středa 30. července 2014

Himmlerova kuchařka

Název:  Himmlerova kuchařka
Autor: Franz-Olivier Giesbert
Nakladatelství: Argo
Rok vydání: 2014
Počet stránek: 311








Celkové hodnocení: *****




Čtení knih je moje vášeň číslo jedna. Hned v závěsu za ní je vaření. Hlavně pečení. Peču často, ráda experimentuji a zkouším nové recepty, takže Himmlerově kuchařce nešlo odolat.

Příběh je vyprávěn z pohledu Rossy která slaví své 105 narozeniny a rozhodne se sepsat svoje paměti. Narodila se v Arménii. Celou rodinu jí vyvraždí muslimové. Její první láska - Mustafa ji zachrání tak, že ji vyveze ukrytou ve voze s hnojem. I jeho však muslimové zabijí. V deseti letech se tak Rossa ocitá naprosto sama hluboko v nepřátelském území. Ujme se jí starý Salim bej, vůdce muslimů v Trapezuntu. Nutí ji k orálnímu sexu a konverzi k islámu. Aby si udržela jasnou mysl, stará se o mločici Theo. Ta je jediná její přítelkyně a důvěrnice a doprovází ji na všech cestách.

Po dvou letech ji Salim přenechá obchodníkovi Nazimu Enverovi, který svou lodí Osman brázdí středozemní moře a obchoduje. Rossa využije nepozornosti svého pána a v Marseille uteče. Tam se jí ujme boss Chapacan. Živí se žebráním a paběrkováním. Časem si najde poctivou práci v restauraci, ale když ji tam Chapacanovi hoši objeví, dá se na útěk.

Po cestě potká Scipiona, který ji ochotně sveze. Spolu se svojí manželkou Emmou mají hospodářství v Saint-Tulle. Jejich synové odešli do války a už se nevrátili. Jsou vděční za Rossinu společnost a přijmou ji za vlastní. Jsou to nejkrásnější roky Rossyna života. Emma i Scipion ji však taky opustí - Emma zemře na následky nehody a  v zápětí ji následuje i Scipion. Statku a nezletilé Rossy se ujmou nejbližší příbuzní - Justi a Anaïs. Ti jsou však zlí a Rossu bijí a i jinak trápí. Pak však Rossa potká Gabriela, který pracuje jako vyklešťovač. Je to láska na první pohled. Uteče s ním k jeho strýci Alfrédovi do Paříže. Pracují pro něj. Rossa si pak otevře vlastní restauraci a začíná se jim dařit. Ještě jednou se však vrátí do Tully, aby se mohla pomstít svým pěstounům. Otráví je houbami. Když dosáhne plnoletosti, provdá se za Gabriela. Mají dvě děti Edouarda a Garance. Rossa je však manželovi nevěrná. Ten na to přijde. Žádá rozvod a děti. Rossa se snaží situaci urovnat. Gabriel je však označen policií za žida a odvlečen i s dětmi neznámo kam.

Zoufalá Rossa využije svojí známosti s Heinrichem Himmlerem. Svolí být jeho milenkou, když jí najde muže a děti. Aby jejich poměr zůstal v utajení, nastoupí v jeho domácnosti jako kuchařka.  Shledá se Rossa se svými dětmi? Jak dopadne její poměr s Himmlerem? Zamiluje se ještě někdy?

Rossa rozhodně nebyla obyčejná žena a rozhodně nebyla žádná světice. Přežila 3 manžely a 1 ženu, několik válek a režimů, porodila a pochovala 3 děti, 1 vnuka a zabila 5 lidí. Život se s ní nemazlil a ona se na oplátku namazlila s ním. Žila a milovala na plno, nikomu nic neodpustila, vždy vyrovnala svůj účet. Nebála se jít proti proudu. S ním plují jen mrtvé ryby.Její životní příběh nebyla žádná procházka růžovou zahradou, je však plný života, lásky a naděje.

Závěr? Poslední dobou mi přijde, jako by se roztrhl pytel s knihami o starých lidech, kteří vypráví svůj životní příběh. Stoletý stařík, Muž jménem Ove a teď Himmlerova kuchařka. Knížka se mi četla celkem dobře. Trošku mi dělaly problém francouzská jména a odkazy na různé dobové spisovatele a umělce. Místy byla lehce rozvláčná, ale následná akce vše vyvážila. Je to opravdu silný příběh o silné ženě, která se nenechala vláčet osudem a bojovala naplno proti všem a všemu. Na konci knihy najdete několik Rossiných vyhlášených receptů.

A jako třešničku na dortu jsem si pro vás schovala píseň, která je v knize zmiňovaná. E Lucevan le Stelle z Toscy od Puccinyho v podání úžasného José Cury :-)



8 komentářů:

  1. Hmm tú knihu som ešte nečítala vyzerá to zaujímavo :))

    www.allmoblog.blogspot.com

    OdpovědětVymazat
  2. Knížka zní opravdu zajímavě, bezva recenze! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky :-) Je to opravdu neobvyklý příběh a to jsem nastínila jen část děje. Je to dost divočina ;-)

      Vymazat
  3. Na tuhle knížku se už moc těším. Stoletý stařík mě nezaujal (dám mu někdy v budoucnu ještě šanci). Oveho chválila kolegyně, tak jsem na něj zvědavá. Taky mám pocit, že pokud nikdo nepíše o erotice nebo dystopické společnosti, tak si za hrdiny bere seniory :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Staříka jsem nečetla, ale Ove se mi hrozně moc líbil. Tohle není tak veselé, je to takové hrubší, ale taky dobrý :-)

      Vymazat
  4. Další kniha, kterou bych si chtěla po Roku ohně přečíst :) A díky za hudební ukázku :)

    OdpovědětVymazat