středa 9. srpna 2017

Dívky z trajektu

Název: Dívky z trajektu
Autor: Lone Theilsová
Nakladatelství: Euromedia group a.s. - Ikar
Rok vydání: 2017 
Počet stránek: 320









Celkové hodnocení: ****



Na světě se denně ztratí několik desítek tisíc lidí. Drtivá většina se jich sice najde, přesto existují případy, které se nepodaří uzavřít. O jednom takovém vypráví knížka Dívky z trajektu.

Nora je mladá, tvrdohlavá novinářka, která se jen tak něčeho nezalekne. Je nezadaná, ráda plave, dělá kickbox, miluje svoji práci a kvalitní kávu. Když si u vetešníka koupí starý lodní kufr netuší, že narazí na stopu vedoucí k jednomu starému nevyřešenému případu.


"Zámek se rozletěl a z pootevřeného kufru vypadla hromádka polaroidových fotografií. Nora si sedla na podlahu a otevřela kufr úplně. 
Vzala fotografie do ruky a postupně je prohlížela. Všechny snímky představovaly mladé dívky, teenagerky. Různé dívky, které se opíraly o zeď nebo stěnu v pozici, jež se prakticky neměnila. Všechny se dívaly přímo na fotografa.
Některé z nich otevřeně flirtovaly s fotoaparátem a měly na rtech úsměv. Jiné vypadaly, jako že se stydí a situace je jim nepříjemná. Podle oblečení a účesu Nora datovala snímky do rozmezí od osmdesátých let, kdy se nosily pytlovité kalhoty podle MC Hammera, trika značky Ball a gelovaly vlasy, až po devadesátky, protože na jednom triku se objevila skupina U2."


Jedna fotografie z bizarní sbírky jí připomene vyšetřování zmizení dvou mladých dívek, Lulu a Lisbeth, které zmizely při cestě na trajektu z Dánska do Anglie. S pomocí kamaráda-policisty Andrease se Nora pustí po vychladlé stopě, která ji zavede až k nebezpečnému masovému vrahovi.

Rychlý a slibný začátek se přelil do pomalejšího středu a postupně vyústil v naprosto strhující závěr. Jednu chvíli sice hrozilo sklouznutí do klišé z knížky Mlčení jehňátek, naštěstí to autorka ustála a překvapila zcela novou variantou na příběh novinářka versus vraždící psychopat.

Postava Nory mi lezla neskutečně na nervy. Chvílemi se chovala jako puberťačka a její vztah k zadanému Andreasovi byl pěkně šílený. Její romantická část po něm toužila, ta racionální ho zase odháněla. Navíc neustále lezla kam neměla, nespolupracovala s policií, jak by normální člověk očekával, pořád něco někomu zatajovala... Chvílemi jsem měla sto chutí dát jí pár facek, aby se konečně vzpamatovala. Zas na druhou stranu, kdyby se nedostávala neustále do potíží, nebyla by knížka tak napínavá.

Další věc, která mi při čtení vadila, bylo velké množství postav. I když většina jich v závěrečném rozuzlení sehrála svoji roli, klidně by jich mohlo být o pár kousků méně. Kromě těchto menších mušek jsem s knížkou zažívala jen samá pozitiva a sociální jistoty. Darebák byl pořádně darebný a konec všechno napravil.  

Z knížky bylo hodně cítit, že autorka čerpala ze svých novinářských zkušeností. Děj tak dostal punc reálnosti a přímo vás do sebe vtáhl. Mezi hlavními hrdiny to neustále lehce jiskřilo, napětí se divoce přelévalo a udržovalo vaši pozornost i v jiném směru. Hodně pobavila kočka rodící v hotelovém pokoji. Vskutku originální způsob, jak dostat hlavní hrdinku do jiné postele.

Dívky z trajektu je knížka, v které najdete jak napínavé scény, tak i veselé momenty. Pokud se prokousáte tou hromadou postav, odměnou vám bude zajímavý a neotřelý příběh, nad kterým každé srdce milovníka dobrých detektivek nadšeně zaplesá. 

 

Kdy knihu Dívky z trajektu rozhodně číst
  • máte rádi Mlčení jehňátek
  • milujete napětí šmrncnuté trochou romantiky
  • Anglie a Dánsko jsou vaše nejoblíbenější země


Kdy knihu Dívky z trajektu rozhodně nečíst
  • masoví psychopati vám nahání hrůzu
  • nebaví vás knihy, kde je velké množství postav a jmen
  • bojíte se, že vám někdo vyřízne jazyk 



Podobné tituly



Za skvělý čtenářský zážitek děkuji nakladatelství Ikar, které kromě titulu Dívky z trajektu vydává i další super knížky.



O autoroce


Lone Theilsová je dánská novinářka. Přes 20 let pracovala jako londýnská dopisovatelka dánských novin Politiken. Psala o válečných konfliktech v Kosově a v Severním Irsku. Až do roku 2016 žila v Londýně, pak se přestěhovala do Dánska, kde se věnuje pouze psaní knih. Její prvotinou byl thriller na motivy skutečných událostí Beze stopy. V rodném Dánsku s ním sklidila veliký úspěch. Mezi její koníčky patří kickbox.


Žádné komentáře:

Okomentovat