čtvrtek 15. listopadu 2018

Přepadení ze vzduchu

Název: Přepadení ze vzduchu
Autor: Jonas Bonnier
Nakladatelství: Kniha Zlín
Rok vydání: 2018 
Počet stránek: 416












Celkové hodnocení: *****


Jsou příběhy, kde jsou hlavní hrdinové profesionální lháři, darebáci a porušují zákon. Ty chlápky byste doma nechtěli ani za nic a přesto tak nějak stojíte na jejich straně a v duchu jejich činy omlouváte. No a  přesně takoví jsou i Sami a Michel z nové knihy nakladatelství Kniha Zlín, Přepadení ze vzduchu.

Příběh začíná na farmě starého chovatele psů v bohem zapomenutém koutě Švédska. Dva muži, zkušení zloději, poslouchají plán třetího a s lehkostí profesionálních tanečníků si vyměňují informace a doporučení o možném přepadení centrály bezpečnostní agentury G4S ve Stockholmu.


"Maloof udělal tak vágní gesto, že se mu nedalo porozumět. Nechtěl působit negativně. Podíval se na Samiho, který téměř neznatelně zavrtěl hlavou a přitom si mnul ruce, aby si je zahřál. Oba k muži chovali velký respekt, ale tentokrát to vypadalo, že starý pán už neví, co by si ještě vymyslel.
"Jsem zklamaný," řekl stařík a vstal od stolu. "Jsem moc zklamaný."
Ticho v kuchyni by se dalo krájet a ani jednomu z hostů nebylo do zpěvu.
Muž vyndal z kapsy u kalhot kousek papíru a podal ho Maloofovi.
"Stejně si to ale můžeš vzít. Jsou to informace o té dívce. A kontakt na ni. Kdyby sis to rozmyslel."
"Díky," odpověděl Maloof, vzal si papírek a strčil si ho do kapsy u bundy. "Jeden nikdy neví. To je fakt."
"Myslím, že vy dva byste mohli dokázat něco opravdu... zajímavého, kdybyste na tom dělali spolu," řekl muž."
(str. 17-18)


Oba muži odmítnou a jdou si každý svojí cestou. Energický Sami Farhan dál chodí do školy pro kuchaře a se svojí krásnou ženou a čerstvě narozeným juniorem plánují zářivou budoucnost. Když však nevyjde jeho velký plán s rybářskou lodí, nemá zrovna moc růžové vyhlídky.

Michel Maloof má také velké plány na poctivý život. Pokud by se mu podařilo prodat svůj nápad známé bezpečnostní agentuře, stal by se z něj velmi bohatý muž. Ani mu však není štěstěna nakloněna a tak musí chtě nechtě sáhnout po lístku s číslem neznámé ženy a seznámit se.


Knížka je napsaná podle skutečných událostí z roku 2009 (zpráva ZDE). Autor se snažil co nejvíc držet reality. Opíral se o výpovědi očitých svědků a dopadených zlodějů. Místy však popustil uzdu fantazii. Peníze se totiž nikdy nenašly a kdo ví, jak to doopravdy všechno bylo.

I když šlo o trestný a odsouzení hodný čin, nesmírně mě bavilo sledovat, jak celou akci pánové připravovali. Plán A se měnil na plán B, C, D..... Museli řešit opravdu velké množství náhodných faktorů, různé nepříjemnosti a drobnosti, které mohly mít vliv na úspěch celé loupeže. 

Přepadení ze vzduchu je moderně pojatá svižná klasika, kterou ocení všichni milovníci klasických thrillerů ve stylu Dannyho parťáků.  Reálné popisy technického provedení loupeže vás plně vtáhnou do děje. I na hlavních postavách se autor vyřádil a do vínku jim vložil nejedno morální dilema. Nechyběly ani humorné momenty. Například, když si šel Sami vybírat zbraně se synem v klokance a mezi granáty mu měnil plínku. 

Příběh o zločinu, který svým rozsahem šokoval celý svět, zaujal i filmovou společnost Netflix, takže se v nejbližší době se nejspíš dočkáme i filmového zpracování. Ve filmech ale většinou vidíte jen perfektně zvládnutou akci, kdy všechno bezvadně klape. Kniha jde však do hloubky a odhalí vám pozadí celého toho dokonalého představení.

Takže pokud chcete ležet s hlavními aktéry na střeše a trnout, jestli si vzali dost dynamitu, aby prorazili bezpečnostní dveře, sáhněte po knize. Tohle vám totiž žádné filmové plátno nedokáže zprostředkovat. 



Kdy knihu Přepadení ze vzduchu rozhodně číst
  • baví vás knihy napsané podle skutečných událostí
  • zajímají vás knížky severských spisovatelů
  • milujete film Dannyho parťáci

Kdy knihu Přepadení ze vzduchu rozhodně nečíst
  • vadí vám, když hlavní hrdinové jsou darebáci
  • nezajímá vás, jak byla provedená švédská loupež století
  • muži, kteří berou miminko mezi granáty, jsou podle vás naprosto nezodpovědní lumpové




Za recenzní výtisk děkuji nakladatelství Kniha Zlín, v jejichž nabídce najdete nejen titul Přepadení ze vzduchu,  ale i další skvělé tituly severských autorů.



O autorovi



Spisovatel, novinář a scénárisa Jonas Bonnier, celým jménem Tor Jonas Gunnar Bonnier, se narodil 10. prosince 1963 ve Stockholmu. Už jeho předkové (zakladatel rodu pochází z teplických Sobědruhů) se od počátku 19. století věnovali prodeji knih a Jonas byl v letech 2008 až 2014 ředitelem rodinného nakladatelství. Dosud vydal osm románů, práva k poslednímu a nejúspěšněšímu, Prepadení ze vzduchu, byla prodána do 34 zemí světa. Jonas Bonnier žije s manželkou a dvěma dětmi v americkém Miami. 





Žádné komentáře:

Okomentovat