čtvrtek 10. července 2014

Svědkyně ohně

Název:  Svědkyně ohně
Autor: Lars Kepler
Nakladatelství: Host
Rok vydání: 2012
Počet stránek: 525








Celkové hodnocení: *****




Svědkyně ohně je třetí kniha v pořadí, kterou napsali manželé Ahndorilovy pod pseudonymem Lars Kepler. Uzavřela jsem si tak celou "Keplerovskou sérii" a i když jsem začala číst od jejich posledního románu Písečný muž, můžu s klidným svědomím říct, že všechny knihy této dvojice byly výborné a stály za to. A jaký příběh ukrývá Svědkyně ohně?

Vyprávění začíná vraždou v domově dívek s psychickými poruchami. Jedna z chovankyň, Miranda, je nalezena na samotce s roztříštěnou lebkou na posteli jen v kalhotkách se zakrytýma očima jako by si hrála na schovávanou. Zvláštní je, že i když je celý pokoj zacákaný od krve, postel a dívka jsou bez jediné kapičky. Vrah se však ten večer nespokojil jen s touto obětí. V Birgittině dvoře je nalezena ještě jedna mrtvá  - ošetrovatelka Elisabet. Tu vrah dostihl ve dřevníku, kde se snažila ukrýt. Kladivem jí rozbil hlavu.

Hlavní podezřelou je psychicky labilní dívka Vicky, která má sklony k agresivitě a v jejímž pokoji se našla vražedná zbraň. Vicky zmizela neznámo kam a Joona Linna po ní na vlastní pěst pátrá. Vicky ukradne auto ve kterém nešťastnou náhodou sedí čtyřletý chlapeček Dante. Vyšetřování tak nabírá zcela nový směr. Když se pak do honu na pachatele zapojí medium Flora Hansenová, o děsuplné scény není v knize opravdu nouze. Mohla by být vrahem patnáctiletá Vicky? Je kurátor a manžel jedné z obětí Daniel tak nevinný, jak se na první pohled zdá? Vrátí se Dante v pořádku k mamince? Komunikuje Flora Hansenová opravdu s duchy, nebo si jen vymýšlí?

Knížka je plná napětí, rychlých dějových zvratů a eskapád. Navíc se dozvídáme další podrobnosti ze soukromého života Joona Linny a vůbec jeho postava vystupuje víc do popředí. Pokud bych měla seřadit knížky od Keplera podle toho, jak se mi líbily, tak rozhodně na prvním místě by skončil Písečný muž, za ním Svědkyně ohně, pak Paganiniho smlouva a úplně na konci Hypnotizér.  Zkrátka a dobře - čím víc píší, tím jsou lepší a to je jen a jen dobře. Moc se těším až jim vyjde další kniha.

Na závěr mi dovolte ještě malé vysvětlení k druhé fotce - ostatní blogerky zveřejňují obrázky, kde  figuruje kávička, zákusky, kytičky... a tak jsem se rozhodla být jiná. Drsná knížka, drsný pozadí. Takže žádný kafíčko, žádný kokina, prostě pivo a cigára (no, těch sušenek si moc nevšímejte... ehm ;-))

A jako bonus přikládám ukázku z audioknihy, snad se bude líbit.


Žádné komentáře:

Okomentovat