pondělí 26. března 2018

Za zavřenými dveřmi a V pasti lží

Název: Za zavřenými dveřmi a V pasti lží
Autor: B. A. Paris
Nakladatelství: Motto 
Rok vydání: 2017 a 2018 
Počet stránek: 263 a 325







Celkové hodnocení: *****




Dnes jsem si pro vás připravila recenzi hned dvou skvělých titulů. Knížky jsem dostala na jarní blogerské merendě a protože jsou od jedné autorky a četla jsem je hned po sobě, rozhodla jsem se je nerozdělovat a ohodnotit je společně.

První se na pultech knihkupectví objevila Za zavřenými dveřmi. Příběh je vyprávěný z pohledu hlavní hrdinky Grace. Ta jednou v parku potkala pohledného Jacka, po pár měsících chození se vzali a od té doby byli jak siamská dvojčata. Neskutečné hrdličky. Na první pohled dokonalý pár, který se skvěle doplňuje. Pod povrchem ideálního manželství se však skrývá velice nehezká pravda...


"I přes to, co se právě odehrálo, jsem stále nemohla uvěřit, že mě neodveze za Millie. Říkala jsem si, že to byla možná jen nějaká zkouška, v níž jsem obstála, a teď pojedeme do nemocnice. Jenže jsme dál mířili na letiště a já propadla zoufalství, nejen kvůli Millie, ale i proto, že za půl roku, co jsem Jacka znala, jsem ani jednou nepostřehla tuhle stránku jeho osobnosti. Vždycky byl ten nejlaskavější a nejrozumnější muž pod sluncem."


Jak se mohlo stát, že samostatná, úspěšná a chytrá žena neprokoukla takového darebáka jako je Jack? Velice jednoduše. Svět chce být klamán a když navíc vaše srdce hladoví po lásce, spolkne návnadu i s navijákem. Grace nikdy nezažila tolik pozornosti. Pro rodiče byla vždy spíš přítěží a tak jí imponovalo, jak se Jack o ni a její postiženou sestru stará. Poprvé v životě se nemusela starat ona a tak vklouzla do pasti, ani nevěděla jak.  

Líbilo se mi, jak autorka mísila přítomný čas s vyprávěním z minulosti. Postupně čtenáři rozkrývala celou obludnost Jackovy povahy. Psychický teror, který na svojí manželce praktikoval, byl velice dobře promyšlený. I když na pár fyzických střetů taky došlo, autorka se v příběhu zaměřila spíš na citovou manipulaci.

Taky stojí za zmínku graficky zpracovaná košilka. I díky plastickému písmu, lesklé úpravě a drobného překvapení na "oušcích" košilky se knížka držela a četla jedna báseň.



Kniha V pasti lží vyjde už za pár dní. Opět se jedná o psychologický thriller a je vyprávěný z pohledu hlavní hrdinky, Cass. Ta pracuje jako učitelka, je šťastně vdaná a s manželem žije v domku na samotě. Dalo by se říct - idylka jak z katalogu IKEA. Po cestě z večírku, kdy jede domů lesní zkratkou, se však její poklidný život převrátí naruby. Stane se svědkem vraždy. Na odpočívadle zahlédne odstavené auto a kdyby se odvážila vystoupit, možná mohla řidičku ještě zachránit....


"Další blesk prořízne oblohu a zmizí mezi stromy. Přižene se další poryv větru a na okénko spolujezdce zaškrábají větve, jako by se někdo chtěl dostat dovnitř. Po zádech mi přejede mráz. Připadám si hrozně zranitelná, a tak povolím ruční brzdu a maličko popojedu dopředu, aby to vypadalo, že chci odjet. Třeba to tu ženu přiměje, aby něco - cokoliv - udělala, aby mi dala najevo, že tam nechce zůstat sama. Nic se ale neděje. Neochotně zase zastavím, protože bych asi neměla jen tak odjet a nechat ji tady. Jenže ani já se nechci vystavit nebezpečí. Myslím na to, že když jsem jela okolo ní, nijak mi nedala najevo, že by potřebovala pomoc, nemávala na mě ani nic podobného, takže je možná už někdo, manžel nebo nějaká asistenční služba, na cestě. "


Na druhý den obsadí ve všech zprávách první místo vražda mladé ženy. Cass to neskutečně rozhodí, zvlášť když pak vyjde najevo, že mrtvou ženu znala. Dává si za vinu, že z auta nevystoupila a nešla se podívat, dělá si výčitky kvůli muži a dětem zavražděné. Navíc ji začnou trápit problémy s pamětí. Není si jistá, jestli zavřela okno, kam zaparkovala auto nebo zda si poznamenala schůzku. Začíná se u ní projevovat předčasná demence jako u její matky nebo je jen rozrušená ze špatného svědomí?   

Každý sem tam někdy něco zapomene. Klíče, telefon, brýle, obchodní schůzku.... Není to nic divného. Autorčino vyprávění bylo však tak sugestivní, že jsem se chvílemi přistihla, že začínám uvažovat, jestli taky nejsem dementní. Děj měl spád a jednotlivé kapitoly jsem doslova hltala. 

Autorce se opět skvěle povedlo vylíčit, jak může být někdy pravda ukrytá pod povrchem a někdo blízký, komu bezmezně důvěřujete, může s vámi hrát nekalou hru. 


Knihy byly skvělé obě. Dobrá zápletka, promyšlené detaily, strhující finále. Přesto mě víc zaujala V pasti lží. Nebylo hned od začátku zřejmé, jestli si s Cass nepohrává její nemoc nebo jestli si všechno jen nevymýšlí.

I když obě zápletky byly trošku přitažené za vlasy, dokážu si představit, že něco podobného se v menší míře odehrává i v jiných, běžných domácnostech. Manipulace, lži, psychické vydírání, nejrůznější úskoky a finty. Přála bych vám, aby to nebyl váš případ, ale kdo ví, co se děje za zavřenými dveřmi českých domácností....




Kdy knihy B. A. Paris rozhodně číst
  • baví vás psychologie 
  • občas přemýšlíte, co se ukrývá v pozadí
  • hledáte nějaké tipy na manipulaci s partnerem

Kdy knihy B. A. Paris rozhodně nečíst
  • vadí vám manipulace v jakékoli podobě
  • máte pocit, že máte šťastný a spokojený vztah
  • nesnášíte týrání zvířátek  (Za zavřenými dveřmi)

Za výtisky k recenzi děkuji nakladatelství Albatros, v jejichž nabídce najdete jak Za zavřenými dveřmi, tak i V pasti lží, která vyjde 29.3.



O autorce


B.A. Paris vyrostla v Anglii a v dospělosti se přestěhovala do Francie, kde několik let pracovala v bance. Potom se rekvalifikovala na učitelku a založila se svým manželem jazykovou školu. Žijí ve Francii a mají pět dcer. Za zavřenými dveřmi je její prvním románem. Dosud vyšel v 35 jazycích a stal se světovým bestsellerem. V pasti lží je její druhá kniha a na pultech knihkupectví se u nás objeví 29.3. 2018.

2 komentáře:

  1. Moc pěkná lákačka na obě knihy :) Ještě jsem od autorky nic nečetla, ale hodlám to napravit :)

    OdpovědětVymazat