sobota 22. prosince 2018

Hilda a pidilidi

Název: Hilda a pidilidi
Autor: Stephen Davies
Nakladatelství: Paseka
Rok vydání: 2018 
Počet stránek: 174











Celkové hodnocení: *****



Hilda není na našem knižním trhu žádný nováček. První komiks o jejích dobrodružstvích u nás vyšel již před dvěma lety. Letos však příběhy neobvyklé holčičky vycházejí poprvé jako klasická knížka a současně běží jako kreslený seriál na Netflixu.

Hilda je malá holčička, která bydlí s maminkou v chalupě v lese. Má modré vlasy, ráda se toulá po lesích se svojí taškou dobrodružkou, baví ji malovat, rozumí si s mystickými tvory a její nejlepší kamarád je liškoloušek (kříženec lišky a kolouška - něco jako bílá liška s parůžky). Zažívá různá dobrodružství s obry, troly, hafíky (chlupaté koule co vypadají jako psi a létají povětřím) a elfy. No a o elfy jde v této knížce především. Oni totiž tihle pdi elfové žijí v domě společně s Hildou a celkem jim vadí, jak jim dupe nad hlavou. Proto se snaží, aby Hilda s maminkou domek opustila. Hildě se samozřejmě nechce (kdo by chtěl opustit údolí, kde vzduchem létají roztomilé chlupaté koule, že) a tak se rozhodne s elfy promluvit. 


"Alfur vyskočil z Hildina ucha a sklouzl po mramorovém sloupu na horní schod radnice.
"Ctihodný pane starosto," řekl a uklonil se. "Je mi potěšením představit vám -"
"Já vím, kdo to je," přerušil ho starosta. "To je ta obryně! Ta kazisvětka! A my máme dost její kruté nadvlády nad naším starobylým městečkem. Nemám pravdu, Andělo? No ano, máme. to víš že máme."
Hilda dumala nad tím, kdo je to ta Anděla.
Potom si ale všimla, že starosta drží v náruči tlustou hnědou kočku. Kočka se snažila vymanit z jeho sevření, ale čím víc sebou vrtěla, tím pevněji ji svíral.
"Já nejsem žádná kazisvětka,"bránila se Hilda. "Ještě donedávna jsem vůbec nevěděla, že existujete."
"Čirá nevšímavost," zpražil ji starosta."
(str. 59-60)


Cesta k nalezení kompromisu je náročná a Hilda během ní zažije spoustu zajímavých dobrodružství a dozvíte se se hromadu cenných informací. Například že trolí hlen je extrémně lepkavý,  že duchové počasí mají rádi vtipy o elfech a taky zjistíte, proč obři odletěli do vesmíru.

V první řadě bych ráda pochválila zvolený formát. Knížka je tak akorát do dětské ruky a bez problému se vejde do jakéhokoli baťůžku. Kouzelné jsou i ilustrace, které vytvořil Luke Pearson.  Názorně doplňují text a jsou neskutečně roztomilé a zábavné.


Osobně nejsem cílová skupina takovéto literatury, proto jsem knížku tentokrát přenechala k hodnocení svému synovi. Co si tedy o Hildě myslí můj jedenáctiletý syn Tonda, který mi knížku zabavil, několik dní se od ní odmítal odloučit a v posledních dnech se dožaduje od Ježíška dalších knížek s Hildou?


"Hildu bych si přál mít za kamarádku. Byla odvážná a dokázala si poradit v každé situaci. 
Líbil se mi svět, ve kterém Hilda žila. Hlavně liškoloušek, toho bych taky bral za kámoše. Hrozně roztomilí byli Hafíci. Určitě bych si nějakého ochočil a pak na něm lítal třeba do školy. 
Drsní byli elfí válečníci na králících. Ty bych potkat nechtěl. Ani trola. 
A taky mi chvíli trvalo než jsem nepochopil, jak Hilda zjistila, která jeskyně je ta pravá. To bylo fakt hodně složitý a museli jsme si to s mámou nakreslit. "



Hilda je prostě divná. Svět ve kterém Hilda žije je divný. Ale budete ji milovat a vaše děti taky. Je prostě tak akorát odvážná, tak akorát prostořeká, tak akorát vtipná a tak akorát chytrá. Zkrátka a dobře, kdyby neměla maminku, klidně bych ji adoptovala.

Knížku Hilda a pidilidi bych zařadila do kategorie fantastických příběhů pro děti, které normální, logicky smýšlející dospělí, příliš nechápou. Její svět sice nepopírá úplně fyziku, přesto obsahuje hromadu divných skutečností, nad kterými si nikdo neláme hlavu (liška skřížená s kolouškem nebo létající hafíci). Přesto se u ní budou bavit jak dospělí, tak děti. Jsem nesmírně zvědavá, kdy Hilda a její kamarádi dorazí i do české televize.







Kdy knihu Hilda a pidilidi rozhodně číst
  • máte bujnou fantazii
  • baví vás smyšlené světy
  • věříte na elfy

Kdy knihu Hilda a pidilidi rozhodně nečíst
  • upřednostňujete logiku před fantazií
  • nesnášíte divoké králíky
  • nemáte děti a dětské knížky vás nebaví





Za recenzní výtisk děkuji nakladatelství Paseka, v jejichž nabídce najdete i titul Hilda a pidilidi.




O autorovi


Stephen Davies (1976) je obr dětské literatury. No vážně, měří skoro dva metry. Před patnácti lety začal psát, ale živil se také česáním jablek, sklízením rýže, výukou angličtiny nebo jako producent v rádiu. Kromě čtení a psaní má rád kresby čínskou tuší a šachy.



Žádné komentáře:

Okomentovat