čtvrtek 24. září 2015

Slabost Victorie Bergmanové: Pýthiiny rady

Název: Slabost Victorie Bergmanové : Pýthiiny rady
Autor: Erik Axl Sund
Nakladatelství: Euromedia Group , k.s.
Rok vydání: 2015 
Počet stránek: 319









Celkové hodnocení: *****


Popravdě, nejsem moc trpělivá čtenářka a hrozně mi vadí, když musím čekat, až vyjde další díl, abych se dozvěděla, jak to s hrdiny dopadlo. Nejraději bych byla, kdyby všechny díly vyšly zároveň. Takhle to však  bohužel nefunguje. Na závěrečný díl Slabosti Victorie Bergmanové s podtitulem Pýthiiny rady jsem si musela počkat skoro rok. Stálo to za to?

Opět se setkáváme s Victorií Bergmanovou alias Sofií Zetterlundovou. Victoria byla během dospívání sexuálně zneužívaná a vyvinula se u ní mnohočetná porucha osobnosti. V necelých osmnácti letech otěhotněla se svým otcem a porodila děvčátko, Madeleine, která jí byla hned po porodu odebrána a svěřena do náhradní rodiny. Victoria poté, zásluhou otce, který pracoval ve státních službách, získala chráněnou identitu a nové jméno. Jako Sofia Zetterlundová se stala terapeutkou a paradoxně začala sama pomáhat psychicky narušeným lidem. 

Stále je však mentálně nevyrovnaná a má vážné problémy. Mísí se v ní hned několik osobností. Gao, Solace, Pracovitá, Analytička, Popichovačka, Ještěrka, Náměsíčnice a Vraní dívka. Plynule přechází z osobnosti do osobnosti a ztrácí přehled nad tím, co je jen představa a co skutečnost.

Vztah s Jeanett Kihlbergovou, kriminální komisařkou, která vyšetřuje vraždy malých chlapců, jí v jejím stavu taky moc nepomáhá. Victorie si totiž není vůbec jistá, zda zrůdné činy nespáchala ona sama. Všechny stopy však ukazují na záhadnou sektu, která se zaměřovala na zneužívání malých dětí a obchodem s dětskou pornografií. 


"Pýthiiny rady?" zeptá se, ale Annette Lundströmová neodpoví. 
Sofia kradmo pohlédne na hodiny. Ošetřovatelé z psychiatrie tu budou každým okamžikem.
"Mluvíte o domově stínů, " zkusí to znovu. " Zmiňoval se o něm i Karl. Popisoval ho jako takovou svatyni pro lidi jako on."
Ticho. Annette Lundströmová reaguje na otázky, ne na tvrzení.
"Co je to domov stínů? " zeptá se Sofia proto. Správně, Annette se na ni podívá.
"Domov stínů je prapůvodní země," řekne, "kde byl člověk v Boží blízkosti. Je to země dětí. Ale patří do ní i dospělí, kteří pochopili, jak prapůvodní člověk žil. Muži, ženy i děti, ruku v ruce. Uvnitř jsme všichni děti."
Sofia se zachvěje. Země pro děti, stvořená dospělými pro ukájení jejich choutek. "


Bengt a Birgitta Bergmanovi, Annette a Karl Lundströmovi, Per-Ola a Charlotte Silfverbergovi , Viggo Dürrer. Ti všichni nějakým způsobem souvisí se záhadnou skupinou a s Victoriinou i Madeleininou minulostí. Jejich tajemství vyplouvají na povrch a někdo je pro ně zabíjí. Otázkou je, zda je vrahem Madeleine, nebo je vraždí další Victoriina osobnost. A nebo je to všechno úplně jinak...


První co mě na knize zaujalo, byla opět obálka. Další kontroverzní předělávka klasického díla švédského umělce Carla Larssona, která, stejně jako u předchozích dílů, svou zrůdnou pokřiveností dokonale vystihuje obsah knihy. 






Co mě dál na knize potěšilo, byl seznam postav, který najdete hned na začátku. Čtenář si tak mohl snadno osvěžit děj minulých dvou dílů a také to byla neocenitelná pomoc v orientaci mezi mnohdy krkolomných švédskými  jmény.  Také u jednotlivých kapitol bylo uvedeno, zda se odehrávají v současnosti nebo v minulosti. 

Knížku nedoporučuji číst samostatně. K pochopení celého příběhu je potřeba znát i děj předchozích dílů. Musím však dodat, že všechny mé teorie, které jsem si v přechozích dílech vytvořila, třetí kniha doslova rozmetala. Závěr byl naprosto nečekaný. Některá vysvětlení mi sice přišla lehce přitažená za vlasy, ale celkově měla kniha velice zajímavý, neotřelý a dobře vystavěný děj. 

Pokud bych měla zhodnotit trilogii jako celek, pak nejvíc se mi líbila Vraní dívka. Hladový oheň pak přinesl na události z prvního dílu úplně nový pohled a Pýthiiny rady dotáhly osudy všech postav do krvavého finále a přinesl jim jistou naději a usmíření. 

Slabost Victorie Berghamové není pro každého a určitě bych ji nedoporučila slabším povahám. Navíc je dost obtížné orientovat se v jednotlivých osobnostech hlavní postavy, zvlášť když některé z nich jsou muži. Příběh sexuálně zneužívané a týrané dívky, která, aby přežila a vyrovnala se s pro ni nepochopitelnou skutečností, stvoří v sobě další ega a která se pak postaví svým trýznitelům, nemá obdoby. Skvěle ukazuje, čeho všeho je člověk schopen, aby přežil, jak může dětství ovlivnit život v dospělosti a co se stane, když se z oběti vyklube dravec.


Kdy Pýthiiny rady rozhodně číst
  • četli jste předchozí dva díly 
  • máte rádi psychologicky laděné příběhy
  • líbí se vám uzavřené konce

Kdy Pýthiiny rady rozhodně nečíst
  • vadí vám zmínky o týraných dětech
  • nemáte rádi severské kriminálky
  • pobuřují vás lesbické vztahy



Za recenzní výtisk bych ráda poděkovala internetovému knihkupectví Bux.cz, kde najdete jak Pýthiiny rady , tak i předchozí díly Slabosti Victorie Berghamové.



O autorech:


Jméno Erik Axl Sund skrývá švédskou dvojici autorů Jerker Eriksson (*1974) a Håkan Axlander Sundquist (*1965). Håkan je výtvarníkem, hudebníkem a zvukařem, Jerker producentem Håkanovy elektopunkové skupiny I love you baby!, s níž podnikli turné po Ukrajině, Rusku, Bělorusku a Polsku. Vraní dívka je první část trilogie nazvané Slabost Victorie Bergmanové s podtitulem Vraždy a psychoterapie. Je to jejich literární prvotina, které v roce 2012 udělila Švédská akademie autorů krimi zvláštní cenu za "hypnoticky fascinující psychoanalýzu zpracovanou formou kriminálního románu".



4 komentáře:

  1. Četla jsem Vraní dívku a musím říct, že jsem čekala trošku něco jiného. Ovšem to nevylučuje fakt, že i tak se mi kniha líbila. Hladový oheň mám doma, ale budu číst, až dokoupím Pýthiiny rady. Pěkná recenze.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky :-) Číst to zvlášť opravdu nemá moc cenu. Je fakt, že s tou mnohočetnou osobností je čtení dost zmatek, ale zas je to neotřelý nápad, který nebyl vůbec špatný. No zkrátka - u mě dobrý ;-)

      Vymazat
  2. Líbí se mi konečné doporučení "kdy číst a kdy fakt ne".
    Jen co dočtu Mráz, musím se vydat zase na sever. :)

    OdpovědětVymazat