sobota 23. dubna 2016

Domácí chipsy z trouby

Název: Domácí chipsy z trouby
Autor: Chris Bryant
Nakladatelství: Euromedia Group k.s. - Ikar
Rok vydání: 2016 
Počet stránek: 160









Celkové hodnocení: ****




Na této knize je vidět, že autor je opravdu velký milovník chipsů. Naprosto vyčerpávajícím způsobem zde popisuje všechno o krájení, namáčení, šušení/smažení, ochucování, skladování a osvěžování těchto kouzelných lupínků. Díky Chrisovi Bryantovi tedy už vím, co je to kouřový bod, košer sůl nebo jaká je ideální tloušťka bramborových plátků. Autor věnoval jenom přísadám a popisu základních technik přípravy celých 35 stránek!

Co tedy najdete na těch zbývajících 125 stranách? Recepty a nejrůznější zajímavosti o chipsech z brambor, zeleniny, ovoce, masa i sýrů. Nechybí ani tipy na zpracování tortill a bagelů a postup přípravy nejrůznějších dipů, do kterých můžete brambůrky namáčet.

Stejně jako příprava i výrobní postupy jsou propracované opravdu do detailu.  Je u nich uvedena doba přípravy, vaření a počet porcí, které z uvedeného množství vznikne. Následuje seznam přísad, odstavec "Lov a sběr", postup výroby a nejrůznější tipy a triky. Moc se mi líbilo, že u převzatých receptů je uvedené jméno autora, který receptem do knihy přispěl.Kromě klasických bramborových lupínků zde najdete recepty na opravdu netradiční pochoutky. Lupínky z lotosového kořenu, kapusty nebo mangoldu jsou už pro opravdové chipsové gurmány.


Já se rozhodla pustit nejprve do tradičních brambůrků. Základní recept na klasické chipsy nebyl nijak obtížný. Nastrouhané očištěné brambory jsem vymáchala nejprve v horké vodě a následně si na 15 minut odpočinuli ve vodě s octem. Smažila jsem je ve vrstvě slunečnicového oleje, který byl rozpálený na 180°C. Teplotu je dobré si hlídat kuchyňským teploměrem, protože opravdu jen těžko odhadnete, kdy má olej tu správnou teplotu. Chipsy byly krásně zlaté, křupavé, kilo brambor zmizelo během pár minut a já mohla začít smažit další várku.




Jako druhý jsem se rozhodla vyzkoušet trošku víc exotičtější recept. Chipsy z banánů nejsou žádná novinka. Recept však doporučoval na smažené banánové plátky použít ostré koření a sůl. Smažila jsem opět na rostlinném oleji. Sice byl trošku problém s přesunem plátků do oleje, hodně se lepily, ale s troškou trpělivosti to nebyl zásadní problém. Musím uznat, že kombinace nasládlého základu, kurkumy, chilli a soli vůbec nebyla špatná. Moji drobečci sice nad touhle dobrotou ohrnuli svoje konzervativní nosánky, o to víc alespoň zbylo na maminku.



Na závěr testování jsem se pustila do rychlých sýrových křupinek. Jedná se o opečený nastrouhaný sýr smíchaný s moukou a kořením. U tohoto receptu není radno podcenit výběr druhu sýra. Křupinky sice uděláte i z obyčejného eidamu, nebudou mít však tak hezkou strukturu, jako když použijete kvalitní tvrdý sýr, například parmezán, pecorino nebo grana padano. Sýrové křupinky měli taktéž veliký úspěch a miláčci se vehementně dožadovali přídavku.





Jediné co bych kuchařce vytkla je grafické zpracování. Informací je tam opravdu vyčerpávající množství a ne vždy jsou řazeny logicky a přehledně. Taky u dipů mě lehce odradilo množství uvedených ingrediencí. Dávám přednost spíš jednodušším kombinacím.

Na druhou stranu se mi na knize líbily krásné detailní fotografie, propracovanost postupů a neotřelé chuťové kombinace. Knížka by se klidně mohla jmenovat "Vše, co jste kdy chtěli vědět o chipsech, ale báli jste se zeptat". O křehkých plátcích všeho druhu se v ní dozvíte opravdu maximum.



Kdy Domácí chipsy z trouby rozhodně číst
  • máte rádi chipsy
  • dáváte přednost domácí výrobě než brambůrkům z pytlíku
  • baví vás zkoušet netradiční kombinace

Kdy Domácí chipsy z trouby rozhodně nečíst
  • u televize zobete radši sladké
  • nebaví vás vařit
  • dáváte přednost stručným kuchařkám před vyčerpávajícím výkladem

Podobné knihy



Za skvělý kulinářský zážitek děkuji internetovému knihkupectví Bux.cz, kde najdete jak Domácí chipsy z trouby, tak i další skvělé kuchařky .


O autorovi


Během mnoha let, kdy Chris Bryant pracoval jako hlavní umělecký vedoucí v nakladatelství Lark Books v Asheville v Severní Karolíně, se stal firemní autoritou na jídlo a vaření. Nyní je Chris na volné noze a pracuje jako food stylista, stylista fotografií, vymýšlí a testuje recepty a píše kuchařské knihy. V současné době se chystá spustit svůj dlouho a toužebně očekávaný kulinářský blog extraslaw.com. Je členem aliance Southern Foodways, Slow Food USA a kulinářských historiků z Piedmontu v Severní Karolíně. Chris se svým manželem Skipem žije ve West Ashevillu v domě plném Chrisových milovaných komunitních, regionálních a historických kuchařských knih.





6 komentářů:

  1. Mnam po tom se musim podivat zajimaji me hlavne ty zeleninovy :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No já hlavně koukala jak z jara na ty kapustový. Takový kombinace bych fakt nikdy nečekala.Třeba si časem na ně taky troufnu ;-)

      Vymazat
  2. To musí být neuvěřitelná kniha! A protože chipsy miluji, tak na to určitě mrknu! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No autor to vzal opravdu od podlahy a dopodrobna. Možná až moc. Zas na druhou stranu se zas člověk dozví spoustu věcí i z historie. Jak se brambůrky kdysi prodávaly ze sudů, kdy se začaly balit atd. Opravdu super knížka ;-)

      Vymazat
  3. Proc se to smazi na oleji kdyz se knizka jmenuje chipsy z trouby? :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vidíš to, to jsem úplně zapomněla zmínit !!! Taky mi to přišlo nelogické a tak jsem se krapet pídila. On totiž původní název je "CHIPS: Reinventing A Favorite Food" což se dá doslova přeložit jako "znovuvynalezení oblíbeného jídla". Uznávám, že doslovný překlad zní v češtině dost divně. Netuším, kdo přišel na domácí chipsy z trouby, ale nejspíš tu knížku jen zběžně prolistoval. Autor chipsy dělá nejen v troubě, ale i je smaží a suší. Tohle se prostě překladatelům trochu nepovedlo, což ale neznamená, že je knížka obsahově špatná. ;-)

      Vymazat