pondělí 4. dubna 2016

Cizinka - antistresové omalovánky

Název: Cizinka - antistresové omalovánky
Autor: Diana Gabaldon
Nakladatelství: Dobrovský s.r.o. v edici Omega
Rok vydání: 2016 










Celkové hodnocení: ****




Ach můj Bože, jak já nesnáším žehlení!! Je to ta nejotravnější činnost na světě a pokaždé u ní příšerně trpím. Fakt. Abych to alespoň nějak psychicky zvládla, pouštím si k této nepopulární činnosti seriály, takže to u nás občas vypadá, jak ve scéně z filmu Vratné láhve, kdy se pan Svěrák ptá paní Kolářové "Prosimtě, jak můžeš koukat na takovou blbost?" a ona mu odpovídá "A žehlil jsi někdy?". Zkrátka a dobře, k žehlení seriálové cajdáky patří. Poslední dobou se u mě velké oblibě těší seriál Cizinka podle stejnojmenné knihy Diany Gabaldon.

O co v něm tedy běží? V roce 1945 přijíždí zdravotní sestra Claire se svým mužem Frankem na skotský venkov. Po těžkých válečných letech, které oba prožili v armádě, si chtějí užít zaslouženého klidu a oživit svoje manželství. Frank se zajímá o historii a nachází stopy po svém anglickém praprapředkovi, kapitánu Jonathanu Randallovi, který velel anglické vojenské pevnosti v polovině 18. století. Manželé tráví příjemnou dovolenou vycházkami do okolí. Při jedné ze svých výprav narazí Claire na megalitickou stavbu, něco jako Stonehenge. Dotkne se jednoho z menhirů a přenese se o 200 let zpátky do časů manželova praprapředka, přímo doprostřed bojů mezi skotskými klany a anglickými vojáky. Clarie se všemožně snaží vymyslet, jak by se dostala zpět, ale je zavlečena na skotský hrad, kde ji podezřívají ze špionáže. Aby si získala důvěru místního pána, začne pomocí znalostí 20. století s prostředky z 18. století ošetřovat a léčit místní obyvatele.

Kniha i seriál měli veliký úspěch. Cestování do minulosti, milostná zápletka, fešní chlapi, půvabné ženy, intriky, magie, lékařské praktiky 18. století, dávka lásky, sexu, násilí, prostě všechno, co má správný seriálový trhák mít. A protože se antistresové omalovánky poslední dobou stávají čím dál populárnější, ani Cizinka neunikla své kreslené podobě.

Na co se tedy můžete těšit? V sešitu najdete 45 nádherných obrázků od šestice šikovných výtvarníků.  K vybarvování vám budou k dispozici nejenom obrázky postav, ale i nejrůznější budovy, krajinky nebo zátiší. Ke každé kresbě je navíc připojen krátký úryvek z knihy, což dozajista potěší všechny, kdo knihu již četli a třeba to ke čtení inspiruje ty, kdo se čtením ještě váhají. Obrázky mají různé stupně obtížnosti. V knize najdete jak propracované, tak i jednodušší kresby, takže na své si přijde i nezkušený "omalovávač".

Popravdě se musím přiznat, že antistresové omalovánky zpočátku u nás doma stres spíš vyvolaly, než aby mě ho zbavily.  Moje milovaná šestiletá holčička prostě nechtěla připustit, že ty krásné obrázky nejsou pro ni, ale pro maminku. Vždyť tam jsou princezny!!! A koníci!!! Nakonec jsem vysvětlování vzdala (ječela jak lodní siréna), jeden obrázek jí vytrhla a podělila se s ní. Takže chudák anglický voják z 18. století vyfasoval bílou klisničku se zlatou hřívou a růžovými postroji (ten kůň je holka, tak prostě musí být růžový, to dá rozum). Účel to však splnilo a já  měla konečně klid a mohla si kreslit svoje. 



K vybarvování jsem si vybrala obrázky spíš detailnější a použila na ně aquarelové pastelky. Klidně však můžete malovat fixami, obyčejnými pastelkami nebo třeba jenom tužkou, možnostem a fantazii se meze nekladou. Jen pozor u fixů, papír není moc silný a některé druhy se rády propíjejí na druhou stranu. Při výběru barev jsem dávala přednost spíš zemitějším odstínům, přece jenom se děj odehrává na Skotské vysočině 18. století, ale jinak je výběr zcela na vašem vkusu. Vždyť on i ten "bárbínovskej kůň" tomu vojákovi nakonec taky slušel, no ne? ;-) 






Omalovávání jsem si nakonec společně s dcerkou náramně užila. Občas je moc příjemné urvat si chvíli času, vrátit se do dětských let a jen tak si čmárat barvičkami. Jen bych příště asi uvítala, kdyby bylo možné listy vyjmout a zase je vrátit, abych se mohla líp podělit.



Za příjemný relaxační zážitek děkuji nakladatelství Omega, které mi omalovánky Cizinka poskytlo k recenzi a které si můžete zakoupit v  knihkupectví Knihy Dobrovský.





2 komentáře:

  1. Chudák voják :-)
    Nádherné a vtipné doporučení. Dávám jedny na Vánoce :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Taky jsem nakoupila. Pro juniora Fantastická zvířata, pro holčičku Bestiář a mě kamarád dovezl z Ameriky Hru o trůny. Program na svátky tedy vidím jasně :-D

      Vymazat