středa 20. června 2018

Konec světa, tak jak ho známe

Název: Konec světa, tak jak ho známe
Autor: Erlend Loe
Nakladatelství: Kniha Zlín
Rok vydání: 2018 
Počet stránek: 302








Celkové hodnocení: *****





Do třetice všeho dobrého i zlého. Doppler žije průměrný život průměrného Nora ve středních letech. Jednoho dne spadne z kola, přestane být pilný, opustí svoji ženu, děti a odejde žít do lesa. Ochočí si losa, postaví totem, cestuje, poznává nové kraje i lidi.

Teď se z toulek vrací. Jenže doma není vše, jak by čekal. Místo rodiny plačící štěstím nad jeho návratem narazí na modře omítnutý dům a nového pána domácnosti - Egila Hegela. A tak Doppler vyráží do boje, aby získal zpět to, co tak lehkovážně opustil. Neštítí se žádných prostředků ani lstivých úskoků, aby vrazil mezi spokojenou dvojici klín. V tomto případě sperma a "vulgární děvku"...


"Diskuse v ložnici byla báječně vzrušená a dosahovala stále nových výšin. Solveig se opakovaně vracela k tomu, že jí připadá zajímavé, ale také děsivé, že Egil Hegel navzdory přesvědčivým důkazům dál zapírá. Biologické stopy, jak to nazvala, už našla na svém polštáři, na kočce štěstí, na televizoru, a teď ještě ke všemu fotka téhle vulgární děvky, kterou se snažíš skrývat v knize, nechápu, na co myslíš, mám pocit, že tě vůbec neznám, Solveig nechápala vůbec nic a půda jako by jí mizela pod nohama. Kladla si všemožné otázky i tu, kdo je, jestli je soudná, všechno se rozplývalo. Egil Hegel se snažil zdůraznit svoji nevinu, ale byl bez šance, protože o testu DNA, který jediný by ho mohl očistit, nechtěla Solveig ani slyšet. Takhle ponížit se nenechám, řekla. Alarm se nikdy nespustil, kód jsme změnili, nic nezmizelo, no tak, prohlásila tónem, jakým ji Doppler ještě nikdy mluvit neslyšel, no tak, zopakovala, myslíš si, že jsem blbá?"


Doppler se snaží napravit svoji několikaletou nepřítomnost a přitom vnést nového rebelského ducha do života svých dětí. Bojkotuje jejich snahy stát se pilnými, učí je žít jinak. Tak nějak nevzrušeně, s ušankou na hlavě a s naturalisticko-filozofickým nadhledem proplouvá jejich životem. Přijímá co je a neřeší co bylo. Přijme ho však jeho rodina? Podaří se mu začlenit zpátky do společnosti, nebo to vzdá a vrátí se s losem Bongem zpátky do lesa?

U třetího dílu bývají spisovatelé většinou vyčerpaní, ztrácejí inspiraci a dech. Ne však Erlend Loe. Doppler to roztáčí na plné koule. Sperma stříká na všechny strany, dojde i na porno, zadnice a klobásy. Hlavní hrdina je neskutečný svéráz a ohýbá si společenské konvence tak, jak se mu to zrovna hodí. Ukrývá v sobě naivitu dítěte, které ví, že provedlo něco nepatřičného a snaží se to před rodiči nějak ututlat a zaplétá se do dalších a dalších lží. Na jednu stranu působí až dětsky naivně, na druhou je jeho jednání natolik naturalistické a sobecké, že musíte obdivovat jeho ženu Solveig, že s ním rovnou nevyrazila dveře.

Ústřední příběh je jednoduchý, a tak není problém číst Konec světa, tak jak ho známe i bez znalosti předchozích dílů (Doppler a Náklaďáky Volvo). Osobně to ale nedoporučuji, protože přijdete o spoustu legrace.

Erlend Loe mě opět dokázal nejen pobavit ale i překvapit. Jednoduchost a prostota životního příběhu norského tuláka mě znovu odzbrojila svým buranským humorem i svojí filosofií všedního dne.

Stylem mi Erlend Loe připomíná Chucka Palahniuka. Poukazuje na společenský problém a překrucuje jej do absurdity, aby ukázal mez, kam až může člověk zajít, aby uskutečnil svůj sen. Jako kdybyste zkřížili Foresta Gumpa se Stoletým staříkem, který vylezl z okna a přidali k tomu krizi středního věku. 

Zkrátka a dobře, Konec světa, tak jak ho známe přichází a s ním i originální norský mudrc Doppler s velkým údem. To si prostě chcete přečíst.




Kdy knihu Konec světa, tak jak ho známe rozhodně číst
  • četli jste předchozí díly a jste zvědaví, jak to všechno dopadne
  • fandíte alternativním způsobům života
  • máte rádi losy


Kdy knihu Konec světa, tak jak ho známe rozhodně nečíst
  • jste pilní
  • nesnášíte králíky
  • máte předsudky co se týče stříkání spermatu


Podobné knihy


Za zábavné chvilky děkuji nakladatelství Kniha Zlín, kde mimo knihy Konec světa, tak jak ho známe najdete i další super tituly.



O autorovi



Erlend Loe se narodil v roce 1969 a je jednou z nejvýraznějších osobností současné norské literární scény. Bývá označován za nejvýznamnějšího představitele tzv. nového naivismu, směru, který se objevil v norské literatuře v posledním desetiletí 20. století jako reakce na přeestetizování literatury. Kromě románů píše také knihy pro děti a filmové scénáře. Za svou tvorbu obdržel řadu prestižních ocenění. 

Debutoval v roce 1993 románem Uchvácen ženou, který byl později zfilmován. Nesmírnou popularitu mu vynesla jeho druhá kniha Naivní. Super., která byla záhy označena za generační a přeložena již do 37 jazyků. Schopnost psát vtipně a srozumitelně o složitých věcech potvrdil autor v mnoha dalších knihách, jejichž hrdiny jsou osamělí podivíni reflektující svůj vztah ke světu, k druhým lidem i k sobě samotnému. Za všechny lze jmenovat romány Fakta o Finsku, Doppler a jeho pokračování Náklaďáky Volvo a Konec světa, tak jak ho známe. Z mnoha dalších Loeových knih stojí za zmínku jeho román Tiché dny v Mixing Part nebo Muleum.

Žádné komentáře:

Okomentovat