pátek 5. dubna 2019

Nulorožec

Název: Nulorožec
Autor: Petr Stančík
Nakladatelství: Druhé město 
Rok vydání: 2018 
Počet stránek: 220











Celkové hodnocení: *****




Před čtyřmi roky jsem narazila na Petra Stančíka a jeho Mlýn na mumie. Tato knížka získala Magnesii literu za prózu a já byla zvědavá, jaký zázrak se v ní ukrývá. Zajímavý, lehce surrealistický příběh zasazený do historické Prahy byl protkaný neobvyklými kulinářskými výtvory. Knížka mě, až na trochu nedotažený závěr, celkem bavila a dokonce jsem podle ní i zkusila uvařit konfitovaný bůček.  

Minulý rok vyšla Petrovi Stančíkovi druhá detektivka pro dospělé čtenáře. Nulorožec opět v sobě snoubí pražské kulisy a lehké surrealistické fantastično s gastronomickými zážitky. Třešničkou na pomyslném vrcholku dortu je pak konspirační teorie týkající se zednářské lóže v Chlumci a tajemný gloglobus.

Hlavním aktérem této povedené taškařice je inspektor Libor Lavabo, který vyšetřuje případ samovznícení dvanácti nosorožčích samic a následného uhoření nočního hlídače. Pátrání ho dovede k osobnímu deníku Johana Volfganga Goetha, nemilosrdným dětským zabijákům a k tajné zbrani Armády České republiky.

Na Nulorožci mě asi nejvíc bavila autorova hravost. Už nad samotnou obálkou jsem přemýšlela, jestli si ze mě někdo nevystřelil a málem chtěla knížku reklamovat. Kromě toho, že se ta červená barva s červeným potiskem skoro nedá nafotit, má košilka na sobě obrázek nosorožce, kterému chybí roh. V místě amputace je pak papír hladce proříznutý, takže to vypadá jako nehoda při vybalování. Je to však záměr a nejspíš potrápil nejen tiskaře, ale i nebohé knihkupce. Zajímavé jsou také kroužky v pravém horním rohu stránek, které se při listování skládají a zase oddělují do jakési spirály. I to není náhoda a  má to v knize svůj význam.

Možná proto, že Petr Stančík pochází z učitelské rodiny, je nejenom skvělý vypravěč, ale dokáže čtenáře i náležitě poučit. V  Nulorožci najdete hned několik zajímavostí týkající se historie Prahy, zednářů a samozřejmě jídla.

"Ve stánku vedle petřínské rozhledny jsem si koupil preclík, ručně uválený z těsta kynutého kváskem a pak namočený do louhu, aby se na povrchu upekla pěkně červenohnědá kůrka s bílými prasklinkami. Opravdový preclík musí být zatočený do tvaru smyčky, jejíž konce se vzájemně obtočí a potom každý zase zamíří na svoji stranu, kde samy do sebe vplynou. Úplně jako ruce sepnuté a propletené při modlitbě. Preclíky se totiž ve středověku dávaly dětem jako odměna za modlení. Sám název "preclík" vznikl zkomolením latinského slova "precatio" čili "modlitba". Duchovní obsah z preclíků po staletích vyprchal a zbyla jen hmotná schránka, stále ovšem božsky lahodná."
(Str. 171)

Petr Stančík mě bavil nejen ve svojí knize, ale i ve skutečnosti. Minulý týden jsem měla možnost ho potkat osobně v rámci Book's Calling Clubu v 1. podzemním antikvariátu. Kromě jeho života a tvorby jsme probírali i další drobné skryté významy které se v knize Nulorožec ukrývají.

Například že Lavabo je nejen jméno postavy vyšetřovatele, ale i název obřadního umyvadla, ve kterém si kněží omývali před mší ruce, nebo že i když se děj knihy odehrává v současnosti, hlavní hrdina nepoužívá ani mobil ani internet. Samozřejmě byla řeč i o Trupíkovi z pražské invalidovny nebo záhadné Isis, která se ukrývala na druhém konci analogového telefonu a byla lepší než Wikipedie s Googlem dohromady. Z velmi příjemného setkání jsem si odnesla nejen milý pocit, ale i osobní věnování do knihy s autorovým podpisem a kresbou nosorožce. (Heč ;-))

Číst tuto knížku bylo jako uzobávat z veliké bonboniéry se zavázanýma očima. Nikdy jste si nebyli úplně jisti, do čeho kousnete. V jednu chvíli jste zcela vážně přemýšleli nad smyslem života a vzápětí se ocitli v restauraci, kde se jídlo připravovalo na tělech nahých žen. Byla to divoká jízda a při které jste neměli tušení, co vás čeká v další kapitole.

Nulorožec je zábavný konspirační příběh, u kterého budete neustále na pochybách, zda to autor myslí vážně, nebo si z vás dělá bohapustou legraci. Nesmírně mě to bavilo a i se závěrem jsem byla tentokrát spokojená. Zkrátka a dobře myslím, že tentokrát porota měla při nominaci na Magnesii Literu za prózu dobrou ruku a doufám, že si Petr Stančík postaví doma na poličku cenu číslo dvě.



Kdy knihu Nulorožec rozhodně číst
  • máte rádi konspirační teorie
  • jste fanda J.W. Goetha a Jana Preislera
  • baví vás nejrůznější zajímavosti o jídle, technice a historii

Kdy knihu Nulorožec rozhodně nečíst
  • pohoršuje vás nahota
  • nesnášíte násilí na dětech, ženách a zvířatech
  • vadí vám Japonci




O autorovi 


Spisovatel, básník, prozaik, esejista dramatik a textař Petr Stančík (Odillo Stradický ze Strdic) se narodil v roce 1968 v Rychnově nad Kněžnou. Oba rodiče byli učitelé. V roce 1985 maturoval na gymnáziu v Hradci Králové. V letech 1989-1991 začal studovat režii na DAMU, ze školy však odešel. V letech 1992-1995 pracoval jako televizní režisér. Od roku 1995 se živí jako tvůrce a poradce v oboru komerční  i nekomerční komunikace.
Napsal romány Pérák, Mlýn na mumie, Andělí vejce. Pro mladé čtenáře vydal interaktivní dětský horor Mrkev ho vcucla pod zem, provrtanou pohádku O Díře z Trychtýře, dva díly dobrodružné sci-fi H2O a tajná vodní mise a H2O a poklad šíleného oka a zatím pět svazků příběhů jezevce Chrujdy.
Věnuje se též historii zbořené gotické kaple Božího Těla a Krve na Novém Městě pražském. 

Žádné komentáře:

Okomentovat