sobota 12. září 2015

Rudý kapitán

Název: Rudý kapitán
Autor: Dominik Dán
Nakladatelství: Slovart, s.r.o.
Rok vydání: 2015 
Počet stránek: 398













Celkové hodnocení: *****


Jak jste již jistě zaregistrovali, na mém blogu právě probíhá blogtour s Dominikem Dánem a také soutěž o knihy Rudý kapitán. O čem je tedy další román slovenského autora detektivek? Stojí za to zkusit štěstí a zapojit se do hry o jeho knihu?

Je parné léto 1992. Kvůli stavebním úpravám je potřeba přesunout několik  hrobů ze starého hřbitova. Partě kopáčů se nedopatřením povede jednu rakev vyklopit. Při sbírání ostatků kostelníka Kloknera objeví v jeho lebce zatlučený hřebík. Zavolají tedy pro jistotu na policii. Protože mrtvý nebyl v zemi dost dlouho na to, aby se čin považoval za promlčený, padne vyšetřování události na tým Edy Burgera. Ti zjistí, že kostelníkovi nejen že zatloukli do hlavy hřebík, ale před samotnou smrtí byl nelidsky mučen. Případ je tedy klasifikován jako vražda a začne vyšetřování. Když pak zjistí, že Klokner byl před smrtí vyslýchán agenty StB a nitky sahají až ke katolickým špičkám, začnou se dít všelijaké podivné věci. Zjevně si někdo nepřeje, aby Burger s Krauzem zjistili pravdu. Jenže Krauz je tvrdohlavý mezek a za každou cenu chce zjistit, co se doopravdy událo. Tvrdá práce a několik náhod ho přivedou na stopu nekompromisního vyšetřovatele s krycím jménem Rudý kapitán.

"Kdo?"
"Rudej kapitán..."
"Kdo to je?"
"To nikdo neví!"
"Ani ti, co mají hudební sluch?"
"Ani ti. Normální člověk dokáže zachytit jen určitej rozsah tónů... Rudej kapitán byl ultrazvuk... nikdo nic neslyšel! Krycí jméno Rudej kapitán, víc nevím! Zvláštní agent určenej na finální výslechy... bez omezení konce..."
"Vrah..."

Podobně jako Uzel je i tento román hodně ovlivněn dobou, ve které se odehrává, tedy těsně po převratu. Spousta tajných agentů přechází do běžné policejní služby, nikdo pořádně neví, kdo donášel na kolegy a kdo ne. Názorně je zde ukázáno, jak fungovaly tehdejší praktiky státní bezpečnosti. Vyhrožování, vydírání, tajné pakty, mučení mnohdy nevinných lidí. Nic nebylo svaté, ani církev.

V případu "hřebík" se Richard projeví jako velice houževnatý a tvrdohlavý vyšetřovatel, který si nenechá jen tak věšet bulíky na nos a nevzdá pátrání, dokud se nedozví celou pravdu. Jak s ní pak naloží, to si nechám pro sebe. V této knize taky poznáme blíž Krausovy bývalé spolužáky z Moravy, kam se jednu chvíli děj přesouvá. 

Jediné co mi v příběhu nesedělo byli templáři. Toto už mi přišlo lehce nadbytečné a přitažené za vlasy. Myslím, že příběh by byl zajímavý i bez této dějové linie, ale to je čistě můj názor. U Dominika Dána jsem si zvykla na jistou reálnost příběhu a templáři s pokladem? No nevím nevím....

Vyprávění mělo rychlý spád. Bylo plné akce a dalších vedlejších příběhů, díky nimž si čtenář mohl udělat lepší obrázek o Krauzovi, jeho spolupracovnících a o jejich práci. Tak trochu "bondovka po Slovensku". Knížka rozhodně neudělala ostudu autorově pověsti nejprodávanějšího slovenského spisovatele. Získala si mě i celkovou úpravou a barevnými momentkami z natáčení stejnojmenného filmu, který v březnu příštího roku přijde do kin.


Kdy Rudého kapitána rozhodně číst
  • máte rádi napínavé příběhy s uvěřitelnou zápletkou
  • nevadí vám infantilní chlapácké vtípky
  • líbí se vám příběhy z 80. let o StB

Kdy Rudého kapitána rozhodně nečíst
  • vadí vám zmínky o mučení a při pohledu na krev omdléváte
  • potřebujete, aby v knížce byl alespoň náznak sexu
  • myslíte si, že policisté a kněží jsou dokonalí a bez chyb

Podobné knihy


Na závěr mi dovolte poděkovat za recenzní výtisk nakladatelství Slovart, u kterého najdete nejen Rudého kapitána , ale i další skvělé knihy od Dominika Dána.


Pokud vás recenze zaujala a rádi by jste si knihu přečetli, zkuste štěstí v soutěži. Hra o 2 výtisky Rudého kapitána trvá do 15.9. a zasoutěžit si můžete ZDE.



O autorovi: 

Dominik Dán se narodil a žije na Slovensku. Jeho totožnost je utajena. Pracuje jako elitní policista a jméno Dominik Dán je pseudonym. V současnosti je jedním z nejprodávanějších slovenských spisovatelů. Jeho knih se prodalo už více než 600 tis. výtisků. V roce 2010 se autorsky podílel na seriálu Kriminálka Staré Město.

Podrobnější informace o Dominiku Dánovi a jeho tvorbě najdete ZDE.





Žádné komentáře:

Okomentovat