Nakladatelství: Euromedia Group, k.s. - Ikar
Rok vydání: 2017
Počet stránek: 456
Celkové hodnocení: ****
Co se jídla týče, prožívají ženy většinou dvě fáze - "pizza, čokoláda, brambůrky, víno a kafe je lepší než sex" se střídá s obdobím "jestli se nepřestanu cpát, nevejdu se už ani do tepláků". No a protože loňské vánoční povalování u televize si i u mě vyžádalo svoji daň, sáhla jsem po kuchařce Anny Linhartové Řešíš/hřešíš.
První co vás na knížce zaujme je celková grafická úprava. Kuchařka je oboustranná a otáčet ji je prostě zábava ;-)
Část Řešíš obsahuje jídla, která si můžete dát i když si hlídáte váhu a z druhé strany, Hřešíš, najdete recepty pro ty, kteří si s kaloriemi hlavu moc nelámou. Osobně mi to přišlo jako celkem povedený nápad a tak nějak mě to pozitivně naladilo k dalšímu listování.
Obsah najdete trošku netradičně uprostřed. Část Řešíš i část Hřešíš je rozdělena do tří jednoduchých sekcí - Snídaně, Hlavní jídla a Dezerty. Svoji speciální podkapitolu v Snídaních pak mají Vajíčka, Mističky a Shaky.
A teď už k samotnému obsahu. Co stránka, to recept s fotografií (někdy pěkně šílenou). Recepty jsou přehledné, jednoduché, srozumitelné, zvládne je i naprostý začátečník. Trošku mi sice chyběly údaje o kaloriích, době přípravy a počtu porcí, ale snažila jsem se nebýt hnidopich a brát to tak nějak zvesela a s nadhledem. Zbytečně jsem nad tím tedy nedumala a prostě se pustila do testování.
Protože mi svátky daly opravdu zabrat, sáhla jsem nejdřív po receptu ze sekce Řešíš a k snídani si zkusila dát Jogurt s kořeněným jablkem. Naprosto banální záležitost. Jablko, jogurt, koření, med. Recept mě však zaujal mátou, která se přidává na závěr. Jogurt s čerstvým ovocem občas snídám, ale tuto variantu jsem zatím ještě nezkoušela. Chuť máty dodala pokrmu naprosto geniální svěží tečku a velice mile mě překvapila. Rychlá a lehká kombinace, která vás příjemně nastartuje do nového dne.
Další jídlo, které jsem připravila, byl Tátův chlebíček. Opět jednoduchý recept s úžasnou variabilitou a svobodou přípravy. Já jsem zvolila kombinaci špaldové mouky, vlašských ořechů, mandlí a burských ořechů. Dají se však kombinovat mouky hrachové, pohankové, rýžové, směsky, prostě co vás napadne. S oříšky a semínky se taky nemusíte držet při zemi. Slunečnicová semínka, dýňová, chia, prostě co vám tak doma padne pod ruku. Chlebíček je slaný a dá se chroupat jen tak, nebo třeba s nějakou pomazánkou. U tohoto receptu se mi líbily především ty nekonečné možnosti. Už se těším, až vyzkouším nějakou novou, vlastní kombinaci. Jen varování - pokud nemáte chlebovou formu s nepřilnavým povrchem, vyložte ji raději pečícím papírem, ať nedopadnete jak já a potupně nedolujete chlebíček nožem.
Každý superhrdina má nějakou slabost a já jsem prostě mlsná. Dá se mlsat a nemít u toho výčitky? Jasně, jen musíte vědět, jak na to. Taková Hruška s tvarohem zažene chutě na sladké natotata. Hruška povařená v brusinkovém džusu s pomerančem a kořením dostala příjemnou nakyslou chuť, kterou dotáhl tvaroh ochucený limetkou a agávovým sirupem. Prostá, osvěžující kombinace, která funguje jako dokonalá sladká odměna po dlouhém dni. Vývar doporučuji nelikvidovat, dá se použít jako výborný základ pro punč (alko i nealko ;-))
No a nebyla bych to já, kdybych si i krapet nezahřešila. Dýňové cupcakes sklidily u mých mlsných kolegyň velký úspěch. Hutné těsto obohacené dýňovým pyré skvěle doplňovala poleva z lučiny, másla a skořice. Všem se dělaly boule za ušima a opět jsem se stala kulinářskou hvězdou kanceláře. Jediné, co bych receptu vytkla, je průvodní fotka. Pánové kuchaři ji určitě ocení, ale zjistit, jak mají cupcaky vypadat, z ní dost dobře nejde. Víc neprozradím a kdo je zvědavý, ať si nalistuje sekci Hřešíš strana 88 a koukne se sám O:-)
První co vás na knížce zaujme je celková grafická úprava. Kuchařka je oboustranná a otáčet ji je prostě zábava ;-)
Část Řešíš obsahuje jídla, která si můžete dát i když si hlídáte váhu a z druhé strany, Hřešíš, najdete recepty pro ty, kteří si s kaloriemi hlavu moc nelámou. Osobně mi to přišlo jako celkem povedený nápad a tak nějak mě to pozitivně naladilo k dalšímu listování.
Obsah najdete trošku netradičně uprostřed. Část Řešíš i část Hřešíš je rozdělena do tří jednoduchých sekcí - Snídaně, Hlavní jídla a Dezerty. Svoji speciální podkapitolu v Snídaních pak mají Vajíčka, Mističky a Shaky.
A teď už k samotnému obsahu. Co stránka, to recept s fotografií (někdy pěkně šílenou). Recepty jsou přehledné, jednoduché, srozumitelné, zvládne je i naprostý začátečník. Trošku mi sice chyběly údaje o kaloriích, době přípravy a počtu porcí, ale snažila jsem se nebýt hnidopich a brát to tak nějak zvesela a s nadhledem. Zbytečně jsem nad tím tedy nedumala a prostě se pustila do testování.
Protože mi svátky daly opravdu zabrat, sáhla jsem nejdřív po receptu ze sekce Řešíš a k snídani si zkusila dát Jogurt s kořeněným jablkem. Naprosto banální záležitost. Jablko, jogurt, koření, med. Recept mě však zaujal mátou, která se přidává na závěr. Jogurt s čerstvým ovocem občas snídám, ale tuto variantu jsem zatím ještě nezkoušela. Chuť máty dodala pokrmu naprosto geniální svěží tečku a velice mile mě překvapila. Rychlá a lehká kombinace, která vás příjemně nastartuje do nového dne.
Další jídlo, které jsem připravila, byl Tátův chlebíček. Opět jednoduchý recept s úžasnou variabilitou a svobodou přípravy. Já jsem zvolila kombinaci špaldové mouky, vlašských ořechů, mandlí a burských ořechů. Dají se však kombinovat mouky hrachové, pohankové, rýžové, směsky, prostě co vás napadne. S oříšky a semínky se taky nemusíte držet při zemi. Slunečnicová semínka, dýňová, chia, prostě co vám tak doma padne pod ruku. Chlebíček je slaný a dá se chroupat jen tak, nebo třeba s nějakou pomazánkou. U tohoto receptu se mi líbily především ty nekonečné možnosti. Už se těším, až vyzkouším nějakou novou, vlastní kombinaci. Jen varování - pokud nemáte chlebovou formu s nepřilnavým povrchem, vyložte ji raději pečícím papírem, ať nedopadnete jak já a potupně nedolujete chlebíček nožem.
Každý superhrdina má nějakou slabost a já jsem prostě mlsná. Dá se mlsat a nemít u toho výčitky? Jasně, jen musíte vědět, jak na to. Taková Hruška s tvarohem zažene chutě na sladké natotata. Hruška povařená v brusinkovém džusu s pomerančem a kořením dostala příjemnou nakyslou chuť, kterou dotáhl tvaroh ochucený limetkou a agávovým sirupem. Prostá, osvěžující kombinace, která funguje jako dokonalá sladká odměna po dlouhém dni. Vývar doporučuji nelikvidovat, dá se použít jako výborný základ pro punč (alko i nealko ;-))
No a nebyla bych to já, kdybych si i krapet nezahřešila. Dýňové cupcakes sklidily u mých mlsných kolegyň velký úspěch. Hutné těsto obohacené dýňovým pyré skvěle doplňovala poleva z lučiny, másla a skořice. Všem se dělaly boule za ušima a opět jsem se stala kulinářskou hvězdou kanceláře. Jediné, co bych receptu vytkla, je průvodní fotka. Pánové kuchaři ji určitě ocení, ale zjistit, jak mají cupcaky vypadat, z ní dost dobře nejde. Víc neprozradím a kdo je zvědavý, ať si nalistuje sekci Hřešíš strana 88 a koukne se sám O:-)
Co si budeme nalhávat, nejsem a nikdy nebudu dokonalá, a tak jsem zhřešila ještě jednou. Moji štíhlou linii mají na svědomí Řízky s brkaší. Krůtí prsa obalované v trojobalu s cornflakes místo strouhanky jsem už kdysi zkoušela a žádná velká sláva to nebyla. To jsem je však nesmažila pomalu na másle. Kalorická bomba, ale ta chuť byla opravdu neodolatelná. A pokud si myslíte, že na bramborové kaši nejde už nic vylepšit, tak vám garantuji, že jde. Brambory vařené ve slupce s máslem, smetanou a dotažené trochou soli, pepře, šalvějí a medu mi vyrazily dech. Tohle prostě jednou zkusíte a už nikdy nechcete jinak.
Kuchařka Hřešíš/hřešíš je přesně to, co slibuje. Jednoduchá a hravá. Nečekejte žádné extrémně složité recepty, nebo nějakou vysokou školu vaření. Číst ji je jako kdyby jste se stavili na kafe u svojí trošku potrhlé kámošky a ona vám mezi řečí doporučila pár kuchařských tipů, co se naučila od mamky. Vaření s ní mě moc bavilo a i když měla kuchařka pár mušek, byla tak příjemně bezprostřední a sympatická, že jsem jí všechno prominula.
Kuchařka Hřešíš/hřešíš je přesně to, co slibuje. Jednoduchá a hravá. Nečekejte žádné extrémně složité recepty, nebo nějakou vysokou školu vaření. Číst ji je jako kdyby jste se stavili na kafe u svojí trošku potrhlé kámošky a ona vám mezi řečí doporučila pár kuchařských tipů, co se naučila od mamky. Vaření s ní mě moc bavilo a i když měla kuchařka pár mušek, byla tak příjemně bezprostřední a sympatická, že jsem jí všechno prominula.
Kdy Řešíš/hřešíš rozhodně číst
- rádi se v kuchyni bavíte
- jste začátečníci a v jednoduchosti spatřujete krásu
- nevadí vám kreativní vaření
Kdy Řešíš/hřešíš rozhodně nečíst
- jste pokročilý kuchař a hledáte spíš technické výzvy
- myslíte si, že vaření je vážná věc
- udržujete v kuchyni striktní pořádek a řád
Podobné tituly
Za příjemné chvilky s knihou děkuji nakladatelství Esence, v jejichž nabídce najdete i knihu Řešíš/hřešíš.
O autorce
Anna Kameníková, rozená Linhartová, (* 21. března 1994 Praha) je česká herečka, dcera české herečky a moderátorky Jitky Asterové. V současnosti studuje herectví na Pražské konzervatoři.
Za vedlejší roli ve filmu Nevinnost byla nominována na Českého lva i Ceny české filmové kritiky 2011.
V červnu 2017 se vdala a přijala příjmení Kameníková po manželovi.
Anna má také svůj malý sen. Kdyby ji herectví ani scenáristika nevyšly, chtěla by se stát šéfkuchařkou, protože, dle svých slov, vaření miluje.
Za vedlejší roli ve filmu Nevinnost byla nominována na Českého lva i Ceny české filmové kritiky 2011.
V červnu 2017 se vdala a přijala příjmení Kameníková po manželovi.
Anna má také svůj malý sen. Kdyby ji herectví ani scenáristika nevyšly, chtěla by se stát šéfkuchařkou, protože, dle svých slov, vaření miluje.
Dobrý den, kdyby měl někdo zájem, doma knihu mám a prodám. Pište na michalcemper@gmail.com a rád zašlu fotky a cenu.
OdpovědětVymazat