neděle 27. července 2014

Krysařovy střevíce

Název:  Krysařovy střevíce
Autor: Joanne Harris
Nakladatelství: Euromedia Group k.s.
Rok vydání: 2008
Počet stránek: 480








Celkové hodnocení: *****




Znáte film Čokoláda? Patří mezi moje oblíbené. Když mám splín, koupím si tabulku čokolády, ideálně hořké se 70% kakaa, plněné čokoládovou pěnou s chilli a třešněmi (když do pekla, tak ať to stojí za to...), zavrtám se pod deku a pustím si ho. Moc hezký příběh o ženě, která je jiná než ostatní. Svým osobitým šarmem a čokoládou si dokáže v zapadlém koutě Francie získat přátele, najít lásku a změnit celé městečko k nepoznání.

Pokud jste si postavu Viane Rocherové z filmu zamilovali stejně jako já, určitě vás potěší, že Čokoláda má pokračování. Krysařovy střevíce nás zavedou o několik let do budoucnosti. Vian s Anouk a čtyřletou holčičkou Rosette žije v Paříži.  Už nenosí červené střevíce, ani vyzývavé šaty, ani nečaruje s čokoládou. Změnila si jméno, je se z ní šedivá myška, vdova, která vede zapadlou kavárnu na Montmartru. Dům jí pronajímá bohatý nevýrazný postarší muž Thierry, který se jí už nějaký čas dvoří a rád by, aby se stala jeho ženou. Vian se snaží chránit svoje děti a za všech okolností být obyčejná, všední, neviditelná. Stále však váhá a něco v ní chce Thierryho nabídku odmítnout. 

Vše se změní, když jednoho podzimního dne se ve dveřích kavárny zjeví uličnická Zozie de ľAlba v červených střevících. Probudí starou Viane Rocherorovou a její kouzlo. Z kavárny se stane chocolaterie, rozproudí se opět život, zavoní kakao. Do města přijede i Roux, který netuší, že malá Rosette, jejíž duchovní zvíře je rozpustilý zlatý opičák Bam Bam, je jeho dcera. 

Příběh je opět plný čokoládové vůně a čarování v kuchyni. Napínavý, magický, plný zvratů a změn. Postupně zjišťujeme že nic není takové, jaké se zdá být. Pod milou a krásnou slupkou se někdy skrývá zášť a závist. Odhalí včas Viane nebezpečí které jí hrozí? Bude její osobnost a kouzla natolik silná, aby nepřišla o svůj život a o dceru? Změní se Roux, usadí se a zůstane s Viane? To už si musíte přečíst sami...

Začátek knihy byl lehce zmatený, ale jak se děj dostal do tempa, nemohla jsem se odtrhnout. Když jsem dočetla, bylo mi, jako bych se rozloučila s dobrými kamarády. Naštěstí má příběh ještě jedno pokračování - Broskve pro otce Francise, ale o tom si budeme povídat někdy jindy....

Ti, kdo přece jen neznají film, nebo nečetli knížku Čokoláda, můžou juknout aspoň na trailer ;-)



A jako malý bonus ještě dodávám jednu úžasnou melodii z filmu, kterou určitě znají všichni, kteří někdy hráli hru Mafie ;-)

4 komentáře:

  1. Nevidela jssm ani zminovany film ani necetla knihu, ale vypada to dobre :)

    OdpovědětVymazat
  2. Četla jsem obě, jsou skvělé. A myslím, že tobě, jako své kolegyni ani nemusím říkat, že je i třetí pokračování - Broskve pro otce Francise. Je taky úžasná.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jj, vím o nic, už je mám i přečtené, byly naprosto super, taky na ně dojde ;-)

      Vymazat