pondělí 5. března 2018

Přišel Bůh do kavárny v Karlíně

Název: Přišel Bůh do kavárny v Karlíně
Autor: Luděk Staněk a Miloš Čermák
Nakladatelství: XYZ
Rok vydání: 2018 
Počet stránek: 459











Celkové hodnocení: ****



Krize středního věku. Každý muž ji řeší jinak. Někdo si pořídí milenku, někdo začne pít, jiný zase přestane. A někdo zkusí třeba veřejně vystupovat. Luděk Staněk a Miloš Čermák se na stará kolena pustili do stand-up vystoupení a protože jim to celkem jde, vznikla z jejich exhibování tahle zajímavá knížka. 

Přišel Bůh do kavárny v Karlíně je výběrem těch nejlepších a nejoriginálnějších scének. Dozvíte se například jak dlouho kaká savec, co to je dickpics, nebo proč je ošklivá mrkev tak drahá. Muži, ženy, teenageři, youtubeři, alkoholici, hipsteři, fotbalisti, řemeslníci, na nikom nezůstane nit suchá. Autoři jsou upřímní, ve svých názorech jdou na dřeň a dokonale vystihují všechny lidské neřesti. 


"Nejlepší je, když vám přítelkyně nebo manželka říká takový ty věci jako "nekoukej do toho telefonu, povídej si se mnou..." A vy se na ni tak koukáte a říkáte si : "Co bys mi tak mohla říct, co bych se nedozvěděl z mýho mobilu? Tady je vědění za dva tisíce let, on-line informace o všem, co mě zajímá. A já budu poslouchat, co říkala tvoje kamarádka. Tam je všechno, dají se tam najít videa holek, co dělají věci, který ty nikdy dělat nebudeš, a já mám poslouchat, co říkala tvoje kamarádka?" Nakonec to ale stejně uděláte. Koneckonců to porno si můžete pustit vždycky...."


Kniha je rozdělená do dvou samostatných celků podle toho, kdo je zrovna u pomyslného mikrofonu. Nejdřív na vaši bránici zaútočí Miloš Čermák, pak se přidá i Luděk Staněk. Těšit se můžete na opravdu divokou jízdu. Chlapácký, obhroublý humor není pro každého. Na druhou stranu je to příjemná změna po všelijakých zoufalých hysterických ženách, kterých jsou v knihkupectví plné regály.  

Popravdě, dokud se mi do rukou nedostala tato knížka, netušila jsem, že tito pánové vůbec existují. Jednotlivé skeče mi přišly nesmírně zábavné a jejich vtipy byly ostré jak břitva zkušeného holiče. Nechyběla u nich ani kvalitní pointa a správné načasování. Když jsem se pak ale pro doplnění koukala na jejich živá vystoupení, byla jsem zklamaná. Asi jsem měla po knížce moc vysoká očekávání. Nevím. Důrazně proto doporučuji nejdřív číst a pak až koukat.

Pokud se chcete podívat na svět očima mužů v nejlepších letech, s ironickým nadhledem, kapkou patosu a jízlivosti, zkuste tuto knížku. Pánové sice nejsou zrovna hvězdy z dívčích snů, ale mají hromadu životních zkušeností, které na rovinu a bez skrupulí předávají dál.  



Kdy knihu Přišel Bůh do kavárny v Karlíně rozhodně číst
  • máte rádi stand-up
  • máte čtyřicítku na krku
  • jste realista

Kdy knihu Přišel Bůh do kavárny v Karlíně rozhodně nečíst
  • jste mladí a věříte, v pravou lásku a jednorožce
  • nedokážete se zasmát sami sobě
  • neoceníte drsnější humor
Za veselý čtenářský zážitek děkuji nakladatelství XYZ, v jejichž nabídce najdete i knihu Přišel Bůh do kavárny v Karlíně.



O autorech


Luděk Staněk (vlevo)
Novinář, komik, scénárista a dramaturg.

Miloš Čermák (vpravo)
Novinář a autor řady knih. Od roku 2002 se podílí na psaní scénářů pro stripovou sérii Hana a Hana vycházející v časopise Reflex.

2 komentáře:

  1. Musím říct, že mě to taky překvapivě pobavilo a také jsem předtím o téhle dvojce komiků neměla ani tušení. Lehké čtení do tramvaje. https://naskokjinam.blogspot.cz/2018/02/milos-cermak-ludek-stanek-prisel-buh-do.html

    OdpovědětVymazat