pátek 8. listopadu 2019

Stříbrná cesta

Název: Stříbrná cesta
Autor: Stina Jackson
Nakladatelství: Kalibr
Rok vydání: 2019 
Počet stránek: 256











Celkové hodnocení: ***



Nadešel čas podzimních plískanic, rýmiček, čajíčků a taky pořádných temných kriminálek. Například prvotiny švédské autorky Stiny Jackson, Stříbrná cesta.

Děj knihy se odehrává v zapadlé švédské vesnici Glimmersträsk. Před třemi lety zde zmizela mladá dívka, Lina. I když stopa dávno vychladla, její otec, Lelle Gustafsson, se nevzdává a den co den vyráží po cestě, kde ji viděl naposledy. Temné lesy kolem jsou plné nejrůznějších podivínů a ne každý vítá cizince na svém pozemku s otevřenou náručí.


"Otočte se, ať si vás prohlédnu."
Lelle zadržel dech. Velice pomalu se otočil, až mu nakonec hlaveň pušky mířila na hruď.
Ze stínů vystoupil muž držící zbraň. Vlasy mu padaly v rozčepýřených pramenech na ramena a družily se s vousy visícími hluboko na hruď. Tváře měl špinavé a v očích ostrý pohled. Šaty mu byly velké a ve švech se krčily. Dlouhou trhlinou v tričku prosvítala bledá kůže. Stoupala z něj štiplavá vůně lesa, potu a ohně. Muž z Lelleho nespouštěl oči, ale pušku nechal klesnout.
"Co tady děláte?"
"Omlouvám se," vyhrkl Lelle. "Netušil jsem, že tady někdo bydlí. Já hledá svou dceru."
"Dceru?" zopakoval muž, jako by to pro něj bylo cizí slovo.
"Ano."
Lelle levou rukou vylovil Lininu fotografii z kapsy u džínů. Ukázal ji muži."

(Str. 42)


Ve vyprávění příběhu se střídá Lelle se sedmnáctiletou dívkou Mejou, kterou si s její psychotickou matkou přivedl do svého srubu podivín Torbjörn. Meja není z nového domova dvakrát nadšená, ale nemá kam jít. Tedy až do chvíle, než potká Carla - Johana...

Začátek knížky byl bohužel neskutečně rozvláčný a měla jsem co dělat, abych se udržela a knihu neodložila. Co se postav týče, s těmi se autorka zrovna moc nepárala. Lelle a Meja sice byli propracovanější, ale ostatní aktéři byli ploší jak ňadra vietnamské ženy. Podezřelí se střídali jak na běžícím pásu, žádný se v hledáčku pořádně neohřál. Celkově nebylo na koho pořádně upnout a začít ho podezřívat. Závěr byl trochu svižnější, ale konec předvídatelný.

Pro severské detektivky je typické především to, že kromě velice chladného a drsného popisu událostí mají určitý sociální přesah. Tady se autorka zaměřila na švédské podivíny, kteří se na konci světa snaží žít po svém. Připravují se na zánik civilizace, staví si bunkry a snaží se být co nejvíc soběstační. Jsou to neškodní pomatenci, nebo svým chováním svému okolí spíš škodí?

Na knize je zoufale vidět, že je to prvotina. I když autorka měla možná dobře našlápnuto a s popisem prostředí si opravdu vyhrála, podcenila načasování a dramatičnost. Rozuzlení nebylo nijak překvapivé ani šokující. Sváteční čtenář si na knize možná smlsne, ale ti, kdo mají načteného Larssona, Keplera nebo  Nesbøho se uzývají nudou. 


Kdy knihu Stříbrná cesta rozhodně číst
  • zajímá vás život ve Švédsku
  • líbil se vám horor Slunovrat
  • věříte, že civilizace se brzo zhroutí a přežijí jen připravení

Kdy knihu Stříbrná cesta rozhodně nečíst
  • jste náročnější čtenář
  • představa, že je půl roku šero vás děsí
  • máte doma sbírku porna

Podobné tituly




Za recenzní reeding coppy děkuji Knižnímu klubu v jejichž nabídce najdete i knihu Stříbrná cesta.

O autorce


Stina Jackson se narodila v roce 1983 a pochází z malého přímořského města Skellefeå na severu Švédska. V roce 2016 se s manželem přestěhovala do amerického Denveru, kde také napsala svůj debut Stříbrná cesta. Za tento ponurý thriller, jehož se jen ve Švédsku prodalo přes 300 000 výtisků, získala vycházející hvězda severské krimi hned několik prestižních žánrových ocenění - vedle ceny za nejlepší švédskou krimi také prestižní The Glass Key za nejlepší skandinávský krimiromán roku 2019 a zařadila se tak do společnosti takových jmen, jako jsou Stieg Larsson či Jo Nesbo.




Žádné komentáře:

Okomentovat