středa 23. listopadu 2016

Ztracená

Název: Ztracená
Autor: Adam Nevill
Nakladatelství: Dobrovský s.r.o. v edici Knihy Omega
Rok vydání: 2016 
Počet stránek: 337








Celkové hodnocení: ****




Nejtěžší okamžik v životě otce většinou nastává, když musí svoji milovanou holčičku přenechat nějakému jinému chlapovi. Svatby jsou většinou dobrovolná záležitost. Knížka ztracená pojednává o té horší variantě – únosu….

Děj knihy nás přenáší do nedaleké budoucnosti. Píše se rok 2053 a klimatické změny přetvořily svět k nepoznání. Kvůli globálnímu oteplení tají ledovce, což způsobuje nedostatek zdrojů i místa. Čeho je naopak nadbytek je vedro a uprchlíci. Miliardy hladovějících bezdomovců, pašeráci lidí, gangy násilníků, to je smutná realita každodenního života. Když se v tomto mumraji ztratí jednomu otci jedna malá čtyřletá  holčička, nikdo se s tím moc nezabývá.


„Jeho žena vyšla z domu rychleji, než do něj vešla a nehnutě stála. Její postoj přenesl okamžitě na otce rozrušení, které ho bodlo do žaludku. Rychle vyrazila po terase k zeleninovým záhonům a pak na druhou úroveň zahrady, kde se podívala na kyblík. Na tomto místě se znovu otočila k domu a zaznamenala v okně otcovu tvář. Na chvilinku Miranda vypadala upokojeně, očividně si myslela, že otec jejich malou holčičku pozoroval celou dobu, kterou strávila uvnitř domu se zeleninou, a tak ví, kde jejich dcera je.
Musela ale vidět něco v otcových očích, protože její obličej se změnil na výraz, který mívala v ten okamžik, kdy jejich dcera ztratila rovnováhu a ona ji nemohla zachytit. Jeho žena obrátila svou pozornost znovu k zahradě a zavolala opět jméno dcery. Následovalo krátké, ale hrozné ticho. Podívala se nahoru k oknu otcovy místnosti a řekla: „Kde je?“
Jako v hrozivé odpovědi zavyl motor auta a oba slyšeli pneumatiky, jak se přehouply přes obrubník před jejich domem. Otec se cítil, jako kdyby stál ve výtahu, který náhle začal padat.“


Od této děsivé chvíle uběhly dva roky. Dva roky šíleného pocitu ztráty a bezmoci, než se otec odhodlal vzít spravedlnost do svých rukou a pátrat po malém děvčátku na vlastní pěst.


Autor velice sugestivně líčí temný svět obchodu s lidmi. Krví dlážděná cesta odhodlaného muže, který nemá co ztratit. Z člověka, který by mouše neublížil se díky okolnostem postupně stává zabiják a přes mrtvoly nejrůznějších kriminálníků a pedofilů se propracovává až ke špičce celé té zrůdné pyramidy a doufá, že se dozví, co se stalo s jeho dcerou. 

Z knížky úplně ukapává bolest nad ztrátou milované bytosti, nejistota z toho, co čeká otce na konci cesty a odhodlání zjistit pravdu za každou cenu. Společně s hlavním hrdinou prožíváte přerod z normálního mužského na zhroucený uzlíček nervů, který má před sebou jediný cíl - najít svoje děvčátko,  živé či mrtvé. 

Ztracená se mi četla velice obtížně. Většinou čtu knihy rychle, tahle však měla absolutně jiné tempo a rytmus vyprávění než jsem zvyklá. Úplně jako by na vás mluvil unavený chlap a musel mezi jednotlivými slovy dělat pauzy, aby nabral síly je vůbec vyslovit. 

Postapokaliptycké romány popravdě moc nevyhledávám, ale změna je život. Ztracená mě zaujala svojí propracovaností a hloubkou. Otec ztracené holčičky volí raději cestu vraha, než aby dál nečinně vyčkával a smířil se se svým osudem a morální dopad svých činů postupně přestává řešit.

Zajímavé bylo i líčení soumraku lidského rodu. Autor si s popisem zmaru našeho světa opravdu vyhrál, až to ve mě vyvolávalo pocit jakéhosi kompletního rozkladu jak planety, tak lidstva. Nezbývá než doufat, že nás čeká trošku víc pozitivní budoucnost, než jakou nám Nevill ve svém románu ukázal.




Kdy knihu Ztracená rozhodně číst
  • jste fanda postapo literatury
  • rádi se bojíte
  • nevadí vám krev ani jiné tělní tekutiny

Kdy knihu Ztracená rozhodně nečíst
  • přišli jste svojí nepozorností o někoho blízkého a dodnes si to vyčítáte
  • máte malé děti
  • svoji budoucnost si malujete v pestrých barvách duhy


Za zajímavý čtenářský zážitek děkuji nakladatelství Omega, které mi knihu Ztracená poskytlo k recenzi a kterou si můžete od září zakoupit v knihkupectví Knihy Dobrovský.



O autorovi


Adam Nevill se narodil v roce 1969 v Birminghamu ve střední Anglii a vyrůstal na Novém Zélandu. Je autorem mystery hororů Banquet for the Damned, Apartment 16, The Ritual, Last Days, House of Small Shadows, No One GEts Out Alive a Lost Girl. V letech 2012, 2013 a 2015 jeho romány získaly prestižní literární cenu The Augist Derleth Award za nejlepší horor. Romány Ritual a Last Days získaly cenu R.U.S.A. v téže kategorii. Adam v současnosti žije v anglickém Devonu.












Žádné komentáře:

Okomentovat