čtvrtek 17. listopadu 2016

Manolito na cestách


Název: Manolito na cestách
Autor: Elvira Lindo
Nakladatelství: Dobrovský s.r.o. v edici Knihy Omega
Rok vydání: 2016 
Počet stránek: 156








Celkové hodnocení: ****




Češi mají nezbedného Boříka, Francouzi Mikuláše, Američani Malého poseroutku a Španělé Manolita...

Všechno to začalo tím, že tatínek Manolo musel odložit slíbenou dovolenou k moři a odjet na tři dny s kamionem na služební cestu. Maminka z toho moc radost neměla a tak, aby a toho s dvěma dětmi a dědečkem neměla na krku tolik, navrhl jí manžel, že alespoň malého Manola vezme na těch pár dní s sebou.

"Manolito pojede se mnou. Zabal mu do mojí tašky tři spodky a tři trička, víc nepotřebuje."
Podle mámy jsem potřeboval daleko víc než tohle, strávila celý odpoledne balením mýho zavazadla. Zabalila mi pláštěnku (kdyby pršelo), svetry (kdyby byla zima), sváteční boty (kdyby se naskytla nějaká příležitost), kšiltovku (aby mi nesvítilo na hlavu). Taky mi zabalila lékárničku první pomoci se všema těma aspirinama, obvazama, náplastma a taky plavky (kdybychom najednou narazili na bazén), další plavky, abych se hned převlík do suchejch a nebyla mi zima na jistý partie mýho těla. Pak ručník s Pepkem námořníkem a kapky do očí, kdyby mi zrudly z chlóru, kalhoty na každej den, všechny mý trika, ponožky a super jedovatej repelent, kterej bez milosti likviduje hmyz.
K tomu jsem si já sám přibalil dalekohled, komiks s hrdinou Superlópezem, baterku, video Addamsova rodina: tradice pokračuje, kdybychom náhodou narazili na nějakým neočekávaným místě na video. Je fakt, že to zavazadlo vypadalo, jako bych se právě chystal přeplavit přes oceán."


Kromě hrátek s mrtvým kuřetem v obchoďáku, hledání zubní protézy dědečka Nicoláse nebo zajímavé debaty na téma "s čím vším souvisí velikost uší", vás čeká i zápletka s tatínkovým kolegou Marcialem, který se Manolitovým očím jeví jako největší darebák pod sluncem. Jestli tomu tak opravdu je, to si už musíte přečíst sami..

Manolito na cestách se řadí mezi knihy, které čtete hlavně proto, abyste se ujistili, že vaše smečka není zas až tak praštěná a že by mohlo být hůř. Knížka mi připomněla Takovou normální rodinku. Divoké zmatky a nejrůznější nedorozumění, u kterých se bavíte především vy.

Manolito na cestách je už pátým pokračováním příběhů tohoto brýlatého uličníka, jeho rodiny a kamarádů. Doma ve Španělsku se Manolito dočkal filmového a seriálového zpracování. Uvidíme, kdy se tento nezbedný brejloun objeví u nás.



V knize také narazíte na spoustu gramatických chyb, slangových výrazů a nepřesností, ale to prostě k prostořekému španělskému klukovi už tak nějak patří. 

Nemusíte se bát, že když jste nečetli předchozí díly, nepochopíte souvislosti. Příběhy o Manolovi jsou jako nekonečná telenovela. Velice rychle se v ději zorientujete a užíváte si zábavný koktejl nejrůznějších dobrodružství hlavních hrdinů. 

Manolito na cestách je knížka útlá, pohodová a nenáročná. Žádných hlubokých myšlenek se v ní nedočkáte. Manolo je jen obyčejný kluk, který věří, že když se vyčůrá do moře a něco si přeje, tak se to splní. Přesto má i tento malý brejloun určité bezprostřední kouzlo, které mají jen malí kluci, a pokud máte rádi příběhy o malých uličnících, kteří vyvádějící rodičům nejrůznější lotroviny, určitě vás zaujme i Manolito. 



Kdy knihu Manolito na cestách rozhodně číst
  • máte rádi příběhy vyprávěné z pohledu malého chlapce
  • líbí se vám španělská kultura a způsob myšlení
  • jako malí jste zbožňovali seriál Taková normální rodinka

Kdy knihu Manolito na cestách rozhodně nečíst
  • děti vás rozčilují
  • veselé rodinné historky nemusíte
  • Španělé vám přijdou jako národ hlučných a až příliš kontaktních lidí


Za zajímavý čtenářský zážitek děkuji nakladatelství Omega, které mi knihu Manolito na cestách poskytlo k recenzi a kterou si můžete od září zakoupit v knihkupectví Knihy Dobrovský.


O autorce


Elvira Lindo Garrido se narodila 23. ledna 1962 ve Španělsku. Vystudovala v Madridu žurnalistiku. Později pracovala v rozhlase i televizi jako hlasatelka, herečka a také autorka scénářů. Dnes z Nex Yorku pravidelně spolupracuje s nejvýznamnějším španělským deníkem El País. Svět ji zná hlavně jako autorku dětských příběhů o Manolito Brejlounovi, které byly vydáni již ve více než dvaceti zemích a dočkaly se i seriálového a filmového zpracování. Kromě Manolita, dětské sérii o velmi zlobivé holčičce Olivii a několika dalších příběhů pro malé čenáře napsala i pět románů pro dospělé.




2 komentáře:

  1. Tak je pravda, že zrovna tuhle knihu vážně neznám. Boříka, Mikuláše atd miluju. Musím to hned napravit :)
    Katy

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No je to už pátý díl, takže máš co dohánět :-D Užij si čtení ;-)

      Vymazat