sobota 13. února 2016

Jídlo z knih - Šuketky pařížské toaletářky



Na francouzské kuchyni zbožňuji její nápaditost. Z pár obyčejných surovin dokáže stvořit něco tak nadýchaného, jemného, křehkého, prostého a přesto výjimečného jako jsou například Chouquettes (vyslovuje se šukets).  Když jsem o nich četla v knize Čtenář z vlaku v 6.27 od Jean-Paula Didierlaurenta, úplně se mi sbíhaly sliny. A navíc ten název - šuketky. Tomu zkrátka nešlo odolat.


Jednou z hlavních postav knihy, v kterém jsem zmínku o tomto pečivu objevila, je mladá Julie. Pracuje společně s tetou, která má slabost právě pro šuketky, na veřejných záchodcích v jednom pařížském obchodním domě. Miluje psaní a svoje "záchodové story" každý večer poctivě sepisuje. Když se pak její texty nedopatřením dostanou k plachému Guylainovi, který má zase ve zvyku každé ráno obnažovat svoji duši předčítáním spolucestujícím ve vlaku, začne zajímavý a neobvyklý příběh...


Když jde o šuketky, teta je nezastavitelná. "Je to úplně něco jiného než ty nabubřelé dortíky, co se vytahují svým krémem, nebo všechny ty okázalé zákusky obalené marcipánem, které se prohýbají pod tíhou vlastních ozdůbek," rozohňuje se. "Šuketka je v pekařství to samé co minimalismus v malířství!" vpálí každému, kdo je ochotný ji poslouchat. "Šuketka se bez přetvářky vystavuje světu v celé své nahotě a jedinými šperky jsou jí bílé krystalky. Na nic si nehraje: malá sladkost, která si dělá nárok pouze na to, aby si na ní někdo jednoduše pochutnal."





A teď k samotnému receptu. Chouquettes jsou takový opečený vzduch. Daly by se přirovnat k našim větrníkům. Patří spolu s croissanty a brioškami k nejoblíbenějšímu francouzskému snídaňovému pečivu. Jsou z odpalovaného těsta a určitě je zvládne i úplný začátečník.

Recept


Suroviny:
50 ml vody
50 ml mléka
2 vejce pokojové teploty
60 g hl mouky
40 g másla
20 g cukru
špetka soli
čokoláda na vaření na posypání


Postup:
Mléko, vodu, máslo, cukr a sůl dáme do kastrůlku a na mírném plameni mícháme, dokud se máslo nerozpustí. Pak přidáme naráz mouku a zhruba 1 minutu rychle zpracujeme vařečkou. Měla by vám vzniknout dobře prohřátá nelepivá koule těsta o konzistence bramborové kaše. Kouli přesuneme do mísy a necháme lehce vychladnout. Postupně do hmoty zašleháme vejce. Těsto přesuneme do zdobícího pytlíku a na pečící papír děláme "bobečky" max 2 cm v průměru. Na závěr posypeme nasekanou čokoládou na vaření. Pečeme v troubě vyhřáté na 200°C 12-15 min.

Na co si dát pozor:
Dejte si záležet a hmotu důkladně prohřejte. Tím těsto tzv. "odpálíte" a v troubě krásně vyskočí.
Vejce zašlehávejte do hmoty postupně, ne naráz!
Vajíčka by měly mít opravdu pokojovou teplotu.
Troubu v průběhu pečení moc neotevírejte. Náhlá změna teploty může způsobit, že chouquettes splasknou jak vyfouknutý balonek. 


Jak je zmiňované v knize, hlavní ozdobou této dobroty jsou "bílé krystalky" na povrchu. Perlový cukr bohužel u nás není k sehnání. Je poměrně běžně k dostání v Německu, Rakousku, Francii, Španělsku, Itálii apod. Můžete ho nahradit rozdrceným kostkovým cukrem, ale nikdy nedosáhnete kýženého efektu něžných bílých perliček. Místo cukru můžete však, stejně jako já, použít nasekanou čokoládu.



O autorovi

Jean-Paul Diderlaurent se narodil 2. května 1962. Po studiích v Nancy působil nějakou dobu v Paříži, ale brzy se vrátil do rodného Vosges. Je dlouhodobým zaměstnancem zákaznického servisu telekomunikačního gigantu Orange.
Začínal povídkami, za něž dvakrát obdržel Prix international Hemingway. Kniha Čtenář z vlaku v 6.27 je jeho románovou prvotinou, přesto na sebe strhl velkou pozornost. Práva na něj byla ještě před samotným vydáním prodána do dvaceti pěti zemí světa a následně byl ověnčen několika francouzskými literárními cenami. V produkci je již také celovečerní film.



6 komentářů:

  1. Šuketky jsou jako stvořené na zítřejší, valentýnskou, neděli :-)

    Giveaway

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Myslím že šuketky potěší kohokoli kterýkoli den ;-)

      Vymazat
  2. Vypadá to skvěle :) A protože jsem zvědavá, jak chutnají, určitě je zkusím :) Děkuji za tip :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jdi do toho. Nejlepší jsou ještě teplé rovnou z plechu ;-)

      Vymazat
  3. To vypadá super! Recept putuje do oblíbených a hned jak se dostanu k jiné troubě než je remoska, tak ho vyzkouším! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ale pozor, jednou vyzkoušíte a nebudete chtít jinak ;-)

      Vymazat