čtvrtek 20. prosince 2018

Diář Báry Nesvadbové 2019


 Název: Diář Báry Nesvadbové 2019
Autor: Bára Nesvadbová
Nakladatelství: Euromedia Group a.s.
Rok vydání: 2018 
Počet stránek: 176














Ať si kdo chce co chce říká, každá velká holka by měla mít diář. Papírový. Místo, kde si bude zapisovat směny v práci, schůzky s kamarádkami i kamarády, postřehy, nápady, místo, kde si můžou její děti dle libosti čmárat, jen když budou v čekárně u doktora ticho.

Letos mi do oka padl diář Báry Nesvadbové. Je o ženách, pro ženy a vejde se do kabelky. Co dvojstrana, to jeden týden. Řádky velké, přehledné. A každý týden vás čeká nějaká znepokojivá otázka, která vás donutí se na chvíli zastavit a trošku se nad sebou zamyslet.


Každý měsíc je pak věnovaný nějaké známé české ženě. Nečekejte však žádné prvoplánové celebritky z plakátů, ale ženské z nejrůznějších oborů, ženy s velkým Ž, které už něco v životě zažily a dokázaly. Pokaždé odpovídají na stejný balíček otázek. Najdete mezi nimi například Lejlu Abbasovou, Magdalena Dietlovou nebo Ivanu Tykačovou.


Každého čtvrt roku pak najdete otázky, které můžete a nemusíte zkusit položit. Mámě, dceři, přítelkyni a nové ženě vašeho partnera. Parádní jsou i ilustrace. Jsou výstižné, jemně ženské a hravé a má je na svědomí Iva Skřivánková.



V tomto diáři nenajdete žádné tabulky s časovými pásmy, seznam svátků a na plánovací kalendář můžete taky rovnou zapomenout. Najdete v něm ale například seznam míst, kde ženám není zrovna nejlíp, citáty známých žen a taky například přehled, kdy a kde bylo ženám uděleno volební právo. Líbí se mi, že otázky a poznámky, které se v diáři skrývají, vás doslova nutí přemýšlet o ženské otázce. Přemýšlet nad sebou, nad ostatními ženami i nad vztahy mezi nimi. Děsně se těším, až jeho stránky zaplním.


O autorce:


Barbara Nesvadbová má narozeniny 14. ledna. Je známou českou spisovatelkou a novinářkou. Absolvovala Fakultu sociálních věd UK, obory žurnalistika a masová komunikace. Pracovala jako šéfredaktorka časopisů Xantypa a Playboy, dnes je šéfkou české edice prestižního módního časopisu Harper's Bazaar.

Zpočátku psala krátké fejetony, které byly později propojeny jednou postavou a vznikly povídky. Její první kniha se jmenovala Řízkaři. Druhá kniha Bestiář se stala předlohou pro stejnojmenný film. Následovaly knihy Život nanečisto, Pohádkář (taktéž zfilmován),  Brusinky a Borůvky, Pralinky nebo Laskonky. Pro děti napsala veselou knížku Garpíškovi aneb Bibi a čtyři kočky, kterou věnovala svojí dceři Bibianě. .

Spisovatelka se pravidelně zapojuje do charitativních projektů. Aktivně podporuje občanské sdružení Etincelle a domov pro mentálně handicapované klienty Zahrada na Kladně. Spolupracuje rovněž s Unicef  družením Dobrý anděl a Helppes.                                                                                                                                                   

2 komentáře:

  1. I já svůj diář mám, ale musím říct, že tenhle nevypadá vůbec špatně. Zase něco trochu jiného a originálního... :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Není vůbec špatný. Jediné co mi u něj chybí je stužka na založení aktuálního týdne. Ale dost využívám post-it, tak to není taková hrůza ;-)

      Vymazat