pátek 11. listopadu 2016

Tři přání

Název: Tři přání
Autor: Liane Moriarty
Nakladatelství: Euromedia Group, k.s. - Ikar
Rok vydání: 2016 
Počet stránek: 368










Celkové hodnocení: ****



Známe to všichni. Jedináčci vzdychají, jaké by to bylo krásné mít sourozence, ti co nějakého toho souputníka mají zas kňourají, jaká by to byla nádhera nemuset se o všechno dělit. O rodinných a hlavně sourozeneckých vztazích je i nejnovější kniha Liane Moriarty Tři přání. 

Vše začíná jednou neobvyklou oslavou narozenin. Trojčata Lyn, Cat a Gemma jsou jako tři poupátka na jenom stonku. Tolik jedna druhé podobná a přece každá jiná.

Lyn je ta zodpovědná. Vede úspěšnou cateringovou firmu a společně s manželem vychovává nevlastní náctiletou Karu a malou Maddie. Miluje motivační knížky, všechno má srovnané a naplánované minimálně 5 let dopředu.

Cat je k nerozeznání podobná Lyn. Pracuje ve firmě, která vyrábí čokoládu. Za muže má sympaťáka Dana a ke štěstí jim chybí jen miminko, na kterém usilovně pracují.

Poslední, Gemma, je takové zatoulané koťátko. Sestrám není fyzicky moc podobná, není ze stejného vajíčka, a živí se tím, že hlídá cizí byty, zatím co jsou majitelé na cestách. Často je duchem nepřítomná, nespolehlivá, nedochvilná a od té doby, co jí tragicky zemřel snoubenec nemůže najít žádného stálého partnera. 

Dalo by se říct, že každá ze sester má svoji úlohu jasně danou a vymezenou. Osud však zamíchá jejich životy tak divoce, že se nebudou stačit divit.


"Cat," řekl jí Dan.
"Co je?"
"Musím ti něco říct."
Ušklíbla se nad jeho rozvážným tónem, brala ho jako vítané rozptýlení od svého pupínku. Myslela si, že to jenom hraje. "Ach můj bože!" vykřikla a zabroukala znělku Mediků, která měla diváky varovat, že se přihodí něco strašně dramatického. "O co kráčí? Choval ses jako Ellie? Byl jsi mi nevěrný?"
"No, vlastně ano."


Říká se, že až velké krize prověří, co jsme kdo opravdu zač. Moc se mi líbilo, že i přes veškeré neshody to vždycky sestry tak nějak zvládly ustát. Nemluvily sice spolu, ale když šlo do tuhého, stály velice pevně při sobě. 

Zaujal mě i styl vyprávění. Autorka popisovala dění z pohledu jednotlivých účastníků i nestranných pozorovatelů. Skákala z přítomnosti do minulosti a ukazovala, jak navenek idylicky působící rodina se třemi děvčátky může uvnitř pěkně skřípat. 

Popravdě, z knížky jsem byla lehce zklamaná. Podtitul "dej si pozor, co si přeješ, mohlo by se ti to vyplnit..." mi přišel jako úplně mimo mísu. Pořád jsem čekala nějaký zvrat, prohození osobností nebo tak něco. Ničeho takového jsem se bohužel nedočkala. Na druhé straně jsem ale objevila báječně čtivý román o třech výjimečných ženách, které jsou shodou okolností sestry. 

Knížka je nejenom poutavým příběhem jedné, trošku bláznivé, rodiny, ale i jakousi sondou do života vícerčat a sourozeneckých vztahů vůbec. Líbila se mi hloubka a pestrost postav a různé úhly pohledů, které autorka používala při popisu děje. Navíc neobvyklé dějové zvraty dokázaly moji pozornost udržet ve střehu po celou dobu čtení. Kniha Tři přání mi přinesla příjemnou vzpruhu do šedivých podzimních dní a připomněla mi, že některé příběhy, i když se to zdá nemožné, přece jen můžou mít dobrý konec.


Kdy Tři přání rozhodně číst
  • máte rádi příběhy o rodině
  • hledáte odpočinkové čtení
  • líbí se vám příběhy ze současnosti

Kdy Tři přání rozhodně nečíst
  • mnohočetné mateřství vás děsí
  • rodinná dramata vás nebaví
  • příběhy o ženách nejsou váš šálek kávy

Podobné tituly


Za příjemné chvilky s knihou děkuji nakladatelství Ikar, v jejichž nabídce najdete i knihu Tři přání.


O autorce


Liane Moriarty se narodila v roce 1966 v Sydney. Živila se jako marketingová manažerka, poté zkoušela sama podnikat a coby copywriterka na volné noze psala všechno možné. Ač se beletrii ve volném čase věnovala už od mládí, její první kniha, Tři přání, vyšla až v roce 2005. Je autorkou několika románů a série knih pro děti, které vydala pod pseudonymem Nicol Berry a paradoxně se jim většího ohlasu dostalo ve světě než doma v Austrálii.
Zatím jejím nejúspěšnějším počinem je kniha Manželovo tajemství, která se hned druhý týden po vydání vyhoupla na 1. místo prestižního žebříčku bestsellerů New York Times a prodalo se jí přes milion výtisků ve více než 35 zemích. Vedle ní ještě u nás vyšly romány Na co Alice zapomněla, Sedmilhářky a Zamilovaná hypnotizérka.


2 komentáře:

  1. Včera jsem kolem ní procházela v knihkupectví a váhala, jestli by mě bavila :-) Po přečtení tvé recenze si říkám, že asi jo, ale bude mi stačit, když si ji půjčím v knihovně, zas každou oddechovku doma mít nemusím :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak knihovna je určitě taky dobrá volba. Taky si občas knížku nejdřív půjčím a pak až koupím. Moc jich není, ale některé tituly prostě doma mít chci O:-)

      Vymazat