čtvrtek 20. srpna 2015

Galveston

Název: Galveston
Autor: Nic Pizzolatto
Nakladatelství: Euromedia Group, k.s.
Rok vydání: 2015 
Počet stránek:  243











 

 
Celkové hodnocení: *****


A opět další knížka se zlatou nálepkou světového bestseleru. Útlá, jinak celkem nenápadná obálka se záhadným jménem Galveston. Jaký příběh se v ní ukrývá?

Hlavním hrdinou je Roy Cady. Vymahač dluhů a příležitostný nájemný zabiják. Zrovna má den blbec. Od svého doktora se dozvěděl, že má plíce plné nevyléčitelných nádorů a od své holky, že je konec. Tak nějak dala přednost jeho šéfovi, mafiánskému bossovi. A aby toho nebylo málo, jeho zaměstnavatel si chce pojistit vztah s jeho bejvalkou a rozhodne se Roye zbavit. Ten však jako zázrakem přežije a nezbývá mu, než rychle vyklidit pole. Minulost mu však nemilosrdně dýchá na záda. Řízením osudu se k němu cestou přidávají osmnáctlietá prostitutka Rocky a její tříletá sestra Tiffany. Společně utíkají z New Orleans a míří do texaského Galvestonu.


"Roztáhl jsem dlaně, chytil se za kolena a cítil, jak mi povolujou svaly v obličeji. V hotelovým zrcadle jsme tvořili nepravděpodobnej pár. "Tak dobře, Rocky. Uvidíme, jak to půjde. Na čas." Svěsil jsem krk a zhluboka se nadechl. "A začni mi říkat Johne. To je moje nový jméno." Podle novejch papírů jsem byl John Robicheaux.
"Spolehni se na mě, Johne," řekla, vstala, přešla ke dveřím koupelny a tam se zarazila. "A já spolíhám na tebe."


Jak dopadne příběh této nesvaté trojice? Udělá Roy ještě než umře ve svém životě konečně  něco rozumného? Nebo jen zbaběle uteče a nechá dívky na pospas svému osudu?

Svou atmosférou mi knížka hodně připomínala seriál True detective, který má autor taky na svědomí. Hlavní hrdinové nejsou žádná ořezávátka. Mají za sebou temnou minulost a museli se ve svých krátkých životech už s ledasčím vyrovnat. V podstatě jsou všichni tak trochu psychopati. 

Autor zachycuje bezútěšnou atmosféru chudého amerického venkova a jejich obyvatel, kteří svoje problémy obyčejně řeší chlastem a drogami. Skoro to až vypadá, že všichni, kdo kdy přišli do kontaktu s tímto prostředím, jsou nějak nakaženi a nemůžou být už nikdy ničím pořádným a veškeré sny o lepším životě pro ně skončily.

Galveston je opravdu výjimečná kniha a zlatou placičku si stoprocentně zaslouží. Najdete v ní nejenom napětí a drsné scény, ale i opravdu dojemné momenty, kdy jste vděční za tu pohodu, co doma máte. Knížka dokonale vykresluje smutnou odvrácenou tvář amerického snu. Černé ovce se snaží zapadnout do bílého stáda. Podaří se jim to?



Kdy si Galveston rozhodně přečíst
  • máte rádi jižanské historky ve stylu noir
  • nevadí vám násilí a drsné scény
  • líbil se vám  seriál True Detective


Kdy si Galveston rozhodně nečíst
  • vadí vám, když je hlavní hrdina padouch
  • nemáte rádi knížky o umírání
  • chcete si ponechat svoje iluze o americkém snu



Podobné knihy

Jako bonus přidávám video s upoutávkou na seriál True Detective




O autorovi


Nicholas Austin (Nic) Pizzolatto se narodil 18.října v roce 1975 v New Orleans v Lousianě. Když mu bylo pět let, rodina se přestěhovala do venkovské oblasti Lake Charles. Z domu odešel, když mu bylo 17. Studoval univerzitu v Lousianě, ale studia nedokončil. Vzdal psaní, odstěhoval se do Texasu a pracoval jako barman. Nakonec se však přece jen zapsal na studia. Promoval v roce 2005.
Nic Pizzolatto je známý především jako televizní autor. Napsal scénář k oceněnému seriálu The Killing, především však stojí za veleúspěšným Temným případem (True Detective).
Než vstoupil do světa seriálové scénáristiky, věnoval se Pizzolatto převážně povídkové tvorbě. Publikoval hlavně v časopisech. V roce 2005 vydal sbírku povídek. Galveston je jeho románovým debutem.


2 komentáře:

  1. Seriál ani knihu nepoznám, každopádne kniha vyzerá zaujímavo :-) Napísala si peknú recenziu :-)

    OdpovědětVymazat
  2. Díky moc :-) Má to oboje takovou zvláštní charakteristickou atmosféru. Kdyby knížka mohla vonět, tak k téhle by mi seděl takový ten těžký pach kožených bund, potu, levné whisky a balených cigaret.

    OdpovědětVymazat