čtvrtek 27. září 2018

Šelma

Název: Šelma
Autor: Andrew Mayne
Nakladatelství: Kalibr
Rok vydání: 2018 
Počet stránek: 360










Celkové hodnocení: *****



Vést knižní blog má občas své výhody. Například si můžete přečíst knížku ještě dřív než se dostane na pulty knihkupectví. Tentokrát na mém stole přistála osmá ze sto třiceti reading copy thrilleru Šelma. Jaká byla?

Hlavním hrdinou je profesor bioinformatiky Theo Cray, který je podezřelý z vraždy své bývalé studentky. Vyšetřování je však rychle uzavřeno s tím, že nebohou mladou dívku rozsápal medvěd. Jenže Theovu analytickému mozku celá záležitost nedá spát. V případu objeví drobné nesrovnalosti, kterým policie odmítá věnovat pozornost. Využije tedy svých konexí a odhalí vzorec chování, který na medvěda rozhodně neukazuje...


"Zaznamenala prudký pohyb, jako by na ni dopadl stín. 
Vzápětí ležela na zádech a zamrzlý dech ji v plicích drtila strašlivá váha čehosi, co jí stálo na hrudi. 
Pod prsty cítila hustou drsnou srst, jako žíně v matčiných malířských štětcích. Žluklý měděný pach. 
Uviděla záblesk drápů, ale nechápala, co se děje, dokud o pár vteřin později neucítila, jak jí na chladnou kůži břicha stéká vlastní teplá krev. 
Trevor říkal, že ve zdejších lesích žijí medvědi a pumy. Kelsie netušila, co to na ni zaútočilo. Když tam ochromená krvácela, uvědomovala si pouze, že nikdy neslyšela o zvířeti, které vás zraní a pak tam jenom sedí a dívá se, jak umíráte." 
(str. 9 -10)


Theo je přesvědčený, že jeho bývalou žačku nemá na svědomí grizzly, ale člověk. S obdivuhodnou tvrdohlavostí se pouští do vyšetřování na vlastní pěst. Používá vlastní, vědecky podložený systém a zásobuje policii důkazy, které nemůžou jen tak přehlížet. 


Začátek knížky byl trošku pomalejší. Než autor popsal reálie, policejní vyšetřování, vztahy mezi domorodci a vykreslil osobnost profesora Craye, chvíli to trvalo. Pak však děj nabral na obrátkách a nepolevil až do strhujícího konce.

Profesor Theo Cray mě celkově hodně bavil. Nebyl to žádný zakomplexovaný policista alkoholik, ale vědec s analytickým mozkem, který se choval jako typický asociál, který si rozumí víc s počítači a rostlinami než s lidmi. Přesto zvládl velice šikovně uplatnit svoje vědomosti v praxi a dokázal rozklíčovat chování zvířat i lidí zcela odlišným a přesto logickým způsobem. Něco jako kdyby jste zkřížili Sheldona Coopra z Teorie velkého třesku s MacGiverem. 

Nechybí ani nezbytní pomocníci. Záda doktorovi kryje učitel ve výslužbě Gus a sympatická bývalá vojanda Jillian, která má jasný úsudek, přesnou mušku a v kraťasech jí to opravdu hodně sluší. 

Při čtení se dozvíte i spoustu zajímavostí, které se vám můžou někdy hodit. Například jak podle květin odhalit, kde je zakopaná mrtvola, co používaly dívky v Indii na svoji osobní obranu, nebo jak šikovně naaranžovat sebevraždu. 

Napínavý thriller odehrávající se v divoké americké přírodě určitě stojí za vaši zvýšenou pozornost. Kniha Šelma je chytrá, logická, vtipná, poučná, napínavá a nesmírně návyková. Konec jsem musela číst na jeden zátah, jinak bych neměla klid. Jedna z nejlepších knih, s kterými jsem se letos zapletla.



Kdy knihu Šelma rozhodně číst
  • máte rádi vyšetřovatele typu Sherlocka Holmese
  • baví vás, když je hlavní postava lehce neohrabaný vědec
  • rádi se dozvíte zajímavé věci o chování predátorů


Kdy knihu Šelma rozhodně nečíst
  • nesnášíte přírodu
  • vyšetřování založené na vědeckých důkazech vás nebaví
  • chytří lidi vám lezou na nervy


Za neobyčejně napínavý čtenářský zážitek děkuji Knižnímu klubu v jejichž nabídce najdete i knihu Šelma.



O autorovi


Andrew Mayne je salonní kouzelník a romanopisec, který je na britském Mamzonu hodnocený jako pátý nejprodávanější spisovatel roku. Magické triky, které se naučil při práci pro slavného Davida Copperfielda, obratné využívá i při svém psaní, takže čtenář je od první až do poslední stránky svědkem překvapivých klamů, vzrušujících odhalení a nečekaných šoků.







Žádné komentáře:

Okomentovat