pátek 8. června 2018

Timeless: Zachránci nového času

Název: Timeless: Zachránci nového času
Autor: Armand Baltazar
Nakladatelství: Fragment
Rok vydání: 2018 
Počet stránek: 615









Celkové hodnocení: ***



Celkem nedávno rozjel Albatros projekt Knihozem. V jeden jediný den vyšlo hned 12 knížek pro děti. Všechno to jsou parádní pecky a i já si mezi nimi dva kousky vybrala. Jedním z nich jsou Timeless: Zachránci nového času.

Příběh začíná koncem. Teda ne úplně koncem, ale koncem světa. Díky jakési vesmírné chybě došlo ke Srážce časů, ze které se zrodila nová Země. Jako kdyby ji něco vcuclo, rozžvýkalo a vyplivlo. Kontinenty změnily tvar, oceány dostaly novou podobu. Po souši se najednou prohánějí mamuti a dinosauři, nad starými plachetnicemi se tyčí mrakodrapy. Zkrátka a dobře minulost, současnost i budoucnost se promíchala v jeden obrovský zmatek. Lidé z různých časů spolu nejdříve bojovali. Pak ale uzavřeli křehké příměří, které se však snaží někdo narušit.

Hlavním hrdinou příběhu je třináctiletý Diego Ribera. Syn geniálního vědce Santiaga Ribery. Toho a ještě jednoho významného profesora unese skupina odpadlíků, kteří se snaží ovládnout zemi. Diego se společně s přáteli vydává po stopách darebáků a po cestě zažívá spoustu divokých dobrodružství....


"Lucy!" Diego se rozhlédl okolo sebe. Vždyť ještě před chvílí byla přímo před ním! Naposled se ohlédl, aby se ujistil, že je krokodýl pryč.
Vtom se džunglí rozezněl křik.
Diego se otočil proti proudu potoka a běžel jí na pomoc. Okolo něj se míhaly stromy a džungle byla čím dál temnější a neprostupnější, až měl pocit, že se po něm natahuje. Diego se držel nad klikatým proudem potoka a vtom se vynořil na široké travnaté mýtině. Našel tam Lucy a také...
Ale ne!
Diego se plnou rychlostí řítil za Lucy. Jeden z allosaurů po ní skočil a téměř ji srazil z prkna. Lucy vykřikla. Diego zakličkoval mezi ještěry a už byl u ní. Po tvářích jí tekly slzy a hrdlo měla sevřené strachem."



Klasický příběh pro náctileté - parta čtyř dětí, které pochází z různých prostředí a nepřízeň osudu je svedla dohromady, vyráží bojovat za lepší svět. Unikátní je hlavně prostředí, ve kterém se příběh odehrává. Armand Baltazar vytvořil svět, který nemá obdoby. Najdete v něm dinosaury, piráty, obří roboty, zkrátka vše, čeho si dětská dobrodružná dušička žádá.

Věková skupina 10+ odpovídá ději. Jednoduchý příběh, u kterého dospělák po pár stránkách už tuší, jak skončí. Tady však není důležitý cíl, ale cesta. Budování vztahů, spojenectví z nutnosti, které přeroste v opravdové přátelství na život a na smrt, první milostné kotrmelce. Nechybí ani speciální superschopnosti hlavního hrdiny, které celkem často zachraňují bezvýchodné situace. Zkrátka a dobře, knížka má vše, co může děti zaujmout a s čím se můžou ztotožnit.







Průhlednost zápletky a trošku nedotažené fyzikální souvislosti, nad kterými by odborník asi kroutil hlavou, vyvažují nádherné ilustrace. Těch je tam snad víc než textu a jsou prostě okouzlující. Jediné, co mi na knize přišlo jako vyloženě průšvih, je váha. Pravda, obrázky na kvalitním papíře úžasně vynikly, ale tahle knížka je prostě šestsetstránková cihla, která s útlým dětským zápěstím sakra zacvičí. Četla jsem si ji s dětmi před usnutím v posteli a měla jsem co dělat, abych ji udržela.




Na knize je vidět, že autor je extrémně kreaitvní člověk s bohatou fantazií, který se lépe vyjadřuje obrazy než slovy. V textu tedy žádné zázraky nečekejte, spíš je to takový lepší průměr. Přesto ilustrace jsou opravdu parádní a pokud chcete v tom svém malém človíčkovi zažehnout vášeň pro techniku a steampunk, jsou Zachránci nového času dobrou volbou.  



Kdy knihu Timeless: Zachránci nového času rozhodně číst
  • milujete filmy od Pixar nebo od Walta Disneyho
  • jste fanda do steampunku
  • zbožňujete roboty, piráty a dinosaury


Kdy knihu Timeless: Zachránci nového času rozhodně nečíst
  • jste hnidopich bez fantazie
  • nesnášíte těžké knihy
  • nejste dítě, nemáte děti a nesnášíte děti



Za dobrodružné čtení děkuji nakladatelství Fragment v jejichž nabídce najdete knihu Timeless: Zachránci nového času a další super tituly nejen pro malé čtenáře.



O autorovi


Armand Baltazar  se narodil v roce 1967 v Chicagu.  Pracuje jako ilustrátor, grafik a animátor, jehož jméno je dlouhodobě spojeno s prací pro filmová studia DreamWorks, Walt Disney nebo Pixar (Spláchnutej, Pan včelka, Auta 2, Princezna a žabák, Příběh žraloka a další). Ve volném čase se věnuje svojí rodině a snowboardingu.

2 komentáře:

  1. Moc pěkná recenze :) Vypadá to jako zajímavé čtení, ani by mě nevadilo, že je to určené spíše pro mladší čtenáře :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji. No i já si ráda přečtu například Percy Jacksona a tohle je tomu hodně podobné. Takže proč ne ;-)

      Vymazat