neděle 22. května 2016

Gangsterova přítelkyně

Název: Gangsterova přítelkyně
Autor: Karolina Ramqvistová
Nakladatelství: Kniha Zlín
Rok vydání: 2016 
Počet stránek: 284









Celkové hodnocení: *****




Asi každá holka se někdy zakoukala do špatnýho kluka. Bůh ví co nás na těch darebácích přitahuje. Nebezpečí, pocit zakázaného ovoce, inu kdo ví. Každá z nás má však svoje meze snesitelnosti a ne všechno jsme ochotny ve vztahu tolerovat. A právě o tom, co vše jsou ženy pro lásku ochotny přehlížet, vypráví velice komorní román Gangsterova přítelkyně od Karoliny Ramqvistové.


Příběh vypráví Karin. Třicetiletá mladá žena, která má ráda knížky, baví ji vaření a miluje mafiána Johna. Vždycky, když odejde na nějakou svoji "fušku", čeká na něj Karin v luxusním domě, který jí koupil, a snaží se nepřemýšlet, kde je, co dělá, komu ubližuje nebo v jakém stavu se vrátí. Čas tráví různě. Cvičením, čtením, vařením.... a na tento víkend si zrovna naplánovala s ostatními holkami Johnyho parťáků dámskou jízdu. 


"Hele, půjdu už dolů a dám si sklenku vína."
"Fajn, já hned přijdu."
Hledám lesk na rty.
Vždycky hledám lesk na rty.
Když přijdu dolů, sedí Tereza u jídelního stolu, sklenku vína před sebou. Linda leží na pohovce a píše esemesku a Ella stojí před televizí s ovladačem v ruce a mačká všechny knoflíky. Nestačím zareagovat. Linda kouká na displej mobilu, Ella na obrazovku. Když před ní stojí, vypadá televize ještě větší. MTV, Eurosport, zprávy. Záběr na náměstí někde na předměstí, policejní zátaras a skvrny na dláždění.
...dnes dopoledne při loupežném přepadení obrněného vozu s penězi. Jeden strážce byl zabit, zastřelen zblízka do obličeje, a další vážně...
Linda vyletí k Elle a chytne ji za ruku.
"Říkala jsem ti přece, že nesmíš zapínat televizi!" vyštěkne.
Ella se dá do breku.
Do obličeje.
Tereza vyběhne do haly. Ani za sebou nestihne zavřít dveře od záchodu. Je slyšet, jak zvedne poklop od mísy a prkýnko spadne zase dolů. Zvratky dopadnou na porcelán a stékají dolů, vyrazí ze sebe zvuk, co nelze popsat, kašle, pustí kohoutek, zavře dveře."


Dámská jízda. Povídání o šminkách, nejnovějších módních výstřelcích, dětech, sexuálních výkonech partnerů v sobě nese neustálé napětí, obavy z toho, co jejich muži právě provádějí a o čem se svými partnerkami doma raději nemluví.


Alkohol, drogy, luxus, sex. Život o kterém hodně lidí sní. Za jakou cenu? Co všechno se skrývá pod nánosem makeupu a značkového oblečení? Jaké jsou gangsterské holky? Chladnokrevné mrchy nebo ztrápené ženy lapené v síti vlastních citů? Stojí neustálá nejistota, možnost, že se partner dostane do smrtelného nebezpečí, opravdu za to?

Autorka nám v obýváku luxusní vily předkládá příběhy žen, které si zvolily muže s nebezpečným povoláním. Stejné bezesné noci dozajista zažívají i manželky policistů nebo požárníků. Gangsterovy holky to mají však ještě o něco komplikovanější. Svoji roli tam hraje hlavně morálka. Je v pořádku milovat muže, o němž ví, že dokáže bez mrknutí oka někoho zabít a hlavně, že to občas provozuje?

Zpočátku by se mohlo zdát, že Karin je tuctová jednoduchá modelína, které jde jen o peníze a pohodlný život. Postupně se však ukazuje, že je do svého sígra zamilovaná natolik, až je ochotná zcela podřídit svůj život jenom jemu. Když pak popisuje svoje předchozí zkušenosti s muži, osudy ostatních děvčat, tak se po chvilce přistihnete při myšlence, že ten John není zase až tak špatný týpek. Karin sice s nelibostí snáší jeho "výlety", ale na druhou stranu s ní John nikdy nehrál žádnou dvojí hru. Vždy měla možnost svobodné volby, věděla do čeho jde a co ji může potkat. Z tohoto pohledu se pak Karin jeví jako vysoce loajální partnerka, která je ochotná prominout svému milému opravdu hodně. 

Knížka ukazuje, kam až jsou ženy ochotny pro lásku posunout svoje morální hranice, co vše jsou schopny porušit, prominout, odpustit. Jaké je to žít v nejistotě, přetvářce, věčně čekat na telefon, zprávu a zároveň se modlit, aby nepřišla. Je lepší nevědět, neptat se, zavřít oči nebo se postavit pravdě čelem? Dá se to vůbec ustát a nezbláznit se? 

Příběh mi námětem přišel jako zdařilá kombinace Kmotra a seriálu Zoufalé manželky. Jako kdyby autorka přepracovala příběh rodiny Corleonových z pohledu jejich žen a zasadila ho do luxusní vily na břehu švédského jezera. Děj měl dobrou dynamiku, knihu jsem měla za dva večery přečtenou. Pokud máte chuť na trochu toho holčičího trápení, určitě si přijdete na své.




Kdy knihu Gangsterova přítelkyně rozhodně číst
  • máte rádi komorní psychologická dramata s morálním přesahem
  • jste fanoušky Zoufalých manželek
  • líbí se vám příběhy o ženách


Kdy knihu Gangsterova přítelkyně rozhodně nečíst
  • jste gangster
  • jste přítelkyně gangstera
  • váš příbuzný je gangster nebo gangsterova přítelkyně





Za skvělý čtenářský zážitek děkuji nakladatelství Kniha Zlín, kde mimo knihy Gangsterova přítelkyně najdete i další skvělé tituly.



O autorce


Karolina Ramsqvist se narodila 8.11.1976 v Göteborgu. Působila jako šéfredaktorka časopisu Arena a jako kritička v největším švédském deníku Dagens Nyheter. Na knižním poli debutovala roku 1997 románem Když kluci ve Švédsku začali tančit. Od té doby napsala řadu románů, z nichž právě Gangsterova přítelkyně sklidil uznání v podobě nominace na Literární cenu Švédského rozhlasu a byl zdramatizován pro scénu Stockholmského městského divadla. Její nejnovější počin, román Bílé město na Gangsterovu přítelkyni volně navazuje.




6 komentářů:

  1. Veľmi pekná recenzia :) Kniha ma skutočne zaujala :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji :-) Je to opravdu hodně komorní čtení, moc se mi to líbilo :-)

      Vymazat
  2. Páni, velice zajímavý námět, budu se muset po knize podívat. Moc Ti děkuji, úspěšně jsi mě nalákala :) Přeji krásný den :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jj je to zas něco odlišného. Autorka se soustředí spíš na to, co se odehrává za scénou než pod světly reflektorů a to se mi líbí ;-)

      Vymazat
  3. Presvedčila si ma. Najprv som si myslela, že kniha ma nebude baviť, ale po prečítaní tvojej recenzie mi je jasné, že knižku si raz (až na ňu príde čas) musím prečítať.

    OdpovědětVymazat