středa 9. července 2014

Silo

Název:  Silo
Autor: Hugh Howey
Nakladatelství: Euromedia Group, k.s.
Rok vydání: 2014
Počet stránek: 496








Celkové hodnocení: *****




Na tuhle knížku mě navnadila recenze na Schefikově blogu. Dlouho jsem nečetla dobrou "scifárnu", tento příběh mě hodně zaujal a tak když se Silo objevilo u nás v knihovně, neváhala jsem.

Spisovatel nás uvádí do světa, kde lidé žijí ukrytí v podzemním sile. Neví se proč tomu tak je a jak dlouho to už trvá. Jednou za čas vyšlou jednoho z nich na povrch, aby očistil kamery, které jsou umístěny na vrcholu sila a snímají okolní neutěšenou krajinu. V podstatě je tento jedinec odsouzen k smrti. Pobyt venku je kvůli jedovatým plynům bez speciálního ochranného obleku nemožné zvládnout a i ten vydrží jen tak akorát na vyčištění skel. Proto ven chodí čistit většinou odsouzení zločinci.

Na začátku knihy se seznamujeme s šerifem Holstonem, který se rozhodne dobrovolně jít ven. Postupně se dozvídáme, že jeho žena Allison narazila před třemi lety na nesrovnalosti v datech z úseku IT. Napadlo ji, že IT manipuluje s informacemi které souvisí s čištěním. Co když svět nevypadá tak jak ho ukazují kamery? Co když je to všechno jen lež jak udržet lidi v nevědomosti uvnitř sila? Allison se před třemi roky vydala ven dobrovolně čistit. Její muž si myslel, že zešílela. Po třech letech smutku se Holston rozhodne svoji ženu následovat. To, co uvidí na povrchu mu vyrazí dech. Každopádně se už nikdy nevrátí....

Starostka Jahnová tedy musí zvolit nového šerifa. Šerifův zástupce Marnes navrhne mladičkou Juliett z technického úseku ve spodních patrech sila. Vydají se tedy spolu na několikadenní sestup do útrob jejich světa, aby jí nabídli uvolněné pracovní místo. Juliett je krásná, svérázná, schopná a paličatá dívka, která se starostce okamžitě zalíbí. Po menším přemlouvání post šerifa nakonec přijme. To se však nelíbí Bernardovi, vedoucímu úseku IT, který by na této pozici viděl raději někoho ze svých lidí. Starostka je však neoblomná a stojí pevně za Juliett. Při výstupu  Jahnová přijde za podezřelých okolností o život a Bernard se ujme jejího úřadu. Zástupce Marnes si ze žalu ze smrti své přítelkyně vezme život,  a tak Juliett ztratí veškerou oporu co měla.

Když se pak začne zabývat případem svého předchůdce Holstona, tak při procházení dat jeho počítače narazí na podezřelé soubory jeho ženy. Přepošle je svému starému kamarádovi Scottimu, který pracuje v IT oddělení, a spustí tak kolotoč divokých událostí. Její pátrání Scottie zaplatí životem a ona je obviněna z jeho vraždy a je poslána ven čistit......

Knížka se četla moc dobře. Dějové zvraty byly nečekané, pokaždé, když se zdálo, že věci spějí k lepšímu, srazil autor hlavní hrdiny na samé dno beznaděje. Jediné co mi vadilo, byla lehká dějová rozvláčnost. Začátek i konec měl spád a byl napínavý, jen ten střed místy nudil. Každopádně pokud hledáte dobrý neotřelý postapokaliptický příběh plný napětí, můžu vřele doporučit.    

Jako bonus jsem pro vás našla moc pěknou video upoutávku, tak snad se bude líbit :-)










1 komentář:

  1. Videla som trailer na knihu a hneď som tušila, že by to mohlo byť dobré. Kniha vyzerá super, aj keď mi to trošku pripadá ako v Drozdajke, 13. okres. No som si istá, že tam sa podobnosť končí :)

    OdpovědětVymazat