pondělí 7. srpna 2017

Šaty

Název: Šaty
Autor: Megan Hess
Nakladatelství: Esence
Rok vydání: 2017 
Počet stránek: 224










Celkové hodnocení: *****



Jako malá holčička jsem měla nádherné blankytně modré šatičky. Jednou jsem přišla domů ze školy dřív než máma. Čekání jsem si krátila tak, že jsem po vzoru princezen z pohádek do sukýnky těch krásných šatiček začala sbírat jahody, které nám rostly na zahrádce. Když přišla máma z práce, měla jsem šaty samou červenou šmouhu a hodně velký průšvih. Ale na malou chvilku jsem byla princezna. Dodneška si ten pocit pamatuji a přepadá mě pokaždé, když si nějaké šaty obleču. Teda, ne že bych měla chuť trhat jahody. Prostě v šatech se člověk chová tak nějak jinak, vznešeně, slavnostně. Zvedne hlavu, vypne prsa, zatáhne břicho.... V šatech se prostě každá žena změní v princeznu.

Kromě šatů na běžné denní nošení však existují i šaty s velkým Š. Šaty, které proslavily ty, co je nosili, i ty, co je navrhovali. V této nádherné publikaci najdete rovnou stovku takovýchto legendárních kousků.

Knížka je rozdělena do šesti kapitol. Návrháři, Ikony, Svatby, Hudba, Film a Předávání Oskarů. Najdete zde oblečení, které nosily slavné ženy, jako byly například Audry Hepburn, Lady Diana, Michelle Obama, Tina Turner, Marilin Monroe, René Zelveger nebo Julie Roberts. U návrhářů pak najdete oděvy, které jsou charakteristické právě pro jejich značku. Nechybějí jména jako Versace, Dolce a Gabana, Armani nebo Saint Lauren. Celostránkové ilustrace jsou vždy doplněny krátkým popisem, z čeho šaty byly vyrobeny, kdo je navrhnul a kdo je nosil.




















Knížka Šaty je postavená především na nádherných ilustracích. Nejsou v ní použity žádné fotky, jen rukou kreslené skici, které však velice věrně zachycují jak modely, tak i ženy, co tyto šaty nosily. Listujete v ní a vzpomínáte na chvíle, kdy jste tyto kouzelné hadříky poprvé viděli a jak na vás zapůsobily. Najdete zde například zlatý model Liz Taylorové z filmu Kleopatra, růžové šaty Marilin Monroe, v kterých zpívala o diamantech, nebo bílé šaty s rolákem, v kterých si Sharon Stoneová zahrála provokativní scénu v Základním instinktu.




Listovat touto knihou bylo pro mě něco jako zažívat vizuální orgie. Zlatá ořízka, zlatá ražba na deskách, klasické módní ilustrace se stručným popisem, který vás nezahltí informacemi, ale naopak, zjistíte pár zajímavostí ze zákulisí toho kterého modelu. Například věděli jste, že svatební šaty Lady Diany měly šestimetrovou vlečku vyrobenou ze 40 metrů taftu a její otec měl problém se s dcerou a jejími šaty vůbec do kočáru vlézt, nebo že slavný rudý model z Pretty Woman se neměl ve filmu vůbec objevit?




I když tuto knihu muži moc neocení, jsem si jistá, že nejedno ženské oko a srdce nad ní zaplesá. Zkrátka a dobře, tato knížka bude ozdobou knihovny každé milovnice luxusních hadříků.



Kdy knihu Šaty rozhodně číst

  • máte doma šaty
  • milujete šaty
  • nosíte šaty

Kdy knihu Šaty rozhodně nečíst

  • nemáte doma žádné šaty
  • nesnášíte šaty
  • nenosíte šaty

Za příjemné chvilky s knížkou děkuji  nakladatelství Esence, v jejichž nabídce najdete i knihu Šaty.





O autorce


Megan Hess začala svoji kariéru v oblasti grafického designu v roce 2008, kdy ilustrovala pro New York Times první číslo Sexu ve městě. Od té doby ilustrovala portréty pro Vanity Fair i Time. Rukopis Megan Hess je natolik zřetelný, že ho lze jen těžko zaměnit. Mezi její známé zákazníky patří Prada Dior, Louis Vuitton, Tiffany, Yves Saint Laurent, Vogue, Harpers Bazaar a další. Napsala a ilustrovala celkem tři knihy, u nás jí vyšly zatím jen dvě - Šaty a Coco Chanel.


Žádné komentáře:

Okomentovat