úterý 19. listopadu 2019

Nůž

Název: Nůž
Autor: Jo Nesbø
Nakladatelství: Kniha Zlín
Rok vydání: 2019 
Počet stránek: 475









Celkové hodnocení: *****




Puukko je název tradičního finského nože. Používají ho rybáři a lovci na porcování kořisti. Je to lehký pracovní nůž, který skvěle padne i do menší dlaně. Z jeho názvu je dokonce odvozeno finské sloveso "pukkootaa" což je něco jako bodnout nožem nebo doslova někoho "nožovat". Tento nůž dokáže skvěle sloužit, ale ve špatných rukách umí být i velice nebezpečný...

Nůž puukko se v nové detektivce s vyšetřovatelem Harry Holem mihne hned několikrát. Nůž je i zbraň, která připraví o život Harryho manželku a životní lásku Ráchel. Harry padne na dno. Je jedním z hlavních podezřelých a vůbec si není jistý, jestli ho jeho kolegové nepodezřívají právem. Na inkriminovaný večer má vzpomínky zahaleny opileckou mlhou a nedokáže si vybavit, jak se na jeho kalhoty dostala cizí krev. Pro podjatost je vyloučený z vyšetřování, přesto se pustí do pátrání na vlastní pěst a z drobných indicií pomalu skládá v děsivý obraz. 


"Lidé se nožem zabíjejí už od doby kamenné, pane Hole. Ten strach máme zakotvený v genech. To pomyšlení, že vám něco pronikne kůží, dostane se dovnitř, poničí vám útroby, zničí vás. Ukažte jim nůž a udělají, co chcete."
"Kdo udělá, co chci?"
Odchrchlal si a na podlahu mezi ně vyplivl rudý chuchvalec. "Všichni. Ženy, muži. Vy. Já. Ve Rwandě dostali Tutsiové možnost koupit si munici, aby se mohli nechat zastřelit, a ne rozsekat mačetou. A víte co? Ty prachy vysolili."
"Dobrý, nůž bych tu měl," pokývl Harry k místu na podlaze, na které ho položil.
"A kam mi ho hodláte vrazit?"
"Do stejného místa, kam jste bodl moji ženu. Do břicha."
"Špatný pokus o bluf, pane Hole. Když mě bodnete do břicha, nebudu moct mluvit a vykrvácím dřív, než ze mě to své přiznání dostanete."
Harry neodpověděl."
(Str. 191)


Jo Nesbo se předvádí ve špičkové spisovatelské formě. Začátek, prostředek i závěr, jednoduše všechno bylo dokonalé. Napětí střídalo ještě větší drama a nechyběla ani jiskřička naděje se zábleskem spravedlnosti pro padouchy.

Autor opět neodolal a vložil do děje spoustu drobných pouček a taky odkazů na hudbu. Rocker se v něm prostě nezapře. V knize jsou zmiňované jak klasické rockové pecky, tak kupodivu i coutnry. Pro zajímavost jsem písničky vytáhla a udělala playlist, který najdete ZDE.

Nůž opět ukazuje, jak velká osobnost je Harry Hole. Vytahuje na povrch jeho démony, předvádí jeho slabiny tak, že si ho čtenář přestává vážit. Přišel o svoji hospodu i o Rachel, život se mu opět sype pod rukama. Nevíte, jestli ho litovat, chápat, nebo se zhnuseně odvrátit. Mezi šílenou realitou a deliriem tremens nechává autor jen opravdu velmi tenkou linku.

Kromě alkoholika Harryho se v knize objeví i pár drsných psychopatů. Autor opět předvedl, jak umí dokonale svést čtenáře na falešnou stopu. Nabídl hned několik extrapadouchů, kteří by mohli být vrazi. Na závěr dílky skládačky zapadnou tam kam mají a vy se nestačíte divit, jak jste mohli tak zjevné signály přehlédnout.

Na příbězích s Harry Holem mě baví především ta malá přidaná hodota. Není to jen o podivínském vyzáblém Norovi, který vyšetřuje vraždy. Je to i o muzice, životním stylu a drobných zajímavostech utrousených jen tak mimochodem. Možná proto jsou knihy Joa Nesbøho tak populární. Tyhle jemnůstky a libůstky ho odlišují od středního proudu a já se těším na jeho další knihy.

  

Kdy knihu Nůž rozhodně číst
  • máte rádi tzv. severské detektivky
  • jen tak něco vás nerozhází
  • jste fandou Harryho Holea

Kdy knihu Nůž rozhodně nečíst
  • při pouhé zmínce o krvi omdléváte
  • bojíte se nožů
  • rádi čtete o mladých, úspěšných a krásných lidech




O autorovi


Jo Nesbø má narozeniny 29. března a letos mu bylo 59 let . Narodil se v Oslu. Jeho maminka byla knihovnice a tatínek byl vášnivým čtenářem a vypravěčem. Má dva bratry. V mládí hrál fotbal, chtěl se stát profesionálem. Po vážném zraněním se však musel svých snů vzdát a začít pracovat na svém vzdělání. Vystudoval ekonomii a stal se z něj burzovní makléř a finanční analytik. Po večerech se věnoval hře na kytaru a skládání písní. S bratrem Knutem založil dokonce vlastní skupinu - Di Derre (pokud si je chcete poslechnout, můžete ZDE). V literárním světě prorazil se svojí sérií detektivek o Harrym Holeovi a knížkami pro děti s doktorem Proktorem v hlavní roli. Po roce 1997 se začal věnovat psaní naplno.

Žádné komentáře:

Okomentovat