čtvrtek 17. října 2019

Rekonstrukce

Název: Rekonstrukce
Autor: Viktorie Hanišová
Nakladatelství: Host
Rok vydání: 2019 
Počet stránek: 312










Celkové hodnocení: *****



Věřím, že v životě každé matky může nastat moment, kdy ji její milované dítě vytočí svým chováním natolik, že ho má chuť zabít. U většiny maminek zůstane naštěstí jen u té chuti, ale co to malé procento, které se odhodlá k činu? 

Kniha Rekonstrukce vypráví smyšlený příběh devítileté holčičky, Elišky, jejíž život je poznamenán tragickou událostí. Její matka z neznámého důvodu zabije jejího mladšího brášku a pak spáchá sebevraždu. Eliška je první, kdo ty dva najde. V několika chvílích se jí doslova zhroutí celý svět. Útočiště nalezne u své staré přísné tety.


"Tak tady," ukázala do otevřených dveří. Nechápavě jsem na ni pohlédla. " Tohle je tvůj pokoj," dodala na vysvětlenou. Chtěla jsem namítnout, že je to přece nesmysl, vždyť už jeden pokoj mám, s vlastní postelí, psacím stolem a tajnou skrýší za skříní. Mám tam kufřík s poklady i plyšovou kočičku Marušku s hebkým kožíškem, na kterou jsem si našetřila sama. Můj domov je tam na kopci za řekou, tohle místo je mi cizí, ani si nevzpomínám, kdy jsme tu naposledy byli na návštěvě. To všechno jsem chtěla tetě říct, ale bála jsem se otevřít pusu. Teta připomínala sochu, vůbec se nehýbala, rty měla pevně sevřené, tváře nezdravě bledé."
(str. 16)


Dospělá Eliška je finančně zajištěná mladá žena, která studuje architekturu a má našlápnuto na spokojený život. Přesto však stále dokola přemýšlí, co matku vedlo k jejímu činu. Proč si za společníka ve smrti vybrala jejího bratra a ne jí? Provedla něco? Mohla nějak ovlivnit matčino chování? Kam zmizel táta?

Dosavadní tvorba Viktorie Hanišové se dotýká převážně vztahů matek a dcer. V jejích knihách navíc najdete určitou zajímvou symboliku, výjevy, které naznačují hlavní směr příběhu. Například v úvodní scéně Houbařky se matka loučí se životem a svými třemi dětmi. Jenže má jen dvě ruce a tak nejmladší Sára zůstane odstrčená. V Rekonstrukci zas hlavní hrdinka ve svých vzpomínkách na matku nikdy nevidí její tvář. Ani ona ani čtenář proto netuší, jaký měla její matka výraz, proč jednala tak jak jednala.

Celý příběh je velmi komorní a odehrává se jen na několika lokalitách a postav je v knize taky pomálu. Co chybí na kvantitě však neubírá na kvalitě. Postavy jsou propracované do hloubky a autorka se jim pěkně pohrabala v hlavě.

Veškeré události čtenář sleduje z pohledu Elišky, která neustále krouží nad svojí minulostí a snaží si vzpomenout na všechny detaily a rozklíčovat onu hroznou událost. Chová se jako drogově závislá a žene se za každým střípkem vzpomínky. Ví, že to ji i její okolí ničí, nemůže si však pomoci. 

Kromě Elišky je další výraznou postavou její kamarádka Romana. Milá, pohledná, společenská, prostě její přesný opak. Dostane se do maléru a naše hrdinka se jí snaží pomoct situaci řešit. Nevědomky s ní však manipuluje a to způsobí celou řádku konfliktů. 

Celkem rozporuplné emoce ve mě pak vyvolával Elišcin partner, David. Byl to takový suchar, nemasný, neslaný, ale byl hodný a snažil se být Elišce ve všem oporou. Ta však byla natolik lapena do pasti vlastní minulosti, že si vůbec neuvědomovala, jak moc mu svým chováním ubližuje. Nakonec mi ho bylo i trochu líto. 

Knize Rekonstrukce byl věnovaný i jubilejní 30. Book club v 1. podzemním antikvariátě v Praze.  Setkání s autorkou bylo pro mě velice příjemné. Viktorie je velice dynamická a úžasně nesystematická osobnost. Má tři děti, přítele a i když píše o vážných rodinných tématech, měla pěkné dětství. Než začne psát knihu, dělá si poctivě přípravu. U Rekonstrukce nastudovala psychologické rozbory snad všech matek vražednic, co jich v naší historii bylo.

Samozřejmě přišla řeč i na obálku knihy, kterou navrhovala Lucie Zajíčková. Přijde mi naprosto super, když má grafik natolik jasný rukopis, že si jeho jméno dokážete s obálkou ihned spojit. Mimochodem kdyby vás zajímalo proč lopatička, mrkněte SEM.

Rekonstrukce není kniha o činu jako takovém, ale o jeho dopadu na ty, kteří zůstali. Autorka si zvolila velice těžké a temné téma a pustila se do něj opravdu důkladně. Dlouhá příprava se jí vyplatila a i když myslím, že Houbařka má silnější příběh, tak Rekonstrukce ji jasně přebyla ve zpracování. S čistým svědomím tak můžu říct, že tvorba Viktorie Hanišové zraje jak víno a já se už moc těším, co napíše příště.



Kdy knihu Rekonstrukce rozhodně číst
  • zajímá vás, jaký vliv může mít hrůzný čin matky na život dcery
  • máte rádi psychologické romány
  • nevadí vám otevřené konce

Kdy knihu Rekonstrukce rozhodně nečíst
  • máte doma malé dítě 
  • nesnášíte, když se ubližuje dětem
  • trpíte fobií z nástěnek


Podobné tituly



O autorce


Viktorie Hanišová  se narodila 24. 7. 1980 v Praze. Je česká lingvistka, překladatelka a spisovatelka, která vystudovala anglistiku a germanistiku na Univerzitě Karlově v Praze. Profesně se věnuje překladatelství a výuce jazyků.


2 komentáře:

  1. Mám moc ráda psychologické a vztahové romány. Houbařku jsem četla......Rekonstrukce mě láká i neláká, takže pokud se ke mě dostane budu ráda, ale pokud ne....nebude mi to vadit :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hodně fandů Houbařky po přečtení Rekonstrukce autorce vyčítalo až příliš otevřený konec. Je to asi věc osobního vkusu. Osobně jsem s tím neměla problém a celkově mi knížka přišla víc promyšlená. Prostě, co čtenář, to názor ;-)

      Vymazat