neděle 20. září 2015

Dívka v pavoučí síti

Název: Dívka v pavoučí síti
Autor: David Lagercrantz
Nakladatelství: Host
Rok vydání: 2015 
Počet stránek: 471 













Celkové hodnocení: *****


Snad nejočekávanější a nejdiskutovanější kniha roku Dívka v pavoučí síti od Davida Lagenrcrantze se dostala i k mojí maličkosti. Navázal autor na původní trilogii Milenium od Stiega Larssona, nebo se ocitl úplně mimo mísu?


Opět se setkáváme s investigativním novinářem Mikaelem Blomkvistem. Časopis Milenium má nové majitele a ti nejsou jeho osobě zrovna dvakrát nakloněni. Mikael je navíc vyhořelý a zvažuje ukončit svoje působení u novin. V téže době se drsná punkerka a skvělá hackerka Lisbeth Salanderová nabourá do supertajného počítače NSA a stáhne si zašifrovaný soubor. Má k tomu vlastní soukromé důvody....

Mikaelovi a Lisbetiny cesty svede znovu dohromady geniální švédský programátor Frans Balder, který pracuje na výzkumu umělé inteligence. Balderovi již v minulosti někdo jeho poznatky odcizil a tak je na svoji práci extrémně opatrný. Přesto mu hrozí nebezpečí. Když se chce se svými podezřeními svěřit Blomkvistovi a vyjít s pravdou ven, je Balder zabit. Jediným svědkem vraždy se stane jeho malý syn.


"Balder měl skutečně syna s vývojovou vadou, ačkoli v novinách i soudních protokolech stálo, že chlapec byl svěřen do péče matce. Ale ať je to jakkoli, teď se kluk ocitl tady a Jan ho nedokázal zabít, vlastně to ani nebylo potřeba. Bylo by to zbytečné, a navíc by tím porušil profesionální etiku. Když Jan dospěl k tomuto rozhodnutí, pocítil značnou a prudkou úlevu, ačkoli vlastní slabost by v něm měla vzbudit spíš podezření.
Sklonil pistoli, sebral z nočního stolku telefon a počítač a zastrčil je do batohu. Pak vyběhl do temné skučící fujavice a zamířil na předem zvolenou únikovou cestu, avšak daleko se nedostal. Kdesi za ním se ozval mužský hlas a Jan se otočil. Nahoře u příjezdu stál chlap a nebyl to žádný z těch nemožných policajtů, ale někdo úplně nový, oblečený v kožichu a kožešinové čepici, a z jeho postavy vyzařovala nesmlouvavá autorita. Jan znovu pozvedl pistoli. Vycítil nebezpečí."


Když zloduši zjistí, že August je savant, autista s fotografickou pamětí a malířským nadáním, který dokáže s matematickou přesností namalovat vše co viděl, snaží se ho zabít. A protože z řad policie unikají informace jak z děravého hrnce, rozhodne se Lisbeth, že vezme spravedlonost do vlastních rukou.  


Co nejde na knize přehlédnout je úžasně zpracovaný obal knihy. Tentokrát se nakladatelství Host opravdu vytáhlo. Knížka je úžasně sametová a neonový hřbet doslova září a láká k přečtení.

Obdivuji odvahu, s kterou se David Lagercrantz pustil do díla. Pokusit se navázat na tak kultovní knižní sérii, jakým Milenium bezesporu je, na to musí mít člověk už pořádné sebevědomí. Přejal sice Larssonovy postavy, ale stvořil naprosto nový příběh. Nesnažil se přímo kopírovat původní styl, spíš se jím nechal volně inspirovat a to se mu vyplatilo. V knížce se dozvídáme další podrobnosti z Lisbethina dětství. Navíc je jí přisouzen zbrusu nový nepřítel, s kterým se může pustit do boje. Na příběhu je vidět, že si autor nechává prostor pro případné další pokračování.

S touto knihou jsem zažívala kde co, jen ne nudu. Zajímavá zápletka, výrazné, snadno zapamatovatelné postavy, akce střídala akci. Sice nedosáhla vysoko nastavené laťky očekávání, ale rozhodně neudělala žádnou ostudu a je důstojným následovníkem odkazu Stiega Larssona. Dočkáme se i Milénia 5? Kdo ví....

Ráda bych zde ještě připomněla, že 23.9. bude David Lagercrantz v Praze rozdávat autogramy. Ti z vás, kdo ještě nemají co si nechat podepsat, můžou zkusit na mém blogu štěstí v menší anketě. V úterý budu losovat jednoho šťastlivce, který tuto knihu dostane.



Kdy Dívku v pavoučí síti rozhodně číst
  • četli jste Milenium a toužili jste, aby příběh Lisbeth a Mikaela neskončil
  • máte rádi knihy o neobvyklých ženách, které se vzepřely pravidlům
  • zajímáte se o počítače a šifrování

Kdy Dívku v pavoučí síti rozhodně nečíst
  • nemáte rádi konspirační teorie
  • divné punkerky s piercingem vám nahánějí husí kůži
  • myslíte si, že hacker má něco společného s háčkováním



Za výtisk k recenzi bych ráda poděkovala knihkupectví Knihy Dobrovský, kde najdete jak knihu Dívka v pavoučí síti tak i předchozí díly původního Milénia.




David Lagercrantz se narodil 4.9. 1962 ve Švédsku jako syn švédského vydavatele a literárního vědce Olofa Lagercrantze. Vyrůstal v Solně poblíž Stockholmu. Studoval filozofii, náboženství. Stal se novinářem. Jako spisovatel se proslavil knihou Já jsem Zlatan Ibrahimovič, která u nás vyšla minulý rok. Je ženatý a má 3 děti.


3 komentáře:

  1. Zamknu veškeré očekávání a budu to brát jako volné pokračování.
    Na tuhle knihu jsem strašně moc natěšená a bojím se, abych pak neměla příliš vysoké nároky.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Taky jsem se snažila nesrovnávat a brát to jako samostatný počin. Držím palce ať nezklame ;-)

      Vymazat
  2. Já donutila několik lidí, aby nepřestávali číst trilogii. Vždycky se někde zasekli, že je to nuda a nepokračovali. A pak mi akorát psali, že je to super a že děkujou! A já pořád váhám, jestli do Lisbeth č. 4 jít. Zase ten můj strach ze zklamání no :-)

    OdpovědětVymazat