čtvrtek 3. září 2015

Richard Krauz


Blogtour s Dominikem Dánem pokračuje. Tentokrát si něco povíme o hlavním hrdinovi jeho detektivek Richardu Krauzovi.



Fotografie z filmu Rudý kapitán
Jako má Jo Nesbø svého Harryho Holea, Dominik dán má Richarda Krauze. Jeho kariéra u kriminálky se začíná v knize Uzel. Richard je detektiv zelenáč, ale rychle se učí. Jeho šéfem, mentorem a zároveň kamarádem na život a na smrt je Eda Burger. 

I když je Krauz mladý, má slibně našlápnuto být dobrým vyšetřovatelem. Když pak rozluští záhadu sériového vraha v knize Bestie je všem jasné, že z toho kluka něco bude. Sice v Básníkovi si svoji pověst zase svými aférkami s něžným pohlavím pěkně polepí, ale nakonec vše dobře dopadne a bude mu odpuštěno. 

Richard Krauz není dokonalý a  má svoje slabiny.  Je ženatý a je i tátou dvou malých holčiček. Má i milenky. Není svatý, přesto by se o něm dalo říct, že je to férový chlap. Svým chováním se neustále pohybuje na hraně mezi spravedlivým strážcem zákona a děvkařem. Přesto se mi líbí, jak se jeho postava vyvíjí, roste a žije. A protože je především skvělým kriminalistou, který rozumí svému řemeslu, všechny jeho nedostatky mu prostě odpustíte. 

Fotografie z filmu Rudý kapitán
Richard Krauz se jen tak něčeho nezalekne a po horké stopě jde jak lovecký pes za zajícem. Vždy se snaží dozvědět pravdu, ví však taky, že jsou chvíle, kdy je lepší mlčet. 

Nutno dodat, že Dánovy knihy nejsou jenom o Krauzovi, ale i o jeho spolupracovnících. Burger a jeho skupina mi tak trošku připomínají partu rady Vacátka.  Svoje město mají zmáknuté. Ví o všem, kde se co šustne, a když přece jen něco neví, ví koho se mají zeptat. Každý z nich je osobnost, každý má nějakou neřest, slabinu, díky níž si je budete snadno pamatovat a budete je mít rádi.

Dominik Dán vychází ve svých knihách ze skutečných případů a svojí dlouholeté praxe u kriminálky. Kolik toho má společného Richard Krauz a skutečný Dominik Dán? Kolik z toho je jen autorova fantazie? To se můžeme jen dohadovat...


Žádné komentáře:

Okomentovat