úterý 17. listopadu 2015

Retro ČS 2

Název: Retro ČS 2
Autor: Michal Petrov
Nakladatelství: JOTA, s.r.o
Rok vydání: 2015 
Počet stránek: 284









Celkové hodnocení: *****




Možná už víte, že pracuji jako knihovnice v Prostějově. Co však nejspíš netušíte je, že jsem vystudovaná oděvní technoložka a nějakou dobu jsem pracovala v OP Prostějov. Nejdřív jako technická kontrola kvality, pak jako mistrová zácvikové dílny a nakonec na marketingu firemních prodejen. 

A právě toto moje profesní období mi připomněla knížka Retro ČS 2, která popisuje život v Československu v době socialismu. Zatím co první publikace Michala Petrova, Retro ČS, se věnovala tzv. "měkkému" konzumu, tedy zboží rychlé spotřeby, její pokračování patří konzumu "tvrdému". Najdete v ní ukázky dobového odívání, obouvání, bydlení, tehdejších spotřebičů a elektroniky. Retro ČS bylo spíše o osobních zkušenostech a vzpomínkách. Dvojka nabízí celkově objektivnější pohled.

Kromě bohatého obrazového materiálu v knize najdete zajímavé informace o vzniku a osudu firem jako byly třeba Textilana, Klenoty, Hygie, Svit, Tesla a i již zmiňovaného OP Prostějov.


"Z prostějovského Oděvního podniku kdysi pocházely víc než tři čtvrtiny československé oděvní produkce. Poslední kapitolu jeho příběhu napsala v létě 2014 jedna tuna dynamitu. Ale na šatních ramínkách dnešních seniorů možná ještě v podobě kalhot nebo celých obleků visí připomínky produkce někdejšího giganta. "



Sice mezi seniory ještě nepatřím, ale i v mojí skříni by se pár ramínek s logem OP určitě našlo. Pořád si ještě pamatuji, jak mezi tehdejší klasické prostějovské vtípky patřila hláška "Každé hlópé, dělá v ÓPé". Mělo to svůj důvod. Nejen že platy běžných zaměstnanců byly nic moc, ale snad každý z Prostějova měl příbuzného, kamaráda nebo známého, který v tomto podniku pracoval. Stačilo v hospodě nadhodit toto téma a na 99% se našel někdo, s kým jste mohli zasvěceně poklábosit. Ještě dnes vzpomínám na ty davy cyklistů, které každé ráno mířily k tomuto obrovskému kolosu a odpoledne zase zpět. V roce 2014 jsem se byla podívat na jeho neslavný konec. Jako by se tím uzavřela jedna velká kapitola celého města, kterou dosud připomíná smutné torzo celého komplexu.





Foto Petr Sládek http://www.petrsladek.wbs.cz/Prostejov-a-okoli.html


Ale zpátky od mých vzpomínek ke knize. Ta obsahuje obrovské množství ukázek z tehdejších módních katalogů. Spodní prádlo z Trioly, džíny z Tuzexu, boty ze Svitu, šperky z Klenotů a třeba taky první ruské "digitálky".

Ukazuje, jak se tenkrát bydlelo. Co to bylo OPBH (Okresní podnik bytového hospodářství) a jak fungovalo nebo spíš nefungovalo. Jak se stavělo a zařizovalo. Co to byl třeba kovral nebo "koberečkové šílenství" jménem Tapiko, kterému kdysi podlehla i moje maminka a měli jsme doma hned několik kousků.

Obdivovat můžete i nejrůznější elektrospotřebiče jako byly ledničky Calex, pračky ROMO, první magneťáky, kazeťáky a televizory. Věděli jste třeba, že první  televizory stály 4 tisíce, což byl pětinásobek tehdejšího průměrného platu? Zdá se až neskutečné, že na začátku byla jen jedna stanice (dvojka přibyla až v roce 1970) a televizní program na celý týden se vešel v novinách na pár řádků. Když jsem o tom vykládala svému osmiletému synovi, díval se na mě, jako bych spadla z višně.


Je zvláštní, jak s odstupem času mají lidé tendence dívat se na těžké období s jistou nostalgií. Se zasněným úsměvem pak vzpomínáme, jak jsme přetáčeli na tužce kazety, rozčilovali se ve frontách na kubánské pomeranče, sháněli bony na džíny z Tuzexu. Myslím, že nikdo netouží, aby se tyto časy vrátily. Je však uklidňující vědět, že i když bylo těžko, měla i tato doba svoje kouzlo a jistý půvab. Je dobře, že nám to pan Petrov svojí knihou připomíná a bez příkras objektivně vypráví, jak to tenkrát vlastně bylo.

Publikace Retro ČS 2 je jednoduše nádherná. Jakmile jsem v ní začala listovat, neubránila se výkřikům jako "jé, to znám!" a "pamatuješ, to jsme měli doma taky!". Hrozně se mi líbilo, že můžu ukázat svým dětem jaké to bylo, když jsem byla v jejich věku. Po začtení do doprovodných textů jsem se navíc dozvěděla hromadu zajímavých informací o tehdejších firmách a životě vůbec. I po přečtení se ke knize ráda vracím a jen tak si v ní pro potěšení listuji.




Kdy Retro ČS 2 rozhodně číst
  • zažili jste socialismus na vlastní kůži
  • chcete se o této době dozvědět něco víc
  • retro se vám prostě líbí

Kdy Retro ČS 2 rozhodně nečíst
  • neradi vzpomínáte na minulost
  • nesnášíte socialismus a zmínky o něm vás rozčilují
  • je vám méně jak 30 let a tahle doba vás prostě nebere




Za milý výlet do minulosti děkuji knihkupectví Knihy Dobrovský, kde najdete jak Retro ČS 2tak i další knihy Michala Petrova



O autorovi

Michal Petrov se narodil v roce 1965 v Praze a konzumu období socialismu se systematicky věnuje už mnoho let. Jeho koníček se dočkal viditelného zpracování v roce 2008, kdy se podílel na televizním magazínu Retro, který je věnován čtyřem dekádám před rokem 1989. Mohl tak vzniknout cyklus o úctyhodných 190 dílech, který v roce 2009 získal cenu Elsa.
Na svůj úspěch Petrov navázal v roce 2013, kdy knižně vyšla publikace Retro ČS, která se získala cenu Český bestseller 2013 a čestné uznání v rámci mezinárodních cen E.E. Kische za literaturu faktu.



2 komentáře:

  1. Za mě rozhodně skvělá kniha, která bude pod stromečkem:-) http://naskokjinam.blogspot.cz/2015/10/michal-petrov-retro-cs-ii.html

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No, já si budu muset pod stromeček vymyslet asi něco jinýho :-D

      Vymazat