středa 16. září 2015

Film Rudý kapitán



O knize Rudý kapitán už toho bylo řečeno hodně. Ale co její filmové zpracování? Na co se v březnu můžete v kinech těšit?

Film na motivy knihy jednoho z nejprodávanějších slovenských autorů se natáčel na Slovensku, v Polsku i v naší republice. Stál hromadu peněz a hraje v něm celá plejáda českých,slovenských i polských hvězd. Tento koprodukční thriller má na svědomí Michal Kollár, který spáchal jak scénář k filmu, tak se pustil i do jeho režie.




Samozřejmě děj si prošel menšími úpravami a některé scény z knihy byly uzpůsobeny, aby víc vyhovovaly filmovému zpracování. V knize by jste například marně hledali jakoukoli akci s vývrtkou. Také byla prý vynechána celá dějová linie s templáři, což určitě není na škodu, protože to, podle mého názoru, přidalo filmu na věrohodnosti.


A koho ve filmu potkáte? 

Hlavní role Rudého kapitána se ujal Oldřich Kaiser. Podle průvodní fotografie by se mohlo zdát, že Rudý kapitán je něco jako sklepmistr, červeného vína by jste se od něj však dočkali jen stěží. Populární český komik totiž hraje zlého vyšetřovatele StB, který dostal přezdívku díky svým krvavým výslechům.



Richarda Krauze si zahrál Maciej Stuhr. Polská vycházející filmová hvězda, která nás v budoucnu určitě překvapí. Na první pohled nesmělý blonďáček s pomněnkovýma očima, na ten druhý houževnatý vyšetřovatel, který má v hlavě víc, než se zdá. Ríša Krauzů jak vyšitej, přesně tak jsem si ho představovala.




Další hvězdou filmu je Ladislav Chudík. Ve své poslední roli si zahrál faráře Janetku. Tento skvělý herec nás bohužel letos v červnu opustil. Je obdivuhodné, že ve svých 91 letech zvládl ještě hrát. Myslím, že role nemocného kněze byla pro něj důstojným rozloučením.





Záporáka si zahrál také další český komik. Michal Suchánek v roli bývalého agenta StB Ranince si nejspíš hodně užil. Jsem zvědavá jak se autoři vyřádili na scéně, kdy jede Raninec s Richardem v autě a.... no nebudu předbíhat ;-)




Ve filmu si zahrála i skvělá Zuzana Kronerová. Ztvárnila postavu Mariky, bývalé Kloknerovy lásky. Myslím, že pro roli chytré, zkušené a tvrdé ženské nemohli autoři vybrat líp.





Role Burgera se ujal slovenský herec a písničkář Marián Geišberg. V knize hrál spíš druhé housle. Většinu děje byl v nemocnici, tak uvidíme jakou roli mu přisoudili ve filmu.




Hvězdné obsazení dále doplňují například Ivan Vodochodský coby Váňa, Martin Finger jako Canis nebo Peter Barták v roli Hanzela.





No a samozřejmě se můžete těšit i na moji maličkost. Když budete pozorní, uvidíte mě na pár sekund na konci filmu jako kompars v závěrečné honičce na nádraží, kdy Canis s Krauzem pronásledují zlého agenta StB. Scéna je to klíčová a děsně akční - střílení, pot, krev a tak. Celou reportáž z natáčení najdete ZDE. 




V dobovém kostýmu (příšerný výraz, když si vezmete, že jsem zažila dobu, kdy tohle oblečení bylo in) jsem sice vypadala jako moje matka za mlada, ale jsem tam! Takže v březnu koukejte pořádně koukat, ať mých pár vteřin slávy nepřehlédnete ;-)


Žádné komentáře:

Okomentovat