pátek 21. prosince 2018

Mlýn


Název: Mlýn
Autor: Michal Vaněček
Nakladatelství: Cosmopolis
Rok vydání: 2018 
Počet stránek: 432








Celkové hodnocení: ***



Poslední dobou se na knižním trhu vyrojilo větší množství knih inspirovaných nedávnou minulostí naší země a hrdinstvím konkrétních lidí. Například Tatér z Osvětimi, Pražské jaro, Skleněný pokoj, Jutta nebo Hana. Možná za to může stoleté výročí vzniku naší republiky, že máme tendence se ohlížet a připomínat si, co se dělo dřív. Všechny tyto knihy jsou inspirované skutečnými událostmi. Stejně jako i Mlýn Michala Vaněčka.

Žili byli dva bratři, Karel a František, a ti měli dvě sestry, Hanu a Boženku. Jejich tatínek byl mlynář. Hana se vdala do města a prostoduchá Boženka žila s ní a vydělávala si na živobytí šitím na stroji. Bratři celý život pracovali a žili ve mlýně. Nic jiného neznali, po ničem jiném netoužili. Jen chtěli dodržet slib, který dali otci. Ani ve snu je nenapadlo, že to bude tak obtížné...


"Našli je asi po dvaceti minutách. Sekali trávu na louce.
"Karel a František Hadrbolcovi?" zahulákal jeden z mužů a rozevřel červený průkaz.
Druhý z mužů mávl jakýmsi lejstrem.
"Máme příkaz k vašemu zadržení."
Bratři se podívali po hlasech a potom po sobě.
"Ty kosy položte a pojďte k nám," nařídil muž stroze.
"Nemůžeme je nechat ležet v trávě," řekl klidně František. Vzal svoji i Karlovu kosu přes rameno a šel klidně k domovu.
Muži v oblecích se po sobě bezradně podívali.
Pak jeden z nich zavolal na Karla. "Vy! Pojďte sem!"
Když k nim Karel došel, nasadili mu pouta a posadili jej do vozu."
(Str. 160)


Hlavní postavy, dva bratři, byli vážně podivíni. Tišší mužští, kteří žili jeden pro druhého. Měli mezi sebou zvláštní silné pouto, které není mezi sourozenci příliš obvyklé. Možná z toho pramenila jejich nezdolnost a schopnost zvládnout všechna příkoří, která jim osud přichystal. 

Ostatní postavy také nebyly nezajímavé a měly dobrý potenciál celkově zpestřit děj. Farář kulturista, mladý hrabě, který musel emigrovat, předseda, který dostal bratry na starost. Už jen tohle  by byl zajímavý materiál, který by vydal na celou další knihu. Autor však zvolil spíš informativní styl psaní  a vedlejšími dějovými linkami se příliš nezdržoval.

Taky mě trošku mrzelo, že nebyl víc rozvedený běžný život bratrů na vesnici a provoz samotného mlýna. Bylo tam sice pár zajímavých momentů, ale to byl spíš jen malý záblesk světla na konci tunelu.
    
Co naopak musím pochválit a co se mi líbilo, jsou dobové citace z novin. Nebyly zbytečné dlouhé a dobře vystihovaly dobu, ve které se příběh odehrával. Sem tam se vyskytl i na nějaký ten vtipný okamžik, jako například hnůj na botě příslušníka VB nebo náročná manželka místního "lufťáka", která si přála splachovací záchod s okýnkem.

Příběh je vyprávěný jednoduchým jazykem. Nenajdete v něm žádné romantické vypisování, dlouhá souvětí ani nabubřelé kudrlinky. Na nic si nehraje. Je prostou výpovědí o dvou neobvyklých životech.  

Chvíli mi trvalo se do knížky začetla. Pustila jsem se do ní po Pražském jaru a s noblesním vyjadřováním Simona Mawera se prostý styl Michala Vaněčka nedá vůbec srovnávat. Skoro mi to přišlo, jako kdybych jeden den večeřela v luxusním hotelu a na druhý den si dala snídani v nádražní kantýně.

Mlýn není žádným literárním skvostem, nad kterým by zkušenější čtenář vzdychal blahem. Chybí mu lehkost vyjadřování a taky víc rozvitých vět by určitě neuškodilo. Jedná se spíš o hodně dlouhou reportáž, která je napsaná podle skutečných událostí a má zajímavé historické pozadí.

Zastávám názor, že žádná kniha není úplně špatná a každá má svého čtenáře. Příběh dvou bratrů, jejichž odhodlání nedokázal zlomit žádný politický režim, určitě stojí za náš obdiv a uznání. Otázkou však je, zda nebylo podobných příběhů napsáno už dost a lepších.




Kdy knihu Mlýn rozhodně číst
  • máte rádi příběhy podle skutečných událostí
  • zajímá vás historie totalitního režimu v Československu
  • dáváte přednost stručnosti

Kdy knihu Mlýn rozhodně nečíst
  • potrpíte si na souvětí
  • dva svobodní mužští žijící spolu, vám přijdou divní
  • historie Československa vás nezajímá

Podobné knihy


Za recenzní výtisk děkuji nakladatelství Cosmopolis, v jejichž nabídce najdete i knihu Mlýn.


O autorovi


Ing. Michal Vaněček, Ph.D., MBA je autorem téměř třiceti knih povídek a pohádek. Jeho hlavní profesí jsou však informační systémy. Je spolumajitelem a ředitele společnosti T-SOFT a.s.
Současně se věnuje nadaci a charitativní činnosti. Také v rámci Nadace T-SOFT ETERNITY vydává knížky, zejména s medicínskou tematikou. Sám se jako autor, spoluautor nebo manažer podílel na téměř šedesáti knižních titulech a CD.
V současné době významně spolupracuje s nakladatelstvím Grada, kde vydává úspěšné a oblíbené knihy pro děti i dospělé.


Žádné komentáře:

Okomentovat