čtvrtek 15. března 2018

Nejtemnější hodina

Název: Nejtemnější hodina
Autor: Anthony McCarten
Nakladatelství: Euromedia Group, a.s. - Knižní klub v edici Universum
Rok vydání: 2018 
Počet stránek: 288











Celkové hodnocení: ***




Winston Churchill byl velice zvláštní osobnost. Paličatý, obhroublý postarší muž, který pil, kouřil a jeho způsoby byly více než skandální. Ukázkový politický outsider, kterému nikdo nevěřil. Měl ale i silný smysl pro spravedlnost, měl vizi a dokázal inspirovat a vyburcovat doslova celý národ. 

Kniha Nejtemnější hodina zachycuje události jen několika málo dní. Nenimrá se v Churchillově mládí ani nepopisuje konec jeho života. Autor se zaměřil pouze na období v květnu 1940, kdy se Churchill stal premiérem a musel se postavit skeptickému králi, vlastní straně i veřejnosti a přesvědčit je, že válka je nevyhnutelná a že Anglie se dokáže ubránit a má naději na vítězství. 


"Churchill později vzpomínal: "Měl jsem pocit, jako bych kráčel po boku osudu a jako by celý můj předešlý život nebyl ničím jiným než přípravou na tuto hodinu a na tuto těžkou zkoušku. --- Myslel jsem si, že o tom něco vím, a byl jsem si jist, že nezklamu." 


Začátek knihy byl neskutečně suchopárný. Podrobně popisuje Churchillovu osobnost, jeho cestu k politice a obtížné začátky. Autor čtenáři rozvláčně ukazuje zákulisí politiky Velké Británie. Svět nahněvaných mužů, kteří si neberou servítky a podobni dávnověkým dinosaurům svádějí bitvy na poli parlamentu.  

Postupně se situace vyhrocuje. Hitler roztahuje své nenechavé prsty do Francie a hrozí napadnout Anglii. Před Churchillem leží obtížné rozhodnutí - pokusit se s Hitlerem dojednat příměří nebo vést svoji milovanou zemi do války s velmi nejistým výsledkem. 

Kniha v podstatě mapuje den po dni, hodinu po hodině, z nejrůznějších úhlů a stran, způsob, jakým se britský premiér k danému problému postavil. Velice zajímavé a napínavé historické téma však nedává autorovi mnoho prostoru pro fantazii nebo nějakou rozumnou dějovou linku. 

Po přečtení Nejtemnější hodiny jsme se ještě pro doplnění mrkla i na film. Výjimečně musím uznat, že film předčil knihu a těch šest Oscarů si zasloužil zcela právem. Sice je pravda, že bych bez knížky asi některé souvislosti tak úplně nepochopila a díky hlubším znalostem problému jsem si podívanou i víc užila, ale film mě oslovil víc.




I když kniha přetéká zajímavými detaily z politického zákulisí, postrádá osobní rozměr. Najdete v ní sice pár drobností, které vám přiblíží Winstona jako člověka. Jeho humor, jeho soukromí. Těchto osobních střípků je však tak zoufale málo, že příběhuchtivý čtenář se nemá čeho chytit a velice rychle ztrácí pozornost a zájem. 

Knížku bych úplně nezavrhovala. Je to velice zajímavá publikace, která objektivně popisuje významnou historickou událost. Mě osobně však chyběl duch onoho neobvyklého muže, který mě tak zaujal ve stejnojmenném filmu nebo v životopisné knize Faktor Churchill od Knihy Zlín.

Tentokrát tedy nedoporučuji číst knihu dřív než vidět film. Pokud se vám film bude líbit a  budete chtít víc proniknout do historických událostí té doby, přečtěte si knihu. 




Kdy knihu Nejtemnější hodina rozhodně číst
  • zajímáte se o události 2. Světové války
  • chcete se dozvědět o Winstonu Churchillovi něco víc
  • baví vás politika

Kdy knihu Nejtemnější hodina rozhodně nečíst
  • myslíte si, že politici jsou něco jako "nadlidi" a nikdy nechybují
  • máte pocit, že Zeman je český Churchill
  • politika vás nudí
Za zajímavý čtenářský zážitek děkuji Knižnímu klubu, v jejichž nabídce najdete i knihu Nejtemnější hodina.



O autorech

Anthony McCarten se narodil 28. dubna 1961 na Novém Zélandu. Je úspěšným scénáristou, dramatikem a spisovatelem. Za scénář k filmu Teorie všeho posbíral řadu prestižních ocenění a byl nominován na Oscara. Nejtemnější hodina je zároveň název scénáře k úspěšnému filmu s Gary Oldmanem v hlavní roli. McCarten žije střídavě v Londýně a v Los Angeles.


Žádné komentáře:

Okomentovat