátku mi chvíli trvalo, než jsem se zorientovala, kdo je kdo a kdo a jaké mají mezi sebou vazby.  Kniha ukrývala několik zajímavých zvratů, přesto mi přišla dějově plochá a zmatená. Postavy se chovaly ne zrovna logicky a celkově jsem měla pocit, že je zápletka příliš překombinovaná. Téma mi přišlo zajímavé, ale zpracování poněkud pokulhávalo. Našlo by se sice pár scén, které byly opravdu dobře napsané, většinou to však byla nudná šeď.

Z knížky jsem nebyla nijak zvlášť odvázaná, ale věřím, že i tento titul si najde ty "své" čtenáře, kteří z ní budou nadšení. Nejspíš bych ji doporučila těm, kteří si potrpí na jednodušší "vztahovky" z luxusního prostředí a uvítají zároveň i trochu toho napětí.



Kdy knihu Seznam hostů rozhodně číst
  • zajímáte se o blogery a influencery
  • máte rádi telenovely
  • baví vás napětí a krvavé cákance na zdi


Kdy knihu Seznam hostů rozhodně nečíst
  • myslíte si, že facebook je sprosté slovo
  • nesnášíte krev
  • věříte, že sociální sítě jsou super místo, kde jsou všichni na sebe hodní


Podobné knihy

Za recenzní výtisk děkuji knihkupectví Dobrovský, v jejichž nabídce najdete i knihu Seznam hostů.


O autorce


Anne Averbeck je pseudonym německé autorky Sonji Rüther, která se narodila v roce 1975. Po absolvování školy grafického umění a designu odjela na rok do USA jako au pair a následně dokončila školu zahraničního obchodu. Seznam hostů není její první román, ale jako první je vydaný pod jejím pseudonymem. Svoje knihy publikuje u různých nakladatelů a sama úspěšně provozuje vydavatelskou společnost Briefgestöber. V současnosti žije s rodinou nedaleko Hamburku.


Žádné komentáře:

Okomentovat