středa 11. května 2016

Tvé překrásné já

Název: Tvé překrásné já
Autor: Chuck Palahniuk
Nakladatelství: Euromedia Group, k.s. Odeon
Rok vydání: 2015 
Počet stránek: 264









Celkové hodnocení: **




Přátelé, kamarádi, fanoušci i vy, kterým lezu na nervy. Chtěla bych se s vámi podělit o jednu neobvyklou čtenářskou zkušenost. Tuhle jsem neměla co ke čtení a tak, když je to jaro, jsem si řekla, že jsem už dlouho nečetla něco lechtivého. Sáhla jsem proto v knihovně po knížce z edice Světová knihovna Odeon s romantickým názvem Tvé překrásné já. Ten banán mě měl varovat....

Hlavní hrdinkou je mladičká Penny Harriganová a žije obyčejný život obyčejné sekretářky v jedné obyčejné právnické firmě na Manhattanu. Její život by byl naprosto nezajímavý a všední, kdyby nepotkala stárnoucího multimiliardáře Maxwella Linuse. Ten si ji vybere právě pro její průměrnost k testování nové řady erotických pomůcek, které má co nevidět přijít na trh pod poetickým názvem "Tvé překrásné já".


"Vrátil se k obrazovce počítače a pokračoval. "Sesbíral jsem data o sexuální citlivosti středoškolaček, vysokoškolaček, mladých zaměstnaných žen. Studoval jsem erotické fígle chrámových prostitutek z Tádžikistánu... německých sexuálních terapeutů... súfijských břišních tanečnic. Ty ženy, o kterých víš, ty bohaté a mocné jsou jen vrcholkem mého sexuálního ledovce. Když jsem je měl v posteli, už jsem si důkladně odzkoušel tisíce způsobů, jak dávat rozkoš."


Max přistupuje ke vztahu s Penny ryze profesionálně a vědecky. Je pro něj něco jako pokusný králík. Penny zas naopak věří, že vztah mezi mužem a ženou by měl být něco víc, než jen šudlání nervových zakončení, které vyvolá patřičnou chemickou reakci. Kdo bude mít nakonec pravdu? Je láska jen o hormonech nebo je to něco víc? 


Hranice mezi erotikou a pornem je velice tenká. Chuck Palahniuk šikovně balancuje na hraně snesitelnosti. Některé situace však šroubuje až do extrému. Když si Penny půjčuje od spolubydlící "putovní" pesar, nebo když si stařičká poustevnice Bábá vytáhne mumifikovaný prst svojí zesnulé matky z.... no radši to snad ani nechtějte vědět odkud..... jo.... přesně odtamtud.... fujky...

Tvé překrásné já je označováno jako ujetá parodie na 50 odstínů šedi. No, kdyby chudák Gray vzal tuto knihu do rukou, červenal by se od hlavy k patě. Padesátka je alespoň trošku romantická. V této knize moc romantiky opravdu nenajdete. A když, tak to má příchuť něčeho opravdu hodně, hodně divného.

Autor v knize propojuje hrubé porno se skoro až vědeckými popisy soulože. Max není ani mladý ani sexy. Má však znalosti a dovednosti, kterými dokáže uspokojit každou ženu a vede si o tom podrobný deníček. Zpočátku se zdá, že se jen snaží předat tyto své zkušenosti dál, aby si všechny ženy na světě pořádně užily, ale není všechno zlato co se třpytí a Max rozhodně není žádný sexuální dobrodinec.

Na knize se mi líbila snad jen postava Penny. Zpočátku se chová jako naivní hloupá putička, která však dokáže nakonec Maxwellovy plány prokouknout a postavit se mu vagínou čelem.

Palahniuk popisuje v knize sex jako určitý druh energie, která dokáže nejen život dávat, ale i brát. Pod šokující a místy opravdu nechutnou slupkou se v knize přece jen skrývá jistá zajímavá myšlenka. Je sex jen a jen o tom, vyvolat u protějšku příjemnou fyzickou reakci, nebo je součástí hlubšího vztahu mezi mužem a ženou?

Na tuhle knížku musíte mít prostě náladu a žaludek. Tvé překrásné já ukazuje "hračky pro dámy" v té nejsurovější podobě a dotahuje tematiku kolem různých šidítek do jízlivého paradoxu. Beze studu, bez zbytečných okecávaček jde přímo na věc a za jediným cílem. V knize najdete i drobet té mystiky v podobě staré seschlé bisexuální poustevnice. Jen varuji všechny s bujnou fantazií - při čtení hrozí riziko nechtěného sexuální znechucení.



Kdy knihu Tvé překrásné já rozhodně číst
  • jste sexuálně zvídaví
  • erotické hračky vás nepohoršují
  • jen tak něco vás nerozhodí

Kdy knihu Tvé překrásné já rozhodně nečíst
  • věříte na platonickou lásku
  • slovo "masturbace" se ve vašem slovníku nevyskytuje
  • nemáte rádi knížky, které mají provokativní obrázek na obalu

Podobné knihy


O autorovi


Charles Michael Palahniuk se narodil 21. února 1962. Narodil se V Pascu ve státě Washington a vyrůstal se svou rodinou v mobilním domě v přilehlém městě Burbank. Rodiče se později rozvedli a tak Chuck a jeho tři sourozenci trávili hodně času se svými prarodiči na jejich dobytkářské farmě.
Vystudoval žurnalistiku, školu dokončil v roce 1986. Po studiích se přestěhoval do Portlandu. Krátkou dobu psal pro místní noviny, poté začal pracovat v továrně na kamiony jako mechanik dieselových motorů. V této práci zůstal až do chvíle, než se rozběhla jeho spisovatelská kariéra.
Jeho dílo je známé svojí morbidností a depresivními tématy na hranici hororu. Jeho první kniha, Insomnia, nebyla nikdy publikována kvůli jeho zklamání z příběhu. Další dílo které napsal, Invisible Monsters, bylo odmítnuto vydavateli kvůli jeho pobuřujícímu obsahu. To jej přimělo k další práci na další knize. Klub rváčů psal ve volném čase. K jeho překvapení byl tuhle knihu vydavatel ochoten vydat. Tři roky po vydání byla kniha zfilmována a Klub rváčů se stal doslova kultovním dílem. Pak přišly na řadu přepracovaná verze Invisible Monsters, Survivor a Choke.  Pod vlivem dramatických okolností kolem smrti jeho otce (byl zavražděn) začal Palahniuk pracovat na románu Ukolébavka. Nejprovokativnější Palahniukovo dílo je nejspíš povídka Guts (Vnitřnosti), která vypráví o nehodách při mastrubaci. Povídka má prý na svědomí 73 omdlených při předčítání na veřejnosti.



9 komentářů:

  1. Na to, že sa ti knižka prakticky nepáčila (resp. dve hviezdičky je dosť málo), tak si o nej napísala tak zaujímavo, že by som po nej snáď i niekedy siahla :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No zrovna u této knížky jsem měla s hodnocením hrozný problém. Na jednu stranu to bylo šíleně nechutný a totálně ujetý, na druhou to bylo napsáno s takovou ironií... Ty dvě hvězdičky jsou tam ale hlavně proto, že jsem se pak minimálně 14 dní nemohla podívat na žádnou zeleninu aniž bych nemyslela na.... No prostě mě to poznamenalo, takže hodnocení "dočetla jsem silou vůle" mi přišlo jako adekvátní ;-) :-D :-D

      Vymazat
  2. Já jsem z téhle knihy byla nadšená! Myslím, že ji člověk nesmí brát příliš vážně a spíše "číst mezi řádky", aby dokázal ocenit její nechutné kouzlo. :D Ono je v ní dost pravdy, celkem si to vystihla, ale není to jen o tom sexu a sexuálních hračkách. Celkově mi přijde, že se v tom odráží dnešní trend "prožitku za každou cenu", až zapomínáme na to opravdové. :)

    PS: Neskutečně se mi líbí obrat "postavit se mu vagínou čelem". :D

    Hnízdo zvrhlé Narcisky

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To je ono, "prožitek za každou cenu". To mi připomíná všechny ty reklamy na prášky na potenci, co mi chodí do mailu :-D
      Já chvilkama nevěděla, jestli se smát nebo knížku úplně zavrhnout. Je to místy tak šíleně nechutný a zároveň pravdivý... No na těch dvou hvězdičkách si trvám. Stálo mě to všechny síly to dočíst a můj intimní život doznal jistých trhlin a za to může dacan Palahniuk tak!!!! :-D :-D

      Vymazat
    2. PS: To je tou Mrtvou šelmou co teď čtu. Já ty Procházkovy obraty tipu "hodila po mě zrakové vidle" prostě miluju O:-)

      Vymazat
  3. No jo no, Palahniuk. To člověk neví, jestli se má smát, brečet, nebo běžet zvracet. A pak to dilema nad hodnocením. :D Dovedu si to živě představit, byť jsem zrovna tuhle knihu zatím nečetla. Jinak mám ale autora celkem ráda a třeba takový Snuff, jehož téma taky není zrovna nejněžnější, se mi líbil. A musím obdivně říct, že s recenzí na takhle ujetou knihu sis poradila opravdu skvěle :) Měj se parádně :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Snuff znám jen z doslechu od kolegyně, ale prý je to taky docela síla. No recenze mi zabrat dala, ale zase víš jak, co mě nezabije.... ;-) Taky se opatruj :-)

      Vymazat
  4. Tahle knížka mne nelákala a po přečtení recenze už vůbec neláká :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No je to hrozná konina, ale víš jak, zkusit se má všechno :-D

      Vymazat