čtvrtek 22. června 2017

Zkurvenej příběh

Název: Zkurvenej příběh 
Autor: Bernard Minier
Nakladatelství: XYZ
Rok vydání: 2017 
Počet stránek: 624










Celkové hodnocení: ***




Po trilogii Mráz, Kruh a Tma pěly na Miniera kolegyně pochvalné ódy. Když jsem pak na blogerské merendě dostala do tlapek Zkurvenej příběh, moje srdce milovníka detektivek blaženě zaplesalo. 

Ostrov Glass Island. Les, mlha, místo, které by si za domov dobrovolně snad nikdo nevybral. Malá plocha, ještě menší komunita, kde každý zná každého a nikdo se před nikým neschová. Ani sám před sebou.... 

Hlavním hrdinou je šestnáctiletý Henry. Má rád knihy, horory, kosatky a Nirvanu. Jeho přítelkyně byla zavražděna. Pro většinu obyvatel je Henry podezřelým číslo jedna. To však neplatí pro Charlieho, Jonnyho a Kaylu. Společně se zabitou Naomi tvořilo těchto pět kamarádů partu na život a na smrt. Teď je však jejich přítelkyně mrtvá a oni to nehodlají nechat jen tak.


"Co můžeme udělat?" zepal se Johnny.
"Jestli chceme Henrymu pomoct, tak vidím jen jediný řešení," odpověděl Charlie. "A taky jestli chceme... ospravedlnit Naomi..."
Všichni jsme se na něj dívali a čekali, co bude dál.
"Cože?" zeptala se Kayla. "Děláš si srandu?"
"Myslíš, že si zrovna teď dělám srandu?"
"A jak to chceš udělat?"
"Já nevím. ale ňákej způsob musí existovat... Každopádně to musíme zkusit."
"Charlie, vyšetřuje to policice státu Washington a šerifova kancelář. Určitě to vyřešej. Co my čtyři zmůžem? budeme si hrát na policajty?"
"Musíme to zkusit," opakoval Charlie tvrdohlavě. "Aspoň najít ňáký stopy, který by policii mohly pomoct."
"A proč bysme ty stopy měli najít zrovna my? Tohle není seriál Scooby Doo, do prdele!"


A tak se parta "skorodospěláků" pouští do nebezpečného pátrání po ještě nebezpečnějším vrahovi a odhalují temná tajemství nejen obyvatel ostrova, ale i ta svoje... 

Zkurvenej příběh je hlavně o sobeckosti a sebelásce. O tom, čeho všeho je člověk schopen, když jde o jeho vlastní prospěch. Naštěstí, stejně jako v životě, na každého jednou dojde.

Na rovinu, kniha mě zklamala. Možná to bylo tím, že jsem po mohutném vychvalování čekala opravdu mimořádný zážitek. Úvod sliboval hodně. Po temném, nesmlouvavém, drsném a chladném líčení vraždy jsem se těšila na silný příběh s rychlým spádem. Po rozbouřeném moři jsem se však dočkala jen stojaté vody. Neustálé propírání vztahů mezi Naomi, Henrym a jejich přáteli občas sice protnula nějaká akce, ale vesměs to byla nuda. Příběh se trošku rozjel až za polovinou. Závěrečné rozuzlení bylo překvapivé a originální, ale než se k němu člověk prokousal, měl zoufalstvím vyrvanou polovinu vlasů.   

Zkurvenej příběh se autorovi moc nepovedl. Sice hlavní myšlenka byla zajímavá, neotřelá, ale většina knihy byla samá omáčka a akce v ní bylo zoufale pomálu. Kdyby byla knížka o pár stránek hubenější, určitě by se nic nestalo. 

Koho baví rozvláčnější psychologické kriminální příběhy s mladými lidmi v hlavní roli, mohl by ve Zkurveném příběhu najít zalíbení. Já mu bohužel na chuť moc nepřišla. 



Kdy knihu Zkurvenej příběh rozhodně číst
  • máte rádi příběhy, kde jsou v hlavní roli mladí lidé
  • líbí se vám psychologicky laděné detektivky
  • používáte knihu kromě čtení jako útočnou zbraň


Kdy knihu Zkurvenej příběh rozhodně nečíst
  • máte rádi, když má děj rychlý spád
  • dáváte přednost plnoletým hlavním hrdinům
  • na tak tlustou knihu nemáte dost velkou kabelku





Za úžasný čtenářský zážitek děkuji Albatros media a.s., v jejichž nabídce najdete i Zkurvenej příběh



O autorovi


Bernard Minier se narodil 26. srpna 1960 v Béziers, vyrůstal na jihozápadě Francie a své dětství strávil v Pyrenejích. Studoval na univerzitě v Toulouse, odkud pochází také hlavní hrdina jeho thrillerů Martin Servaz. Živil se jako celní úředník, po úspěchu Mrazu se věnuje jen psaní. Po jeho vydání následovaly ještě dva díly volné trilogie - Kruh a Tma. Zkurvenej příběh je jeho poslední knihou.



2 komentáře:

  1. Četla jsem už pár recenzí na tuto knížku a snad všechny byly rozpačité či dokonce negativní. A vidím, že tvá taky. Takže asi na tom něco bude. Na mě tedy teprve čeká Mráz a Kruh, na ně se těším.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Holky z práce právě četly Mráz, Kruh i Tmu a byly všechny naprosto unesené. Já je nečetla, takže nemůžu posoudit, ale Zkurvený příběh byl dost slabota. Sice ten konec byl jakž takž, ale než sem se k němu propracovala...

      Vymazat