čtvrtek 28. května 2020

Půjčit či nepůjčit aneb knihovna v "Době covidové"


Spousta lidí si v dnešní době není jistá, jak to teď v knihovnách funguje, co se děje s knížkami a jestli je bezpečné si je půjčovat. Pracuji jako knihovnice a pokusím se vám tu odpovědět na pár nejčastějších otázek, které v práci slýchám. Snad vám to bude k užitku.

Musíte se podělit

Předně si ujasněme základní fakta. Knihovna je veřejný prostor, kde si můžete vypůjčit knihy, časopisy, deskové hry, CD, DVD a další věci. Je to služba dotovaná státem pro lidi, kteří se chtějí vzdělávat nebo se jen tak pobavit, ale nemají třeba tolik prostředků, aby si každý měsíc kupovali novou knihu, nebo jim doma chybí prostor na vlastní knihovničku. 

Chodit do knihovny je výhodné. Za směšný roční poplatek máte přístup k obrovskému množství informací a zábavy. Je však dobré si uvědomit, že ty věci nejsou jen vaše. Musíte se o ně podělit s ostatními čtenáři. Někdo je měl v ruce před vámi, někdo je bude mít v ruce i po vás. Tak to prostě je, počítejte s tím.

Co dělají knihovníci pro vás?

Možnost nakažení z předmětu na člověka je podle vědců minimální, ale jeden nikdy neví, náhoda je blbec atd. atd.. Co se tedy s vrácenými knihami děje? Knížky v dezinfekci máchat prostě nemůžeme. Bohužel tiskařská barva a etanol nejsou moc kamarádi. Dezinfikujeme tedy pouze plastový obal a vrácené knihy necháváme pět dní "uležet" v karanténě, než je zařadíme do normálního provozu. Samozřejmostí je používání ochranných pomůcek a dezinfekce při kontaktu se čtenáři.

Co můžete udělat vy pro vás?

Používejte ochranné pomůcky, dodržujte rozestupy a zbytečně se v knihovně nezdržujte. Většina knihoven nabízí čtenářům možnost objednat knihy přes internet. Vyberete, objednáte, počkáte na potvrzení, že jsou knihy nachystané, přijdete, vyzvednete a pelášíte pryč. Žádná věda.

Jestliže i pak máte pocit, že pět dní karantény a dezinfekce je málo a jestliže to vydržíte, odložte doma knihy na dobře větrané místo a čtěte je až po pár dnech. Pro lepší pocit si je můžete zabalit do vlastního obalu. Látkového nebo papírového. Při listování si neolizujte prsty, nečichejte ke stránkám, neberte si knihy do postele a ani jinak se s nimi nešmajchlujte.  

Když všechno selže

Pokud vám ani tohle nepomůže k rozvinutí vnitřního klidu a pohody, můžete si vypůjčit knihu elektronickou. Pro registrované čtenáře je tato služba zcela zdarma. Podrobný návod jak si stáhnout text do mobilu nebo do tabletu najdete na internetových stránkách většiny knihoven nebo se zeptejte knihovníků, určitě vám vše rádi vysvětlí či názorně předvedou. 

Jestliže nic z uvedeného není pro vás v pořádku a přesto toužíte po papírové knize, nechoďte do knihovny. Zajděte si do knihkupectví nebo si objednejte knihy na internetu a podpořte české knihkupce a nakladatele. Potřebují finance jako sůl a vaše peníze jim určitě přijdou vhod ;-)

9 komentářů:

  1. Super článek! Je dobré o tom mluvit. Sama do knihovny chodím, používám ochranné pomůcky a věřím, že knihovna dělá také vše proto, aby zamezila šíření viru. Snad už se nebudeme muset brzy bát. Udělejme alespoň to málo, co můžeme. Zdraví Ivet (https://knizkyzpaloucku.blogspot.com/)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky. Taky myslím. Lidi jsou pořád ještě strašně nejistí, zvlášť senioři mají strach. Chápu to, jistá opatrnost je na místě. Jenže oni jsou tak vystrašení, že lidi zapomínají používat selský rozum a myslet kriticky. Snad brzo bude líp ;-)

      Vymazat
  2. Pod to se podepisuju, předběhla jsi mě, plánovala jsem něco podobného, akorát nemám moc čas. :). Každopádně, lidi se bojí. Pořád. Ptají se, jestli dezinfikujeme, jestli je to bezpečné, ti, kteří si s námi povídali, vezmou knížky a prchají... Snad se to ustálí a bude zase dobře, lidsky -tak, jak to má v knihovně být.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Promiň ;-) Tak nějak. Občas si v práci přijdu jako prašivá a přitom děláme pro bezpečnost čtenářů i svoji maximum. Velké množství našich čtenářů jsou senioři a tam je to asi nejhorší. Tak mediální masáž, to je děs :-(

      Vymazat
  3. Zrovna takový článek jsem hledala, zajímalo mě, jestli se dezinfikují obaly nebo jak to vlastně teď funguje. :) Do knihovny dále chodím, nemyslím si, že půjčování knížek by mělo být nějak zvlášť rizikové.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to jsem ráda, že jsi našla ;-) Je to stejné riziko, jako když si v obchodě koupíš třeba noviny. Aby prý došlo k přenosu, musel by na tu knihu někdo nakažený naprskat a vzápětí by ji musel někdo zdravý olíznout, aby to chytil. Popravdě nedovedu si to technicky představit. Je to virus, přenáší se kapénkami. Chápu, že to nikdo nechce chytit. To ani já ne. Ale zas trošku rozumně...

      Vymazat
  4. Super článek :)

    Já bohužel do knihovny přestala chodit, protože u nás bud ty knihy neměly, které jsem chtěla, hlavně ty novinky a naopak starší byly v depozitáři a musela jsem se na každou ptát a ještě čekat a sledovat kyselé obličeje, takže covid necovid já nakupuji :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky. U nás si čtenáři zvykli, že nové knihy jsou vždycky v úterý. Když jsou jen trošku počítačově zdatní, můžou si je zdarma nechat odložit a druhý den vyzvednout. Funguje to bezvadně. Tak snad to brzo dorazí i do vaší knihovny a můžeš utrácet třeba za jiný věci ;-)

      Vymazat
  5. Já jsem v knihovně nebyla už pěknou řádku let, možná proto, že ji mám spojenou se studiem a zkouškovým obdobím, které nebylo moje oblíbené. Knihy mám ale moc ráda, většinou si je darujeme navzájem k narozeninám a pod stromeček. Pro sebe využívám také koupi knížek z druhé ruky a pro ostatní často různé slevové kódy. Pravděpodobně se ale půjdu zaregistrovat do naší městské knihovny, děkuji za připomenutí :)

    OdpovědětVymazat