pondělí 7. července 2014

Knihoběžník 5


Máme tu druhý den v týdnu a s ním i čím dál populárnějšího knihoběžníka. Chtěla bych všem poděkovat za pozitivní ohlasy a podporu všeho druhu, moc si toho vážím :-)

Pro jistotu ještě ve stručnosti co to ten knihoběžník vlastně je. Jedná se o projekt knihkupectví Martinus, kdy čtenáři sami tvoří příběh každé knihy. Jak na to? Zapojit se můžete dvěma způsoby za a) najdete knihu nebo za b) dáte do oběhu vlastní knihu.



Varianta a) našli jste knihu
Procházíte se po veřejném prostranství, nebo sedíte v oblíbené kavárně a v tom náhle váš pohled zavadí o knížku s výzvou na obalu - přečti mě a pošli dál! Neodoláte, vezmete si ji, otevřete a na jedné z prvních stránek najdete nalepený návod "jak na to". Najdete si na internetu stránky www.knihobeznik.cz , zaregistrujete se, opíšete ID a heslo nalezené knihy a podělíte se s ostatními o zážitky z nalezení, ze čtení, můžete přidat fotku, to už je jen a jen na vás. Knihu přečtete a znovu vyšlete do světa.

Varianta b) dáte do oběhu vlastní knihu
Pokud máte doma, stejně jako já pořádkumilovného manžela, málo místa a hromadu knih, které jste již přečetli a nevíte co s nimi dál, můžete se o ně pomocí knihoběžníka podělit s ostatními. Zaregistrujete se na stránkách www.knihobeznik.cz , vytisknete si samolepky na knihy, nalepíte je, vložíte je do databáze, umístíte na veřejně dostupné místo, na stránkách knihoběžníka označíte místo, kde je kniha ukryta, knihu uvolníte ke čtení a pak už jen sledujete jak knížka putuje a jak roste její příběh. Pokud vám ještě není jasné jak na to, nevadí, na stránkách knihoběžníku najdete podrobný návod jak se zapojit i s moc pěkným videem.

A co budete hledat tentokrát? Rozhodla jsem se vyslat do světa thriller Digitální pevnost od Dana Browna. Ten si pohrává s myšlenkou, co by se stalo, kdyby nějaký geniální programátor vytvořil nerozluštitelný kód, který by po vypuštění ochromil veškerou zpravodajskou činnost USA.... Ensei Tankado takovýto kód vytvoří, ale je zabit a klíč k programu záhadně zmizí. Suzan Fletcherová a profesor David Becker se pouští do nebezpečného pátrání. Kniha je plná napětí, akce střídá akci. Podaří se půvabné Suzan zachránit svět? Najdou včas Tankadův klíč? Přeskočí mezi Davidem a Suzan jiskra? Jste zvědaví? Tak hledejte a čtěte.


A kam jsem pro vás ukryla knihu tentokrát? Když se řekne pevnost, vybaví se mi kryt. A kryt v Prostějově najdete kde? No? Ano správně - kino Metro 70. Architekt Zdeněk Michal se musel tenkrát poprat s požadavkem skloubení krytu civilní obrany s budovou kina. Vyřešil to tím, že promítací sál zapustil pod úroveň terénu. Stavba probíhala mezi lety 1968-1970 a slavnostní otevření bylo 8.11.1970, odtud číslice 70 v názvu. Dnes je kino Metro 70 jediným kinosálem v Prostějově. V roce 2010 proběhla celková modernizace a je možné zde shlédnout filmy v digitální kvalitě a ve 3D.

Knihu najdete u hlavního vchodu. Je ukrytá u rampy pro vozíčkáře. Takže přeji napínavý lov, pěkné počtení a příští úterý se můžete těšit zas.








3 komentáře:

  1. Strašne super nápad. Som rada, že konečne aj Česko a Slovensko niečo podobné objavili a zrealizovali. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jj a navíc je moc fajn, že to funguje, že se knížky neztrácí, že kolují a lidi se o ně dělí :-)

      Vymazat
  2. Knihoběžník je hrozně bezva! Jen jsem ještě neměla příležitost ze zapojit - žádná kniha k nalezení v mém okolí není a nějak se nedokážu rozhoupat k tomu "obětovat" nějakou vlastní :D Moc pěkný článek,člověk se tu dočte vše potřebné :)

    OdpovědětVymazat