středa 29. srpna 2018

Nejsem mrtvá

Název: Nejsem mrtvá
Autor: Anne Fraiser
Nakladatelství: Ikar
Rok vydání: 2018 
Počet stránek: 208










Celkové hodnocení: *****



Knížka Nejsem mrtvá obdržela v roce 2017 cenu International Thriller Writers Award za nejlepší původní paperback. Čím je tento příběh natolik výjimečný, že zaujal mezinárodní porotu? Neodolala jsem a podívala jsem se jí na zoubek. 

Hlavní hrdinkou je policejní komisařka Jude Fontaineová. Před třemi lety to byla veselá, sebevědomá žena, která měla zaměstnání, dům a vážnou známost. Vše se změnilo, když ji unesl neznámý muž a po tři dlouhé roky ji držel v naprosté tmě ve sklepení, kde ji pravidelně týral a znásilňoval. Jen šťastnou náhodou se Jude podařilo z této noční můry uniknout. Zvládne návrat do normálního světa a ke své práci? Pomůže jí případ unesených dívek zapomenout na fyzické i psychické peklo, kterým si musela projít? Dokáže svoje zkušenosti ze zajetí využít ve vlastní prospěch, nebo zůstane nadobro psychicky zlomená?

 "Není to vražda," prohlásil Uriah, "takže to není náš případ." Zvedl se a měl se k odchodu. Potom se vrátil. "Ne každé úmrtí znamená vraždu. Nacpala si kapsy kamením a šla se utopit do jezera. Kameny. Jezero."
"Podle mě to mělo vypadat jako sebevražda." Jude se na něho podívala a odhadovala jeho reakci.
"A na jakém základě jste po dvouminutové zběžné prohlídce dospěla k této teorii?"
"Ona ke mě promlouvá."
"Prokristapána!" Ohlédl se přes rameno. "Hlavně neříkejte tyhle nesmysly nahlas. Je mrtvá, " připomněl. "Mrtvá."
"Ano, ale na tváři a ve svalech má vepsáno to, co před smrtí cítila. Pořád to tady je. Já to vidím. dokážu v ní číst."
Pohrdavě si odfrkl. "Ještě něco vám říká?"
(Str. 61-62)

Jude dostane na krk vyšetřovatel Uriah Ashby. Není z toho dvakrát nadšený. Nevěří, že se po tom, co prožila dokáže vrátit do aktivní služby. Jude ho však dokáže překvapit...

Ve vyprávění se střídají Jude s Uriahem. Styl je jednoduchý a věcný. Dokáže však i udeřit na citlivá místa a vám pak při představě toho, co si oba hlavní hrdinové museli zkusit, přebíhá mráz po zádech. Ani jeden z nich není psychicky v pořádku. Možná proto se tak skvěle doplňují, dokáží jeden druhého snést  a i když si často lezou na nervy, panuje mezi nimi určitý respekt a důvěra.  

Čtenáře kromě psychologické pitvy chování oběti dlouholetého násilí čekají i divoké dějové zvraty a opravdu překvapivý a strhující závěr. V této knize platí pravidlo, že slepá důvěra se nevyplácí a nic není takové, jak se zdá.

Chvilku mi trvalo, než jsem se do knížky začetla. Trošku mě nudilo neustálé omílání toho, jaké peklo Jude prožila a jak jí to narušilo její vnímání reality. Přesto musím ocenit propracovanost a uvěřitelnost psychologického profilu týrané osoby a opravdu zajímavé vyústění případu.



Kdy knihu Nejsem mrtvá rozhodně číst
  • baví vás kriminálky psané z pohledu oběti
  • máte rádi silné a nezávislé hrdinky
  • líbí se vám psychologicky laděné thrillery

Kdy knihu Nejsem mrtvá nečíst
  • nezávislé ženy vás děsí
  • nesnášíte psychologické rozbory povah hlavních hrdinů
  • děsí vás pobyt v tmavých uzavřených prostorech
Za napínavý čtenářský zážitek děkuji Knižnímu klubu v jejichž nabídce najdete i knihu Nejsem mrtvá.




O autorce


Anne Frasierová (*1950, vlastním jménem Theresa Weirová) je úspěšnou autorkou pětadvaceti knih, přeložených do více než dvaceti jazyků, a spisovatelkou, které nečiní nejmenší problém střídat žánry – získala prestižní RITA Award v kategorie romance s napětím (Cool Shade, 1998), za paranormální romanci Bad Karma o rok později cenu Dauphne du Maurier Award, vydala několik sbírek povídek a básní a úspěšně si vedly i její paměti The Orchard (2011). 
Thriller Nejsem mrtvá (The Body Reader) z předloňského roku obdržel ocenění International Thriller Writers Award za rok 2017 v kategorii nejlepší původní paperback. Narodila se v Burlingtonu ve státě Iowa.


2 komentáře:

  1. To vypadá hodně dobře, po knížce už jsem pokukovala a po téhle recenzi jí prostě musím mít. :)
    Skvělá recenze! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky. Osobně mám ráda silné a samostatné hrdinky, takže knížka mi hodně sedla 😉

      Vymazat