pondělí 10. října 2016

Rozkazy z Berlína

Název: Rozkazy z Berlína
Autor: Simon Tolkien 
Nakladatelství: Kniha Zlín
Rok vydání: 2016 
Počet stránek: 352








Celkové hodnocení: *****




Velký knižní čtvrtek je celostátní projekt, v rámci kterého bude na pultech knihkupectví v jeden den současně patnáct zbrusu nových titulů, výběru toho nejlepšího podzimního čtení. Letos tento den připadá na 13. října a jednou z vybraných knih budou i Rozkazy z Berlína.

Ale k samotnému příběhu. Ten nás zavádí do Londýna roku 1940. Proti sobě stojí dva válkou vyčerpané národy, v jejichž čele dva velikáni, Churchill a Hitler, přemýšlí, jak se tomu druhému dostat na kobylku. Hitler je přesvědčený, že pokud se mu podaří Churchilla odstranit, uzavře s Anglií mír a může v klidu zaútočit na Rusko. Řešení mu nabídne dvojitý tajný agent, který operuje v samotném srdci britské výzvědné služby. Jeho úmysly však odhalí bývalý šéf MI6 Albert Morrison a tak musí být odstraněn.


"Vytáhla klíč, odemkla a vešla do haly. Chvilku trvalo, než si zvykla na tmu. Někde nahoře se ozývaly hlasy - jeden tichý, téměř neslyšný a druhý rozzlobený, vystrašený a stále hlasitější. Ten druhý hlas poznávala - patřil jejímu otci.
"Ne, v žádném případě. Povídám, že ne!"
Ava se zastavila dole u schodiště s rukou na koncovém sloupku zábradlí, zaklonila hlavu a podívala se nahoru. Tam, kde předtím byla tma, se mezitím objevila trocha světla. Dopadalo na odpočívadlo o dvě patra výš - odpočívadlo před otcovým bytem. Dveře se musely otevřít, ale jejich zvuk zřejmě přehlušily otcovy výkřiky. 
Teď rozeznávala jen dvě propletené postavy u zábradlí nahoře na schodišti. Kymácely se sem a tam a ona se pokoušela vykřiknout, zastavit to, co vidí. Hlas ji však zradil, nohy zkameněly a Ava zůstala stát jako přikovaná, s jednou nohou na podlaze a druhou na spodním schodu, zatímco ta menší postava chvilku vrávorala a pak se s nelidským výkřikem řítila tmou, postupně nabyla podoby jejího otce a s děsivým tupým žuchnutím jí přistála u nohou."


Přivolaný inspektor Quaid je s případem raz dva hotový a je rád, že si může připsat další vyřešenou vraždu. Jenže mladý konstábl Trave o závěrech svého nadřízeného pochybuje a společně s Morrisonovou dcerou Avou se pouští do nebezpečného pátrání po skutečném vrahovi. 

Ze začátku jsem se bála, že půjde o nějaký politický román u kterého se ukoušu nudou. První stránky sice vypadaly jako z hodiny dějepisu, to se však velmi rychle změnilo, nudná politika ustoupila do pozadí a děj dostal podobu poutavé detektivky. Asi tak v polovině knížky je čtenáři odhalen pachatel a pak už jen bez dechu sledujete hru na kočku a myš, kterou vrah rozehrává s našimi hlavními hrdiny.

Apropo, hrdinové.... Velice mě potěšila čitelnost Tolkienových postav.  Postava Avy mi osobně byla hodně sympatická. Dospělá ženská, která se vdala jen proto, aby se odpoutala od svého otce. V manželství není šťastná, ale nemá odvahu to ukončit. Zdálo by se, že je to taková nanicovatá chudinka, opak je ale pravdou. V kritických situacích se chová rozhodně a přestože jí autor i v těchto chvilkách ponechal jistou nepatrnou dávku ženské bezbrannosti, zvládá vše na výbornou. Navíc jí skvěle sekunduje schopný konstábl Trave. Má sice se svou buldočí povahou neustálé rozepře s nadřízenými, ale nutno uznat, že v mnoha případech se mu jeho tvrdohlavost vyplácí. 

Říká se, že jablko nepadá daleko od stromu. Spisovatelské jablíčko Simona Tolkiena (vnuka autora Pána prstenů), se  pravda zakutálelo trošičku dál, přesto dědečkovu stromu rozhodně ostudu neudělalo. Naprosto brilantně dokázal vykreslit atmosféru válečného Londýna. Padající bomby zvyšují dramatičnost příběhu a ztěžují našim hlavním hrdinům pátrání. Běžná pravidla neplatí a kvůli válce není nic jednoduché.

Kniha Rozkazy z Berlína určitě potěší všechny příznivce klasických detektivních příběhů. Jedná se sice o poslední díl trilogie, jejíž hlavním hrdinou je detektiv Trave, dějově však kniha spadá na začátek jeho kariéry. Pevně doufám, že Kniha Zlín vydá i zbývající dva díly. Určitě bych si je taky ráda přečetla.



Kdy knihu Rozkazy z Berlína rozhodně číst
  • milujete klasické detektivní příběhy
  • zajímáte se o zákulisí druhé světové války
  • máte rádi knihy o špionech

Kdy knihu Rozkazy z Berlína rozhodně nečíst
  • jste zarytý pacifista a válečné historky nemáte rádi
  • dáváte přednost příběhům ze současnosti
  • James Bond vám vždycky lezl na nervy


Podobné knihy


Za skvělý čtenářský zážitek děkuji nakladatelství Kniha Zlín, kde mimo knihy Rozkazy z Berlína najdete i další super knihy.



O autorovi


Simon Tolkien se narodil v roce 1959. Úspěšný advokát, který se specializuje na trestní právo je vnukem světoznámého autora Pána prstenů J.R.R. Tolkiena a synem Christophera Tolkiena, který po smrti svého otce připravil k vydání do té doby nepublikovaná díla (např. Silmarillion nebo Nedokončené příběhy). Ačkoli Simon dědečkovo dílo miloval, vždy upozorňuje své čtenáře, že elfy a hobity budou v jeho dílech hledat marně. Nejinak je tomu i v románu Rozkazy z Berlína, posledním díle čtenářsky úspěšné trilogie s hlavním hrdinou inspektorem Travem, kde se autor vrací v čase zpět k případu, jímž detektivova kariéra začíná. 

Žádné komentáře:

Okomentovat