čtvrtek 3. srpna 2017

Kruté časy

Název: Kruté časy
Autor: Ian Manook
Nakladatelství: Kniha Zlín
Rok vydání: 2017 
Počet stránek: 484









Celkové hodnocení: *****



Venku zuří léto. Vedro k zalknutí, po rozžhavených ulicích se plouží zpocené zombie. Ideální čas uchýlit se do stínu a s ledovým drinkem si číst o chladnokrevných vrazích. Já sáhla po Krutých časech a vůbec to nebyla špatná volba.

Opět se setkáváme s tvrdohlavým mongolským komisařem Jerúldelgerem, jeho kolegyní Ojún a patoložkou Solongo. Nechybí ani komisařova tvrdohlavá dcera Sará a sympatický kluk z ulice Gantulga. A o co jde tentokrát? Na komisaře se snaží hodit vraždu prostitutky, Ojún si našla chlapa a z nebe padají chajnačice a mrtvoly...


"Co je?" vyjela na něho, celá zadýchaná námahou. 
Pod parkou se potila, zatímco plíce měla stažené z toho, jak nasávala mrazivý vzduch. Musela se ale vypořádat s tím, že voják jen nečinně a odevzdaně přihlíží.
"To není dobrý nápad," hlesl muž nesouhlasně.
"Aha? A proč ne?" zeptala se a dál usilovně tahala za nohu s nasazením, s jakým se galejník opírá do vesel. 
"Protože mrzne."
"Ty si myslíš, že..."
Cosi povolilo, Ojún přepadla dozadu a zabořila se do hlubokého sněhu. Když se zvedla, nadskočila hrůzou a odhodila nohu daleko od sebe. Na obličeji jí zůstaly rudé pruhy tam, kde se pokožka dotkla ledové krusty. "


Co mají společného mrtvý jezdec, zavražděná šlapka a ztracené děti? Kdo se snaží zahladit po sobě stopy a neváhá jít přes mrtvoly? Vyšetřování ztěžuje nejen obrovský mráz, ale i politické intriky a korupce. Jerúldelger si však jde tvrdě za svým a neštítí se použít jakékoli metody, aby zjistil pravdu.

Každý si exotiku představuje trošku jinak. Pro někoho to jsou palmy, pro někoho je to na kost zmrzlá step. Mongolsko je jedním z nejnehostinnějších koutů světa. Nelítostná příroda, smogem zamořená města, kdo ví, co je horší. I zde však žijí lidé, i zde se páchají zločiny a i zde musí být zlo odhaleno a potrestáno.

Knížka mi hodně připomínala příběhy Jo Nesba. Jerúldelger je stejně výrazná postava jako Harry Hole. Vraždy a násilí oba autoři popisují s ledovým klidem. Snaží se čtenáře nějaký způsobem poučit. Nesbø do svých románů vkládá odkazy na muzikanty a písničky, Manook si libuje v mongolské tradiční kultuře, jídle, a tentokrát jste se mohli dozvědět i něco o klasické francouzské literatuře.

Oba autoři navíc píší neskutečně čtivě. Stránky vám doslova mizí před očima. Krátké kapitoly nabyté dějem vás rychle táhnou kupředu. Postavy jsou výrazné a není těžké si je oblíbit. Líbila se mi i jistá spiritualita příběhu. Prastaré rituály, šaolinští mniši, zvyky a pověry. Jediné, co mi bylo při čtení trochu nepříjemné, byl způsob, jakým se jednotlivé postavy oslovují. Tykají si a vůbec spolu komunikují jinak než jsme běžně zvyklí. Inu jiný kraj, jiný mrav.

Pokud hledáte kvalitní detektivku a zároveň se toužíte dozvědět něco víc o životě mongolských kočovníků a jejich potomků, Manook je jasná volba. A nemějte strach. Vůbec nevadí, že jste nečetli jeho první román. Vše podstatné z předchozí knihy je hned na začátku vysvětleno, takže vám nic nebrání užít si chladivou jízdu ledovými pláněmi.


Kdy knihu Kruté časy rozhodně číst
  • chystáte se do Mongolska
  • jste fanouškem Jo Nesba
  • potřebujete zchladit


Kdy knihu Kruté časy rozhodně nečíst
  • nesnášíte zimu
  • šaolinští mniši vás nezajímají
  • potrpíte si na vykání



Podobné tituly



Za skvělý čtenářský zážitek děkuji nakladatelství Kniha Zlín, kde kromě titulu Kruté časy najdete i další super knížky.


O autorovi


Patrick Manoukian alias Ian Manook se narodil 13. srpna 1949 ve Francii. Vystudoval práva a politologii, později žurnalistiku. V roce 1987 založil nakladatelství specializované na vydávání knih pro děti a mládež. Je vášnivým cestovatelem a zkušenosti z putování po celém světě zužitkoval nejrůznějšími způsoby. Jako novinář spolupracoval s různými deníky a časopisy, založil vlastní agenturu zaměřenou na vydávání turistických publikací.  Dokonalá znalost asijského kontinentu mu posloužila i při psaní knihy Jerúdelger, kterou vydal pod pseudonymem Ian Manook v roce 2013. Letos se kniha dočkala pokračování pod názvem Kruté časy.



Žádné komentáře:

Okomentovat