středa 2. října 2019

Mise Hygge

Název: Mise Hygge
Autor: Caroline Franc
Nakladatelství: Jota
Rok vydání: 2019 
Počet stránek: 208










Celkové hodnocení: *****



Lidé se se stresem vyrovnávají různě. Někdo chodí sportovat, jiný se snaží svoje problémy utopit v alkoholu a někomu pomáhají ruční práce. O tom, jak se vyrovnat v životě se skutečnostmi, které nelze ovlivnit, jak zvládnout svoje démony a taky tak trochu o pletení je nejnovější feel good román z nakladatelství Jota, Mise Hygge.

Hlavní hrdinka se jmenuje Chloé. Je to ostřílená válečná reportérka, která běžně cestuje na území, kde zuří válka a taky se v poslední době chová ke kolegům jako neskutečná čůza. Proto ji její šéf pošle do zapadlé vesničky v Dánsku, která byla zvolena jako nejšťastnější místo na světě, aby tam jela inkognito vyzkoumat, v čem to jejich prvenství vězí.


"Chloé nikdy nežila na místě, které by bylo vymyšlené tak, aby optimalizovalo pohodlí. Matčin dům nebyl ošklivý, ale nikdy nebyl provoněný rozpuštěným máslem a karamelizovaným cukrem jako Birgitin. To je to slavné hygge, o němž v Dánsku nikdo doopravdy nemluví, ale přesto, bude-li věřit tomu, co si rychle přečetla v průvodci, je základem jejich způsobu života? Bylo příliš brzy na to, aby si tím byla jistá, a také příliš brzy na to, aby si udělala falešný názor, co si o něm má myslet. Ale protože byla bojovnice, vytáhla z kabelky zápisník a dala se do psaní..."
(Str. 81-82)


Chloé je z výletu všechno možné, jen ne nadšená. Chce si však udržet práci a tak na tajnou misi za štěstím přistoupí.

Příběh je vyprávěný z pohledu Chloé. Její postavu autorka vyšroubovala do neuvěřitelného extrému. Ta holka měla problémů minimálně na 3 romány. Výrazný protiklad jí byla její nová dánská kamarádka Inge. Na první pohled potrhlá culíkatá husička, na ten druhý však i něco jiného. Každopádně zvládala svoje problémy daleko líp než Chloé a dokázala se radovat i v momentech, při kterých by se druzí hroutili jak domečky z karet.

Osobně mi přijde všechno to blouznění kolem hygge přitažené za vlasy. Pálení svíček a nazývání běžných činností divnými jmény mě pokaždé nažene husí kůži. Přijde mi to všechno takové násilné, nepřirozené.

Oproti tomu kniha Mise Hygge s lehkým humorem ukazuje, jak je důležité občas vypnout a  věnovat se jen sami sobě, dělat si radost a pravidelně praktikovat duševní hygienu. Jedná se sice o prvoplánový příběh pro ženy, jehož zápletka i závěr jsou nad slunce jasné už po pár stránkách, ale film Hříšný tanec taky známe zpaměti a přece se na něj zas a znova koukáme a v duchu odříkáváme mantru: "Baby nebude sedět v koutě.".

Jako bonus mi knížka Mise Hygge připomněla, že jsem dlouho nevzala do ruky pletení. Nejsem v tomhle směru nijak extra dobrá. Jsem nešikovný samouk, pletu příšerně pomalu, na větší projekty nemám dostatek trpělivosti a mým vrcholným dílem jsou ponožky. Přesto mě to neskutečně baví a uklidňuje. Asi jako Silvestera Stallona ve filmu Demolition man... ;-)




Mise Higge je kromě prvoplánového románu pro ženy i pěkným zamyšlením nad tím, jak moc často si sami nevědomky bráníme ve štěstí a jak je dobré občas zpomalit a podívat se na věci s odstupem. A vůbec u toho nemusíme používat krkolomná jména. Třeba vás knížka inspiruje a třeba pak budete o trošku víc šťastní a v pohodě.


Kdy knihu Mise Hygge rozhodně číst
  • zbožňujete zamilované prvoplánové románky
  • baví vás pletení
  • zajímáte se o hygge

Kdy knihu Mise Hygge rozhodně nečíst
  • jste spokojení, když jste nešťastní a nechcete to měnit
  • dáváte přednost spíš vážnějšímu čtení
  • nesnášíte kafe a kanelbullar


Podobné tituly



O autorce


Caroline Franc se narodila ve Francii v roce 1971. Je novinářkou, spisovatelkou, dramatičkou a matkou tří malých dětí. Nedávno opustila stabilní práci a je nezávislou novinářkou a scénáristkou. Píše vtipný blog o životě v Paříži  http://www.penseesbycaro.fr/  a najdete na něm mimo jiné i recept na absolutně boží citronový koláč, který je na úvodní fotce ;-)


Žádné komentáře:

Okomentovat